İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Ekim Ayı (2024) Toplantı Notları


  • Ekim 02, 2024
  • 46

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) ekim ayı toplantısı 1 Ekim 2024 tarihinde, aşağıdaki gündemlerle Odamızın Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

Toplantı Gündemi: 

  1. Yönetim Kurulu eylül ayı faaliyet raporu,
  2. Temsilcilik seçimleri planlaması,
  3. Özlük hakları eylem planı: a) Aile hekimliği özlük hakları programı,b) Kamu Hastaneleri hekim ücretleri, c) Emekli hekim ücretleri,
  4. Temsilciler Kurulu yapısı ve çalışma yöntemi çalıştayı,
  5. Sağlık kurumlarından haberler. 

Toplantıyı, İTO TK Divanı üyeleri Dr. Cemile Özdemir ve Dr. Ömer Alper Uysal yönetti.

İTO Yönetim Kurulu eylül ayı faaliyet raporunu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç sundu. Dr. Ertuğrul Oruç sunumuna 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün taşıdığı özel anlama vurgu yaparak başladı. İsrail tarafından barışçı bir gösteri yürüyüşünde katledilen Ayşenur Ezgi Eygi’yi anan Dr. Oruç, İTO’nun da bileşenleri arasında yer aldığı Filistin Eylem Komitesi’nin 5 Ekim’deki yürüyüşüne katılma çağrısı yaptı. Dr. Oruç daha sonra aile hekimlerinin vergide adalet eylemleri, Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki temsilci seçimi ve İTO Yönetim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ziyareti hakkında bilgi paylaştı.

Faaliyet raporunun sunumunun ardından Dr. İrfan Gökçay, Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki temsilci seçiminden gözlemlerini aktardı. Seçime katılım oranı değerlendirildi. Seçimin verimli geçtiği belirtildi. Temsilci seçilen meslektaşlarımızın içerisinde yer alacağı ortak bir WhatsApp grubu oluşturulması önerisi yapıldı.

22 Ekim’de Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 23 Ekim’de Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5 Kasım’da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde temsilcilik seçimi planlandığı belirtildi. Hastanelerin temsilci seçimi öncesinde ziyaret edilmesinin önemi vurgulandı.

“Özlük Hakları Eylem Planı” başlıklı gündem maddesinde aile hekimlerinin çalışma sistemi, talepleri ve vergide adalet eylemleri anlatıldı. Önümüzdeki döneme ilişkin eylem planlarına yönelik tartışmalar yürütüldü. Dr. Turan Karakaş, aile hekimlerinin sözleşme talepleri üzerine bir sunum yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik hakkında bilgi verildi. Aile hekimlerinin özlük haklarına yönelik talep ve öneriler sıralandı. Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) yapısına göre cari ödemelerin farklılıklar gösterdiği, aile hekimlerinin bu ayrıma karşı olduğu vurgulandı. Tek kalem maaş talebi, düşük ücretler ve vergi adaletsizliğinin ön planda olduğu tüm toplumu kapsayacak bir eylem planı oluşturmanın önemine dikkat çekildi.  Hekimlerin üzerinde birleştiği talepleri net bir şekilde ifade etmenin kritik önemde olduğu görüşü dile getirildi. Aile hekimliğinin yapısının değişmesi ve kamu sistemine dahil olması talebi üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklisi hekimler arasındaki ek ödeme adaletsizliği konusu da gündeme geldi. Konuyla ilgili İTO Emekli Hekimler Komisyonu’ndan Dr. Nihat Özaydın sunum yaptı. Sunumun Hekim Sözü Dergisi’nde yayınlanması önerildi.

Toplantıda söz alan işyeri hekimleri, işyeri hekimliğinin çalışma sistemi üzerine bilgi verdi, işyeri hekimlerinin aldıkları ücretlerin oldukça düşük olduğu ve bu sorununun can yakıcı bir noktaya geldiği ifade edildi.

“Temsilciler Kurulu yapısı ve çalışma yöntemi çalıştayı” gündeminde 2023 yılında düzenlenen çalıştay hakkında bilgi  paylaşımı yapıldı. Mevcut temsilcilerden oluşan bir çalıştay olduğu, kurulan masalarda ihtiyaçların, sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu anlatıldı. Yeni bir çalıştay programı için çalışmaların başladığı bildirildi.

Temsilciler Kurulu’nda işyeri hekimliği temsilcisinin nasıl yer alacağına dair çalışmaların İTO İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından sürdürüldüğü belirtildi. Temsilciler Kurulu tüzüğüne bununla ilgili bir madde eklenmesi gerektiği görüşü aktarıldı. Çalıştayda bu konuyla ilgili bir çalışma masası oluşturulması istendi.

Özlük hakları, aile hekimleri, işyeri hekimleri, pratisyen hekimler, kamu ve özel hastanelerde çalışan hekimlerle ilgili ortak talepleri ve önerileri birleştirerek ön çalışma yapacak bir çalışma grubu kurulması teklif edildi.  İTO YK’nın konuyu değerlendireceği belirtildi.

Toplantının son bölümünde İTO Kadın Komisyonu Yürütücüsü seçilen Dr. Berin Gülatar Türkoğlu kısa bir konuşma yaparak Temsilciler Kurulu’nu selamladı.  

Daha sonra, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin, İstanbul Tabip Odası ev sahipliğinde, hekimlerin mevcut sorunlarını dinleyeceği, sorunların çözümü için yapılması gerekenler üzerine önerilerini alacağı buluşmaya çağrı yapıldı. Toplantı, 12 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek buluşmaya tüm hekimlerin davet edilmesiyle sona erdi.

TK Toplantısından Öne Çıkan Talep ve Öneriler:

  • Vergide adalet eylemlerinin ortaklaştırılarak bir kamu hastanesi önünde basın açıklaması yapılması.
  • Hekimlerle ilgili ortak talepleri ve önerileri birleştirecek bir çalışma grubu kurulması.
  • İşyeri hekimliği başta olmak üzere birinci basamak hekimlerinin Temsilciler Kurulu’na adapte edilmesi.

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!