Yürekten teşekkür...


  • Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
  • 58

Mayıs ayında yapılan seçimli genel kurulda gelenek yine bozulmadı. Laik demokratik bir ülkede huzur ve barış içinde hekimlik yapmak istiyoruz şiarıyla yola çıkan Demokratik Katılım Grubu adayları seçimleri kazandı. Bize güvenen meslektaşlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz.

Tüm müdahale girişimlerine karşı, hükümetten, sermayeden ve her türlü güç odağından bağımsız bir demokratik kitle meslek örgütü olarak hem meslektaşlarımızın haklarının korunması ve sorunlarının çözümü için uğraşan hem de toplumun sağlık hakkını savunan çizgimizden asla ödün vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz.

Yönetim kurulu olarak göreve başladığımız ilk günlerde sağlık bakanlığının MHRS (merkezi hekim randevu sistemi) sisteminde randevu sürelerinin 2 dakikaya kadar düşürülmesi sorunu ile karşı karşıya kaldık. Bizler “5 dakikada muayene olmaz” diyerek muayene sürelerinin uzatılması gerektiğini söylerken daha da kısaltılması büyük tepki topladı. Sorunu dile getiren basın açıklamamıza Sağlık Bakanlığının yanıtı ironik bir şekilde bilgisayar sistemine hata olduğu iddiası kastedilerek “sistem hatası” oldu. Oysa bize göre gerçek sistem hatası uygulanan sağlık politikalarının hatalı olması idi. Onaylı randevu, kontrol randevusu, mesai dışı randevu, randevusuz hastalara zaman ayrılması düzenlemeleri de çözüm sağlayamadı. Ardından sağlık bakanı istifa ettirilerek bakan değişikliği yoluna gidildi. Sağlık politikasında değişlik yapmadan bakan değişikliği yaparak sağlıkta yaşanan sorunların çözülmesi beklenemez. Sorunu randevu sisteminde gören/gösteren siyasi iktidar asıl sorunun sağlıkta dönüşüm programında olduğunu ve bu programın iflas ettiğini kabul etmelidir. Hastayı müşteri olarak gören ve müşteri memnuniyetine atıfla yeni sağlık bakanı ilk demeç olarak birinci önceliklerinin hasta memnuniyeti olduğunu açıklamıştır.  Bu doğrultuda pratik olarak mevcut sağlık politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağını göstermiştir. 

Önümüzdeki dönem çalışma planımızda birden fazla önceliğimiz bulunuyor. Çevrimiçi hizmetlerin daha kolay ve yaygın kullanılması için oluşturduğumuz uygulamayı daha da iyileştirmeyi ve üyelerimizin taleplerini bu uygulama üzerinden  karşılamayı planlıyoruz.

Beklenen Marmara depremine yönelik çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğiz. İstanbul’daki sağlık kuruluşlarının deprem açısından durumlarının tespiti ve deprem sonrasında yapılacak işlerin planlaması için kurulan çalışma grubumuz önümüzdeki dönem daha yoğun bir çalışma yürütecektir. Tabip odası binamızın depreme dayanıklı hale getirilmesi için güçlendirilmesi veya yenilenmesi de önümüzdeki dönemin önemli ve acil işleri arasındadır.

Sağlık emek ve meslek örgütleri ile ilişkilerin geliştirilmesi, tıp eğitimi ve uzmanlık eğitiminde yaşanan sorunların gündeme getirilmesi  önümüzdeki dönem önümüze koyduğumuz öncelikli işler arasında yer alıyor.

Hekimlerle ilişkilerimizin geliştirilebilmesi amacıyla temsilciler kurulu için kamu ve özel hastanelerde temsilcilik seçimlerinin hızla tamamlanmasını ve kurulun toplantılarına katılımın artırılmasını önemli görüyoruz. Bunun yanında hastane ziyaretleri yaparak üyelerin sorunlarını dinlemek ve çözüm önerilerini almak istiyoruz. Bu ziyaretlerde öne çıkan öneriler doğrultusunda çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca asistan ve genç uzman hekimlerin oda çalışmalarına katılımını artırmak amacıyla onların sorunlarına özel önem vermek istiyoruz.  Yine bu amaçla sosyal faaliyetlerimizi de arttırmayı planlıyoruz. Üyelerimizin büyük çoğunluğunu özelde çalışan hekimler oluşturmaktadır. Özelde çalışan hekim grubumuzun sorunlarının gündemde tutulması ve çözüm yollarının aranması için Özel Hekimlik Komisyonu’muzun daha etkin olmasını hedefliyoruz.

İstanbul Tabip Odası üyelerinin yapılacak çalışmalara aktif olarak katılması bizlere güç katacak ve “hekim sözü”nün daha gür çıkmasını sağlayacaktır. Sizlerden alacağımız destekle her koşulda yılmadan, eğilip bükülmeden mücadeleye devam edeceğiz.

Sevgi ve dostlukla.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!