İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Eylül Ayı (2024) Toplantı Notları


  • Eylül 05, 2024
  • 190

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) eylül ayı toplantısı 3 Eylül 2024 Salı günü aşağıdaki gündemlerle Odamızın Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

Toplantı Gündemi: 

  1. Yönetim Kurulu ağustos ayı faaliyet raporu,
  2. Kamu hastanelerinde mesai takip hukuku ve uygulamaları,
  3. Toplum sağlığı gündemi: Topuk kanı, M-Çiçeği, İstanbul depremi, aşı reddi
  4. Hekim Sözü Dergisi’nin son sayısının tanıtımı,
  5. Sağlık kurumlarından haberler.

Toplantıyı, İTO TK Divanı Başkanı Dr. Yavuz Altunkaynak, Divan üyeleri Dr. Cemile Özdemir ve Dr. Turan Karakaş yönetti.

Toplantı, sağlık sorunları nedeniyle uzun bir aradan sonra yeniden aramıza katılan İTO TK Divanı Başkanı Dr. Yavuz Altunkaynak’a, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu tarafından çiçek takdim edilmesiyle başladı.

Daha sonra toplantı gündemine geçildi. İTO Yönetim Kurulu ağustos ayı faaliyet raporunun sunumunu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç yaptı. Dr. Oruç sunumuna geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Dr. Tülay Erkan, Dr. Vahe Aliksanyan, Dr. Aysima Altınok ve Dr. Tarık Ziya Ekinci’yi anarak başladı. Dr. Ertuğrul Oruç, sunumunun devamında Vergide Adalet eylemlerine, sendikalı oldukları için işten atılan Polonez işçilerinin direnişine ve iş cinayetinde hayatını kaybeden sağlık emekçisi Zafer Açıkgözoğlu davasına da değindi. İTO Yönetim Kurulu’nun hastane ziyaretleri hakkında bilgi veren Dr. Oruç, Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde İstanbul İl Sağlık Müdürü’yle yaptığı görüşmeyi de anlattı.

Kamu hastanelerinde mesai takip hukuku ve uygulamaları başlıklı gündemde, İTO Hukuk Bürosu’ndan Avukat Oya Öznur konuşma yaptı. Mesai takibinin kartla yapıldığı kamu hastaneleri hakkında bilgi veren Oya Öznur, yargıya yansıyan örneklerden ve konuyla ilgili verilen mahkeme kararlarından bahsetti. Toplantıya katılan hastane temsilcileri, bazı kamu hastanelerinde hem imza hem de kartla giriş-çıkış ve mesai saatlerinin takip edildiğini aktardı. Avukat Oya Öznur, hekimlerin bu konudaki hukuki haklarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Toplantıda, kart ve imzayla mesai takip sistemine karşı yapılması gerekenler tartışıldı, görüşler ve talepler dile getirilerek sisteme yöneltilecek itirazlar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Uygulamanın bazı kamu hastanelerinde mobbinge dönüştüğü de aktarıldı, İTO’nun devreye girmesi talep edildi.

Toplum sağlığı gündeminde, aşı reddi rakamlarının korkutucu boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, aşı reddiyle ilgili çarpıcı istatistikleri ortaya koyan bir sunum yaptı. Aşı karşıtlarının profili ile ilgili konuşmaların yapıldığı toplantıda, yeni doğan çocukların aşılanmasını sağlayacak bir mekanizma kurulmasının gerekliliği vurgulandı. Aşı meselesinin politik bir mesele olduğunun altı çizilerek, Covid-19 pandemisiyle başlayan tartışmaların çocukluk çağı aşılarına zarar verdiği ifade edildi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan “Çocuğun üstün yararı” ilkesi hatırlatılarak; aşının yasalarla zorunlu hale getirilmesinin, kuvvetli bir aşı savunuculuğunun, aşılarla ilgili toplumdaki bilgi eksikliğinin giderilmesinin, aşı karşıtı hekimlerin soruşturulmasının gerekliliği üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

Toplantının bir diğer gündem maddesi Hekim Sözü Dergisi’nin son sayısıydı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Hekim Sözü Dergisi Yayın Kurulu’ndan Dr. Yasemin Demirci yaptığı sunumla derginin son sayısını tanıttı. Dr. Demirci’nin tasarımdaki ve içerikteki yenilikleri anlattığı sunumunun ardından dergide yer alan yazıların sosyal medyada paylaşılması önerildi. Bir diğer öneri de dergide hastanelerde yaşanan sorunlarla ilgili röportajların yer alması oldu.

Sağlık kurumlarından haberler bölümünde asistan hekimlerin sorunları konuşuldu. Toplantı görüş ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!