Hekimlik ihraç edilemez !


  • Hekim Sözü Ocak-Haziran 2023
  • 244

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için kamu görevinden çıkarılan, TTB ve İTO önceki dönem başkanlarından, İTO Onur Kurulu üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın ihracı hukuka aykırı bulundu.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan, TTB ve İTO önceki dönem başkanlarından, İTO Onur Kurulu üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın ihracı hukuka aykırı bulundu.
Ankara 21. İdare Mahkemesi kararında, sarf edilen bazı görüş ve ifadeler kamu gücünü kullanan organlar nazarında kabul edilemez görülse bile hukukun üstünlüğüne dayanılarak oluşturulan demokratik bir toplumda kurulu düzene, politikalara ve uygulamalara karşı çıkan veya kamu gücünü kullanan organların eylemlerini eleştiren, onları kabul edilemez bulan fikirlerin serbestçe açıklanmasının gerektiğini, bildirideki ifadelerin son derece sert olduğu kabul edilse bile bildirinin bir bütün olarak herhangi bir kişiyi veya resmî görevliyi doğrudan hedef almadığını, kamuoyunu yakından ilgilendiren bir konuda büyük bir toplumsal tartışmaya yönelik ifadeler barındırdığını belirtti, sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında kalabileceğinin altını çizdi.
Kararda, “bir bütün olarak bakıldığında içeriği paylaşılmasa bile bildirinin ilan edildiği bağlam da dikkate alındığında terörün övülmesi, terörizme destek gösterisi, şiddet kullanımına, silahlı direnişe ya da başkaldırıya doğrudan veya dolaylı teşvik olarak nitelendirilmesinin mümkün görünmediği” ifadeleri kullanıldı.
Bildiride o tarihlerde sürmekte olan çatışmaların sona erdirilmesi talebinin baskın olduğuna dikkat çekilen kararda “açıklanan bir düşüncenin salt ağır olması, yetkilileri sert biçimde eleştirmesi, keskin bir dil kullanılarak ifade edilmesi ve hatta tek taraflı, çelişkili ve subjektif olması şiddete tahrik ettiği, topluma, devlete ve demokratik siyasal düzene yönelik olarak bir tehlike ortaya çıkarttığı ve buna bağlı olarak kişileri kanunlara aykırı eylemler yapmaya teşvik ettiği anlamına gelmez” denildi.
Mahkeme, bildiriye imza atmanın, davacının anılan örgüt ile irtibat ve iltisaklı bulunduğunu göstermeyeceği, davacı hakkında terör örgütü ile iltisak veya irtibatlı olduğuna kanaat getirilmesini sağlayacak herhangi bir bilgi ve belgenin de olmadığı, açık veya gizli kaynaktan herhangi bir istihbari bilginin, tanık ifadesinin, ihbar veya şikayetin bulunmadığı gerekçesiyle iptal kararı verdi.
Böylelikle, imzalanan bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği ve kamu görevinden çıkarma işleminin hukuka aykırı olduğu yargı organınca karar altına alındı.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!