Adana Tabip Odası deprem çalışması - Selahattin Menteş*


  • Hekim Sözü Ocak-Haziran 2023
  • 142

Adana Tabip Odası ilk günden başlayarak bölgenin lojistik merkezi oldu.
Çok kısa süre içerisinde Adana olarak kendi yaralarımızı sarıp diğer deprem
bölgelerine hizmet etmeye başladık. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere tüm tıbbi ve insani yardımları Odamızdan sağlamaya çalıştık.

Adana tüm Türkiye’de olduğu gibi 6 Şubat sabah saat 04:17 de korkunç bir depremle uyandı. Sabahın ilk ışıkları ile Adana’da hasarın ne boyutta olduğunu görerek hemen Adana Tabip Odası’na geldik. Şehirde herkes evlerini terk etmiş ve sokaklarda idi. Odamızın müstakil iki katlı ve güvenli olması nedeniyle hemen o çevre vatandaşlara açtık. Depremden saatler sonra yönetimden arkadaşlarla bir durum değerlendirmesi yaptık. İletişim kanallarından gelen bilgiler ışığında 11 ili etkilediği ve hasarın korkunç boyutta olduğunu gördük. Yönetimdeki arkadaşlarla Adana’da tüm acilleri gezdik. İlk gün öğle saatlerine varmadan elimizde Adana’ya dair edindiğimiz bilgiler ışığında 11 çok katlı apartmanın yıkıldığını ve çok sayıda enkaz altında vatandaş olduğunu tepbit ettik.
Deprem günü neredeyse mevsimin en soğuk günü idi. Etraftan vatandaşları Tabip Odamıza almıştık. Bu vatandaşlara hekim ve sağlık çalışanları da eklenmişti. Kriz masası oluşturmuş ve kalan insanlara Odamızın olanakları ile kahvaltı ve yemeklerini verebilmiştik. Sonrasında depremden sonraki iki ay boyunca üç öğün yiyecekleri Adana Büyükşehir Belediyesi ve World Central Kitchen ile kurulan ilişki ile devam ettirdik.
İlk saatlerden başlayarak deprem bölgesinde sağlık tesisi kalmaması nedeniyle Adana Şehir Hastanesi ve ÇukurovaTıp Fakültesi Balcalı Hastanesi başta olmak üzere tüm hastaneler yaralılarla dolup taşmaya başlamıştı. Tüm hekim ve sağlık çalışanları dinlenmeksizin çalışıyorlardı. Bu süreçte ortopedi uzmanları başta olmak üzere tüm çalışanlar insan üstü bir çalışma gösterdiler.
Adana Tabip Odası ilk günden başlayarak bölgenin lojistik merkezi oldu. Çok kısa süre içerisinde Adana olarak kendi yaralarımızı sarıp diğer deprem bölgelerine hizmet etmeye başladık. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere tüm tıbbi ve insani yardımları Odamızdan sağlamaya çalıştık.
Gerek yurt içi gerekse yurt dışından gelen hekim ve sağlık çalışanlarının ihtiyaç bölgelerine nakillerini sağladık. Deprem bölgelerindeki hekimlerden oluşan irtibat noktaları oluşturarak gelen yardımları ve sahadan gelen ihtiyaçları ulaştırdık. Kendi araçlarımızla ve hekim çocuklarından oluşan şoförler ile lojistik ağımızı oluşturduk. Odamızda kurduğumuz yataklı bölümler ile sahaya gidecek ve gelenlerin otelcilik hizmetlerini de oluşturup hızlı bir şekilde müdahale şansı bulduk. Sahaya gönderdiğimiz meslektaşlarımızla ilişkide kalarak anlık ihtiyaç durumunu belirledik.
Kendi lojistiğimizi özellikle sağlık çalışanların kişisel ihtiyaçlarını da gözeterek kargo sistemi gibi işlettik. Tüm bu çalışmalarda Türk Tabipleri Birliği’nin sahadaki ekipleri ile uyum içerisinde yürütmeye çalıştık.
Ülkemizi ve bölgemizi içine alan depremde Seyhan Devlet Hastanesi’ne bağlı Meydan Çocuk Hastanesi hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Devam eden depremler sonrası da Balcalı Hastanesi orta hasarlı hale gelerek boşaltma kararı alındı. Bu noktadan sonra Adana’da sağlık hizmeti daha da zorlaştı.
Korkunç depremde resmî rakamlara göre toplamda 50 bin dolayında ölüm gerçekleşti. Pek çok hastane de kullanılamaz hale geldi. Adana’da ölüm sayımız 450 civarı olarak tespit edildi. Depremdeki resmî kurumların ve ülkemizin hazırlıksızlığı, organizasyonun olmayışı ve ihmaller konusunda çok söz söylenebilir ancak bu yazının konusu değil. Söyleyeceğimiz son söz ise uluslararası yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğu ve insanlarımızın bu durumlardaki özverisi övgüye değerdi.
En büyük övgülerden birisi ise Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odalarınadır.
İyi ki varlar…

*Dr., Adana Tabip Odası Başkanı


Bu İÇERİĞİ Paylaş!