Yayın Kurulu’ndan...


  • Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
  • 60

Yayın Kurulu olarak uzun zamandır dergimizin içeriği ile ilgili tartışmalar yürütüyorduk. Bu kapsamda daha önce “odamızdan haberler” bölümünde yer verdiğimiz haberlerin halihazırda web sitemizde zaten bulunması sebebiyle, bu bölümü tamamen kaldırdık. Bundan böyle bu bölümde sağlık ortamının günceline ve gündemin öne çıkan başlıklarına yönelik kaleme aldığımız yazıları göreceksiniz.

Bu sayıdaki dosya konumuz “Kent ve Gıda”. İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık ile yaptığımız röportaj, şehrimizdeki tarımsal faaliyetleri, büyükşehir belediyesinin üreticiye desteklerini ve gıda güvenliğini de kapsayan pek çok başlıkta kentlileri bilgilendirmeyi amaçlıyor. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Abdullah Aysu’nun “Gıda neden pahalı ve sağlıksız” yazısı ile Suat Erus’un “veganlık ve sağlıklı beslenme ile ilişkisi” yazılarını bulacaksınız. Hemen sonrasındaki yazıda; Hacer Foggo yoksulluk ve yetersiz beslenmenin çocuk gelişimi üzerine etkilerini sıralıyor olacak. Dicle Dilan Salman’ın Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı sağlıklı olma halinin beslenme ile ilişkisini ve özellikle belediyelerin gıda üretim süreçlerinde oynadığı role dair eleştirel bir yazısını göreceksiniz.

Kadın başlığında Merve Yıldırım kaleme aldığı yazıda kendisinin de çalışma arkadaşı olan genç bir kadın sağlık çalışanının katledilmesinin ardından başka Merve’leri daha kaybetmek istemediğimizi ifade ediyor. Yaşadığımız bu acı kaybın, kadın cinayeti olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Yine aynı başlıkta kadın komisyonumuzun yürüttüğü bir çalışmanın ardından Eda Özdemir’in kaleme aldığı “Kadına yönelik şiddet algoritması” şiddet mağduru hastalarımızı değerlendiren tüm hekimler için yol açıcı özellikler taşıyor.

Sağlık politikaları başlığında Ali Çerkezoğlu “Tabip odaları hekimlerden sadece aidat almak için mi var?” sorusunu yanıtlıyor.

Hukuk başlığında avukatımız Oya Öznur, “Özel Hastaneler Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler ile ilgili odamızın açtığı yürütmenin durdurulması ve iptali hususundaki dava ile ilgili bilgilendiriyor.

Bu sayımızdan itibaren bir “öykü” bölümümüz olacak. Sürekli hale getirmeyi hedeflediğimiz bu bölümde meslektaşlarımızdan gelen kısa öykü/denemeler yer alacak.  Sosın Fisli bu bölümün ilk öyküsü “Ömrümün soğuk kışları” ile Diyarbakır’dan Heybeliada’ya, oradan Adıyaman kışına uzanan acıları birleştiriyor.

Bir başka yeni başlığımız olarak “Gezi-Fotoğraf” bölümünde Süleyman Çam, Han odasından Sorbonne amfisine uzanan hayat serüvenini fotoğraflarla öykülendiriyor.

Sinema başlığında Betül Cengiz Elçioğlu, Nehir Tuna’nın festivallerde büyük ilgi gören ve 80. Venedik Film Festivali’nde ayakta alkışlanan ilk uzun metrajlı filmi “Yurt”u bulacaksınız.

Tiyatro başlığında Zeynep Özlem Havuzlu, Tiyatro Boyalı Kuş’un sahnelediği “Aliye bir kadın” oyununu ve Osmanlı Devleti ve erken cumhuriyet döneminde kadın hakları hareketi açısından önemli bir yeri olan Fatma Aliye Hanım’ın (1862-1936) otobiyografisini anlatan oyunu bulabilirsiniz.

Kitap başlığında Okan Toygar, Harper Lee’nin adalet ve insanlık temalarını işleyerek okuyuculara toplumsal mesajlar sunduğu ünlü eseri “Bülbülü Öldürmek”i kaleme aldı.

Özetle; Hekim Sözü dergimizin içeriğinde yaptığımız güncellemeyi okuyucularımızın beğenisine sunar, eleştiriye açık olduğumuzu hatırlatır ve keyifli okumalar dileriz.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!