İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Kasım Ayı (2024) Toplantı Notları


  • Kasım 12, 2024
  • 65

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) Kasım ayı toplantısı, aşağıdaki gündemlerle, 5 Kasım 2024 Salı günü, Odamızın Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

Toplantı Gündemi: 

  • Yönetim Kurulu ekim ayı faaliyet raporu,
  • Sağlıkta dönüşümün sonucu: Yenidoğan YBÜ'lerinde yaşanan suistimaller,
  • Aile hekimliği ile ilgili gelişmeler,
  • Sağlık kurumlarından haberler. 

Toplantıyı, İTO TK Divanı Başkanı Dr. Yavuz Altunkaynak ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Temsilcisi Dr. Utku Özgündüz yönetti. Toplantının açılış konuşmasında temsilci seçimleri hakkında bilgi veren Dr. Yavuz Altunkaynak, seçimlerde emeği geçenlere teşekkür etti ve yeni seçilen temsilcileri kutladı.  Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi temsilcilerinin konuşma yaparak, kendilerini tanıtmalarının ardından İTO Yönetim Kurulu faaliyet raporunun sunumuna geçildi.

İTO Yönetim Kurulu 2024 Ekim ayı faaliyet raporunu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç sundu. Ekim ayının oldukça hareketli geçtiğini belirten Dr. Ertuğrul Oruç sunumuna, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü hakkında soruşturma açmak “suçlaması”yla İstanbul Tabip Odası 2018-2022 dönemi Yönetim Kurulu üyeleri hakkında açılan ve yönetim kurulu üyelerinin 5’er ay hapis cezası almalarıyla sonuçlanan davayla başladı. Dr. Oruç, davanın üst mahkemeye taşındığı bilgisini verdi.  Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yaşanan suistimallerle ilgili eylemler, basın açıklamaları ve mağdur olan hekimlerle gerçekleştirilen toplantıya dair de konuşan Dr. Ertuğrul Oruç sunumunu geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Dr. Hulki Forta’yı anarak bitirdi.

Sağlıkta Dönüşümün Sonucu: Yenidoğan YBÜ'lerinde yaşanan suiistimaller başlıklı gündemle ilgili İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu konuşma yaptı. İddianamedeki ayrıntıları anlatan Dr. Küçükosmanoğlu, olayı ilk günden bu yana yakından takip ettiğimizi belirtti ve olayda adı geçen hekimler hakkında Odamız tarafından açılan disiplin soruşturmasına dair bilgi verdi.

Kapatılan hastanelerde, olayla hiç ilgisi olmadığı halde mağdur olan hekimler ve sağlık çalışanları olduğu, sağlık hizmetinin taşere edilmesinin kabul edilemez büyük bir etik problem yarattığı görüşleri ifade edildi. Sahada yaşadıklarını anlatan hekimler, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin ve acil servislerin işleyişi ve sevk sistemindeki durum hakkında çarpıcı örnekler verdi. Konuşmalarda kamucu bir sistem oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

Aile hekimliği ile ilgili gelişmeler başlıklı gündemde, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Aile hekimliği çalışanlarının üç günlük (5-6-7 Kasım) iş bırakma eyleminin birinci günü değerlendirildi. İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Emrah Kırımlı, iş bırakma eyleminin nedenlerini ve temel talepleri anlattı. Yeni yönetmeliğin özlük haklarında neden olacağı kesintilere ve hak gasplarına dikkat çekildi.

Aile hekimliği çalışanlarının mücadelesinin 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinde görevli hekim ve sağlık çalışanlarına da yol gösterici olduğu görüşü dile getirildi. Bütün basamakların birlikte hareket etmesinin kritik önemde olduğu ifade edildi. Konuşmalarda ortak mücadele, ortak eylem önerileri öne çıktı.

Sağlık kurumlarından haberler bölümünde Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Dr. Ali Şükrü Şahin, “Ümraniye Eğitim ve Araştırma Nasıl Bir İTO İstiyor?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda konuyla ilgili yapılan anket paylaşıldı. Sunum üzerinde yapılan değerlendirmelerde, tüm hastanelerde “Nasıl Bir İTO İstiyoruz?” anketi yapılması önerildi.


Bu HABERİ Paylaş!