İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Aralık Ayı (2024) Toplantı Notları
- Aralık 05, 2024
- 407
İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) aralık ayı toplantısı aşağıdaki gündemlerle, 3 Aralık 2024 Salı günü, Odamızın Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.
Toplantı Gündemi:
- Yönetim Kurulu kasım ayı faaliyet raporu,
- Aile Hekimleri: Grev süreci ve gelişmeler,
- Özel hekimlikte neler oluyor?
- Hastane temsilci seçimleri,
- Temsilci önerileri ve sağlık kurumlarından haberler.
Toplantıyı, İTO TK Divanı üyeleri Dr. Cemile Özdemir ve Dr. Ömer Alper Uysal yönetti.
İTO Yönetim Kurulu kasım ayı faaliyet raporunu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç sundu. Dr. Ertuğrul Oruç aile hekimlerinin eziyet yönetmeliğine karşı mücadele sürecini aktardıktan sonra komisyon faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler verdi ve hastanelerde yapılan temsilci seçimlerinden izlenimlerini paylaştı. Dr. Oruç sunumunu 19 yıl önce, kasım ayında sağlıkta şiddet sonucu kaybettiğimiz Dr. Göksel Kalaycı’yı anarak bitirdi.
Daha sonra söz alan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu yenidoğan yoğun bakımlarında para için bebeklerin ölümüne neden olan çetenin Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davasına ilişkin değerlendirme yaptı ve duruşmalardan izlenimlerini paylaştı. Çete ile birlikte Sağlıkta Dönüşüm Programının ve piyasacı sağlık sisteminin de yargılanması gerektiği vurgulandı. Olayla ilgili süreci takip etmesi için TK bünyesinde çalışma grubu kurulması önerisi dile getirildi. Kamunun özelden hizmet satın almasını engellemeye yönelik bir politikaya ihtiyaç olduğu görüşü ifade edildi.
Toplantı “Özel hekimlikte neler oluyor” başlıklı gündemle devam etti. İTO Yönetim Kurulu ve Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Okan Toygar özel hekimlerin yaşadığı sorunlarla ilgili sunum yaptı. Dr. Toygar, İTO Özel Hekimlik Komisyonu ile TTB Özel Hekimlik Kolu’nun çalışmalarını, 6 Ekim-7 Ocak yönetmelik değişiklikleri ile ilgili davalarda gelinen noktayı anlattı.
Daha sonra “Aile hekimleri: Grev süreci ve gelişmeler” gündemine geçildi. Eziyet yönetmeliği olarak adlandırdığımız, 30.10.2024 tarihinde yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değerlendirildi. İş bırakma eylemlerine katılım oranı ve eylemlerin etkisi üzerine tartışmalar yürütüldü. Yönetmeliğin içeriğine ilişkin görüşler aktarıldı. Aile hekimliği sistemindeki sorunlar tartışıldı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için yapılanlar ve yapılması gerekenler konuşuldu.
Farklı alanlarda görev yapan hekimler sahada yaşadıkları; muayene süreleri, aşırı yoğunluk, mesleki özerkliğe müdahale vb. sıkıntıları dile getirdi. Eziyet yönetmeliğinin diğer alanlarda yaşanan sorunları artıracağı ve yeni sorunlara kapı aralayacağı da belirtildi. “Biz ne istiyoruz? Ne istediğimize odaklanalım ve Sağlık Bakanlığına somut önerilerle gidelim” görüşü vurgulandı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi talebinin kritik önemde olduğunun altı çizildi. Aile hekimlerinin iş bırakma eyleminin beşinci günü olan cuma günü Kadıköy’de düzenlenecek eyleme çağrı yapıldı ve eyleme katılımı artırmak için yapılacaklar konuşuldu.
“Hastane temsilci seçimleri” başlıklı gündemde, önümüzdeki dönem seçim yapılacak hastaneler ve seçim hazırlıklarına ilişkin detaylar aktarıldı. Temsilci seçimi yapılan hastanelerden izlenimler paylaşıldı. Toplantıya katılan yeni dönem temsilcileri görüşlerini ifade etti. Gezilen hastanelerde yapılan görüşmeler hakkında bilgi verildi. Temsilci seçimleri için yapılan hastane gezilerini hızlandırmanın gerekliliği vurgulandı.
Toplantının son bölümünde temsilci önerileri ve sağlık kurumlarından haberler aktarıldı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi temsilcileri her hafta bir klinik ziyareti kararı aldıklarını söyledi. Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’ndeki yemekhane krizi ve dinlenme alanı sorunu aktarıldı. Temsilci önerileri ve sağlık kurumlarından haberler gündeminin önemli bir gündem maddesi olduğu ve sonraki toplantılarda öne alınması önerisi yapıldı.
Toplantı, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni seçimle temsilci olan hekimlerin serbest kürsüde söz almalarından sonra sonlandırıldı.
TK Toplantısından Öne Çıkan Talep ve Öneriler:
* Aile hekimlerinin eziyet yönetmeliğine karşı yürüttükleri mücadelenin desteklenmesi.
* Yenidoğan yoğun bakımlarında yaşananlarla ilgili süreci takip etmesi için TK bünyesinde çalışma grubu kurulması.
* Kamunun özelden hizmet satın almasını engellemeye yönelik bir politika yürütülmesi.
* Temsilci seçimleri için yapılacak hastane gezilerinin hızlandırılması.
* Temsilci önerileri ve sağlık kurumlarından haberler başlıklı gündemin öne çekilmesi.