6 Şubat depremleri ve Ankara Tabip Odası - Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu


  • Hekim Sözü Ocak-Haziran 2023
  • 199

6 Şubat sabahı büyüklüğü henüz tam olarak anlaşılamayan Deprem haberi ile uyandık. Yıkılan binalar, ölüm sayıları, etkilenen bölgeler saatler geçtikçe artıyordu. TTB MK’nin iletişim kurmasıyla sabah erken saatte Türk Tabipleri Birliği’nde Merkez Konsey’in Ankara’da bulunan üyeleriyle bölgeden haber almaya, bir yandan da Olağan Dışı Sağlık Hizmetleri Kolu organizasyonu ve koordinasyonunu sağlamaya çalışıyorduk. Bölgeye gidecek TTB MK üyeleri kiralık araç temininde zorluk yaşayınca, Ankara Tabip Odası’nın aracını tahsis ettik. Acil olarak temin edilen malzemelerle TTB MK üyeleri bölgeye hareket etti.


Bu arada aynı gün öğlen saatlerinde ikinci bir deprem oldu. Yıkımı büyük ölçüde artıran bu deprem sonrası can kayıpları da çok arttı.
TTB MK ve tabip odaları eşgüdüm halinde hareket etmeye çalışsa da ilk günlerde gerek gönüllü gerekse görevli hekimler ve sağlık çalışanları çok da koordineli olmayan bir şekilde bölgeye gittiler. Yardımlar da aynı şekilde deprem bölgesine hızlı gönderildi ama koordinasyon eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde yığılma olurken bazı bölgelerde ihtiyaçlar giderilemedi.
Ankara Tabip Odası olarak TTB MK ve tabip odaları koordinasyonu dışında, Diş Hekimleri Odası, Ankara Barosu, Ankara Eczacı Odası, TMMOB İKK (İl Koordinasyon Kurulu) ile ortaklaşa yardımları organize etmeye, dayanışma göstermeye başladık. Ayrıca Ankara Deprem Dayanışma Ağı’na katıldık.
Ankara Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Komisyonu’nu (ATO ODSH) genişlettik.
Deprem bölgesine gönüllü olarak gitmek isteyen hekimler için mail ve sosyal medya hesaplarından çağrı yaptık ve oluşan listeyi TTB MK’ye ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilettik.
Depremden etkilenen, bölgeye çalışmaya giden hekim ve sağlık çalışanlarının ihtiyaçları için deprem bağış hesabı oluşturduk.
İlk günlerde hem vatandaşların ihtiyacı hem de sağlık çalışanlarının gereksinimlerini/taleplerini karşılamaya dönük barınma (çadır ve malzemeleri),ısıtıcı, battaniye, giysi, yiyecek, içecek gibi temel ihtiyaçlar ile hijyen malzemeleri ve hastane kıyafetleri gönderdik. Bu dönem ağırlıklı destek olmaya çalıştığımız bölge Hatay oldu. Bu bölgeye Ankara’da bulunan tıp fakültesi öğrencilerinin saptamış oldukları ve temin ettikleri medikal malzemeleri ilettik.
Depremin ilk günlerinin ardından daha organize olmaya yönelik olarak, 12 Şubat 2023 tarihinde depremden birinci derece etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri üç büyük tabip odası (Ankara, İstanbul, İzmir) ile yardım, destek ve sorumluluk üzerinden TTB MK tarafından eşleştirildi. Ankara Tabip Odası’na Malatya ve kuzey Maraş (Göksun, Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü) bölgesi verildi.
Bunun üzerine Malatya Tabip Odası yönetim kurulu üyeleri ve sağlık birimleriyle temas sağlandı. İlk etapta sağlık çalışanları için kıyafet ve malzeme desteği gönderdik. Bir şirket tarafından temin edilen konteyneri ATO çalışanları Sezgin Azapçı ve Kansu Yıldırım eşliğinde talep edilen ihtiyaç üzerine birinci basamak sağlık hizmetleri kullanımı amacıyla, ilaç ve malzeme desteğiyle AVM bahçesinde bulunan çadır kente yerleştirdik.
TTB Koordinasyonunu için TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’nun kullanımı için Bolu Tabip Odası ile birlikte bir karavan kiraladık.
Eşleştirme sonrası ATO yönetim kurulu üyeleri Dr. Mine Coşkun, Dr. Alpertan Açar, Dr. Ümit Yaşar Öztoprak ile Dr. Muharrem Baytemür 18-19 Şubat 2023 tarihlerinde Malatya ve kuzey Maraş’ta incelemelerde bulunmak üzere, sağlık çalışanlarına malzeme desteğiyle bölgeye gitti.
