Yayın Kurulu’ndan


  • Hekim Sözü Ocak-Haziran 2023
  • 155

Uzun bir aradan sonra Ocak-Haziran sayımızla sizlerle buluştuğumuz için mutluyuz. 6 Şubat sabahı ülke olarak korkunç bir felakete uyandık. 1999 Marmara depreminden sonra böylesi bir acının bir kez daha yaşanabileceğini hepimiz unutmuştuk. Oysa depremin meydana geldiği bölge için yıllardır bilim insanları gerekli önlemlerin alınması için uyarıyordu. O zaman şimdi şapkayı önümüze koyup düşünme zamanı. Kader masalının arkasına saklanmak yerine şimdi her zamankinden çok bilime inanma ve dayanma zamanı. Maraş merkezli ve 11 ili kapsayan deprem felaketinde, sadece binlerce insanımız, meslektaşlarımız enkaz altında kalmadı, hastaneler ve aile sağlığı merkezleri de enkaz altında kaldı. Bölgede yaşayan halkın yaşam koşulları hala son derece kötü, temiz içme suyuna erişim sınırlı. Sağlık gereksinimleri, temel ihtiyaçlar, birinci basamak ve tüm sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık çalışanlarının sorunları çözüm bulmuş değil. Depremle birlikte toplumsal eşitsizlikler daha da derinleşti.
Bizler de bu süreçte deprem bölgesine ulaşacak en ufak bir yardımın parçası olmayı birinci gündemimiz yaptık şüphesiz. TTB ve İTO olarak bölgede akut ve kronik dönemde yer alıp, sağlık hizmetlerinin yürütülmesine, sağlık personelinin barınma ihtiyaçlarına çözüm olmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.
Maurice Halbwachs, Kolektif Hafıza isimli kitabında kolektif belleği etkileyen en önemli unsurlardan birisinin mekân olduğunu söylüyor. Bireyin belleği yalnızca bireysel anılarıyla değil toplumsal etkileşimin yaşandığı kamusal alanlarda deneyimledikleri mekânsal pratiklerle de oluşmaktadır. Deprem sonrası yaşadığımız kolektif belleğin zedelenmesi, mekan duygusu kaybı, yer kimliğinin kaybolması ve aidiyet gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
Bu sayımızda dosya konusu olarak “Deprem” dedik. Dosya kapsamında Bülent Aslanhan’ın “Gerçekten Orada Biri Var mı?” yazısını, Dr. Ceğerhun Polat’ın “Adıyaman’da deprem sonrası İTO çalışma ve gözlemleri” notlarını bulacaksınız. Diyarbakır Tabip Odası Başkanımız Dr. Elif Turan’ın “Felakete Dönüşen Doğal Afet” yazısı ile Adana Tabip Odası‘nın deprem çalışması notlarını bulacaksınız. Dr. Özge Yılmaz’ın öncülüğünde Adıyaman’da kadın sağlığı ve gebe takibi için yürütülen faaliyetleri de göreceksiniz.
Odamızdan haberler bölümünde ellerimizin kalem tutmaya bir türlü yanaşamadığı dönemde çığ gibi büyüyen haberlerden olabildiğince en önemlilerini sizler için derledik. Kitap bölümünde Dr. Yasemin Demirci, Prof. Dr. Taner Gören’in “Sağlığın Ölümü” kitabını tanıtıyor. Aramıza yeni katılan İTO Basın Yayın Sorumlusu ve dergimizin editör yardımcısı olan arkadaşımız Adnan Payaslı ise Carla Simòn’un Altın Ayı ödüllü filmi “Alcarrâs”ı kaleme aldı.
Türkiye 2023 Genel Seçimlerini de unutmadık. Röportaj bölümünde; İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç ve İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cegerğun Polat’la seçimleri, Türkiye sağlık ve hekimlik ortamını ve İTO’yu konuştuk.
Yayın kurulumuzun son sözü olarak; böyle büyük bir acı ancak birbirimize “sarılırsak geçer.”


Bu İÇERİĞİ Paylaş!