Kent ve gıda


  • Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
  • 62

Yasemin Demirci, Dosya Editörü

İstanbul gibi bir metropolde yaşarken, temiz ve sağlıklı gıdaya erişmek ile ilgili eminim hepimizin bir yığın endişesi vardır. Dergimizin okurlarının hekimler ve yakın çevreleri olduğu göz önünde bulundurulunca bu konudaki hassasiyetlerimiz de oldukça anlaşılır oluyor.

Bu noktayı başlangıç noktamız yaparak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık ile kentimizdeki tarımsal üretim başta olmak üzere tüm gıda üretim faaliyetlerini konuştuk. Şehrimizde işleyen gıda süreçlerine dair farkındalığımıza önemli katkısı olacağına inanıyoruz.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Abdullah Aysu ise gıda neden pahalı ve sağlıksız başlıklı yazısı ile israfı, gıdadaki adaletsizliği ve şirketlerin bu sektörde neden bu kadar belirleyici olduğunu tarifledi. Dolayısıyla yemek-gıda ve artık süreçleri politik bir tercihtir.

Kendisi göğüs cerrahisi uzmanı olan ancak vegan beslenme deyince akla ilk gelen isimlerden olan arkadaşımız Suat Erus, veganlık nedir ve sağlıklı beslenme ile ilişkisi nedir konularına açıklık getiren bir yazı kaleme aldı.

Hacer Foggo, yoksulluk ve yetersiz beslenmenin çocuk hakları ihlali olduğunu verilerle temellendirerek resmetti.

Son olarak ise Dicle Dilan Salman bir diyetisyen ve akademisyen olarak; sağlık için fiziksel ruhsal ve sosyal yönden iyilik halinin gerekliliklerinden biri olarak sağlıklı beslenmekten bahsetti. Daha bütünlüklü, kapsayıcı ve eşitliği değil adaleti önceleyen gıda politikalarına acil ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Umarız bu sayımız için seçtiğimiz dosya konusu ilginizi ve beğeninizi üzerine çeker diyerek, keyifli okumalar dileriz.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!