Yapılan görüşme ve incelemelerde; gönüllü hekimlerin, sağlık çalışanlarının en hızlı şekilde ulaşan ve organize olan ekipler olduğu ancak bunun dışında kalan devlet organizasyonlarının iki gün boyunca ortada olmadığı bizlere iletildi.
İncelemelerde bulunduğumuz kuzey Maraş bölgesi ile Malatya Doğanşehir ilçesi depremden oldukça etkilenmiş, binalar büyük oranda yıkılmış ya da hasarlı idi. Akşam karanlığında ulaştığımız Malatya daha az etkilenmiş izlenimi verdi. Ancak sabah kenti gezdiğimizde durumun hiç de öyle olmadığını gördük.
Başta Tıp Fakültesi Hastanesi ile diğer kamu hastanelerinin görece az hasar alması sağlık hizmeti sunumunu olanaklı kıldı. Ancak hekimler ve sağlık çalışanlarının da depremzede olması ve çalışmayı devam ettirmesi, barınma olanaklarının hastane dışında olmaması, kurtulan aile bireylerinin başka illere nakledilmesi gibi birçok olumsuzluk içinde hizmet verilmesi başlı başına bir sorun oluşturmaktaydı.
Mart ayı içerisinde iki adet konteyner ATO YK üyesi Dr. Asuman Doğan ve ATO çalışanı Umut Evşen tarafından Malatya Tabip Odası’na teslim edildi. TTB koordinasyon faaliyeti ve Malatya Tabip Odası çalışmaları için içerisinde duş, tuvalet ve mutfak bulunan konteynerler, Malatya EAH bahçesine yerleştirildi.
Daha sonra Ankara ODSH ekibi tarafından bir tanesi Şeker Bayramı’nda olmak üzere üç kez ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde Malatya merkez ve ilçeleri ayrıntılı olarak değerlendirildi, hekimler ve sağlık çalışanları ziyaret edilerek görüşmeler yapıldı. İnceleme ve ziyaretler sonrası TTB birinci, ikinci ve üçüncü ay raporlama faaliyetine bölgemiz adına oldukça ayrıntılı katkılar yapıldı.
TTB ODSH Kol Başkanı Dr. Seçkin Kara ağırlıklı olarak Malatya ve kuzey Maraş bölgesinden sorumlu olarak görev yaptı.
1.ay raporu için Ankara ODSH ve Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu’ndan Dr.Gül Bakırcı ve Dr. Gülgün Kıran ile Dr. Seçkin Kara
2. ay raporu için Ankara ODSH ve Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu’ndan Dr. Benan Koyuncu, Dr. Ebru Demirel, Dr. Selçuk Atalay ile ATO YK üyesi Dr. Onur Erden,
3. ay raporu içinse TTB ODSH ekibinden Dr. Seçkin Kara ve Kocaeli TO üyesi Burhan Çağlar Usta ile akabinde Ankara ODSH Komisyon üyeleri Dr. Arif Müezzinoğlu ve Dr. Eriş Bilaloğlu ile Bursa’dan Dr. Bülent Aslanhan bölgeye gitti.
Çalışmalar sırasında kuzey Maraş, çalışma bütünlüğü açısından İzmir Tabip Odası’na devredildi.
Malatya Tabip Odası’nın konteynerde hizmet verme yerine, kalıcı bina tercihi sonrası, Malatya EAH bahçesinde bulunan konteynerler binası ağır hasar gören Malatya SES Şubesi ve ATO ortak kullanımına geçti. İlerleyen süreçte kadın sağlığı merkezi olarak da faaliyet gösterecek.
Deprem sonrası başta hekimlerimiz olmak üzere deprem dayanışması için yapılan gerek nakdi gerekse ilaç ve malzeme bağışı birçok sıkıntının giderilmesinde oldukça değerliydi. Deprem bölgesinden Ankara’ya gelen sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve temel ihtiyaçlarının karşılanması dışında depremzede tıp fakültesi öğrencilerini de Tıp Öğrenci Bursu’na dahil ettik. Ayrıca bilgisayar, kitap, giysi gibi ihtiyaçlarının karşılanması için de çaba sarf ettik.
Deprem bölgesinden Ankara’ya gelen depremzedelerin sağlık sorunlarının çözümü ile diğer ihtiyaçlarına yönelik desteklerimizde yoğun olarak devam etti/ediyor.
Süreç boyunca katkı ve destek sunan bütün kişi ve kuruluşlara, Ankara Kadın Hekimlik ve Kadın sağlığı Komisyonu ile Olağandışı Koşullarda Sağlık Hizmeti Komisyonu’na, Ankara dışından bölgeye gelen Bursa ve Kocaeli tabip odasından arkadaşlarımıza, TTB MK’ye, Malatya’da bulunan Malatya Tabip Odası YK üyelerine, depremzede olmalarına rağmen sağlık hizmetlerini büyük bir gayret ve fedakârlıkla veren sağlık emekçilerine sonsuz teşekkürler.
Doğa olaylarının insan eliyle felakete dönüşmediği, insanlarımızın bu gerekçeyle ölmediği bir Türkiye ve Dünya özlemiyle.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!