Vergide adalet  sağlanana  kadar mücadelemiz sürecek!


  • Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
  • 116

Aylardır ülkenin dört bir yanındaki ASM’lerde bir araya geliyor ve vergide adalet talebimizi dile getiriyoruz. Talebimiz net; tüm vatandaşlar için adil bir vergi sistemi istiyoruz. Bunun için “Sabit gelirlilerden sabit vergi alınmalı, gelir vergisi yıl içinde yüzde 15’le sınırlanmalı.”

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarından ve tüm emekçilerden haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba günü başlattığımız “Vergide Adalet” eylemleri nisan, mayıs ve haziran aylarında da devam etti.

Vergide adalet eylemlerinin 7. haftasında, 3 Nisan 2024 tarihinde Ümraniye ASM önündeydik. Düzenlediğimiz basın açıklamasında vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı için taleplerimizi sıraladık. Gelir vergisi dilimleri üst sınırının, ücretlilerde yüzde 15’e düşürülmesini, vergi tarife dilimlerinin en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmasını, asgari ücret vergi istisnasının vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmasını, işverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteğinin herkese sağlanmasını, çağdışı damga vergisinin tümüyle kaldırılmasını talep ederek, az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği bir vergi düzeni çağrısı yaptık.

Vergide adalet eylemlerimizin 8. haftasında Ataşehir Esatpaşa ASM önünden aile hekimliği çalışanlarına fahiş vergi kesintileri yapan, sağlıkta şiddeti durdurmayan hükümete seslendik; “Hakkımız olanı alana, sağlıkta şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek!” dedik.

Eylemlerimizin 9. haftasında, 24 Nisan Çarşamba günü, İstanbul Beşiktaş 1 No’lu ASM önünde düzenlediğimiz basın açıklamasında, “Bizler ücretli kesim olarak vergi ve gelir adaletsizliğini daha büyük emekçi kitlesiyle birlikte dile getirip haklarımızı almak için mücadelemizi büyüteceğiz!” sözleriyle 1 Mayıs’a çağrı yaptık.

Çarşamba eylemlerinin 10. haftadaki adresi Eyüp 8 No’lu ASM oldu. 8 Mayıs’ta düzenlediğimiz eylemde hükümete “Kamudan yüksek vergi muafiyetleriyle, vergi aflarıyla beslediğiniz, büyüttüğünüz bir avuç şirkete sağladığınız destek ne zaman son bulacak?” sorusunu yönelttik.

Eylemlerin 11’inci haftasında İstanbul’da Ümraniye Hekimbaşı ASM önündeydik. “Vergide adaleti güçlendirdik,” diyen Maliye Bakanı’na, ücretlerinden kesilen yüksek vergiler yüzünden artan enflasyon karşısında her geçen gün fakirleşen emekçileri hatırlattık.

Vergide adalet eylemlerinin 3. Ayında, 22 Mayıs’ta Şişli Mahmut Şevket Paşa ASM önünde, çalışanlardan kesilen vergi oranının yüzde 35 olmasının kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladık. “İsrafın kaynağı biz değiliz. Tasarruf edeceğiniz biz olmayacağız!” dedik.

Vergide adalet eylemlerinin 13’üncü haftasında basın açıklamamızı Ümraniye Vergi Dairesi önünde düzenledik. 29 Mayıs’ta yaptığımız eylemde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yönelttik:

Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?

Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?

İhbarcılığın adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?

Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?

Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?

Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?

Kadıköy Moda ASM önünde düzenlediğimiz 14. haftadaki eylemdeyse yoksulluk sınırı 61 bin lirayken yoksuldan alınan verginin yüzde 35 olduğunun altını çizdik.

Vergide adalet isyanımız 15. Haftada Küçükçekmece Atatürk ASM önünden yükseldi. Kurban Bayramı öncesi yaptığımız eylemde bir bayrama daha vergi kesintileriyle girdiğimizi belirttik, vergilerimizin kimlere gittiğinin açıklanmasını istedik.

Haziran ayını, vergide adalet talebimizi Kadıköy’den haykırarak tamamladık. 24 Haziran 2024’te yani eylemlerimizin 16. haftasında Kadıköy 25 No’lu ASM önünde yaptığımız basın açıklamasında şehir hastanelerinden vergi alınmadığına şu sözlerle dikkat çektik:

“Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni vergi düzenlemeleri çalışmasında şehir hastanelerini yapan 44 şirketten sadece 7’sinin vergi verdiğini, 37’sinin hiç vergi vermediğini öğrendik. Bu şirketlerin 2023 yılında verdiği toplam verginin ise 2.8 milyar lira olduğunu öğrendik. Bunun da ne kadarının ödendiğini bilmiyoruz. Sadece İstanbul’da, sadece Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde çalışan sağlık çalışanları 2023 yılında bu şirketlerin tümünden daha fazla vergi vermiş durumda. Dahası bu şirketlerin vergi oranının %25 olduğunu öğreniyoruz. Oysa orada çalışanlar bu ay %35 vergi ödüyorlar. Biz Hazine ve Maliye Bakanından bu adaletsizliği düzeltmesini talep ediyoruz.”

Eylemlerimiz vergide adalet sağlanana kadar Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi İstanbul’da da devam edecek.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!