İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Ağustos (2024) Ayı Toplantı Notları


  • Ağustos 07, 2024
  • 228

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) ağustos ayı toplantısı, 6 Ağustos 2024 Salı günü, Odamızın Cağaloğlu binasında aşağıdaki gündemlerle gerçekleştirildi.

Toplantı Gündemi: 

  • Yönetim Kurulu temmuz ayı faaliyet raporu,
  • Sonsuzluğa uğurladığımız TK Divanı Eski Başkanı Dr. Tülay Erkan’ın hatırasına saygı,
  • Ek ödeme mevzuatındaki güncel durum ve taleplerimiz,
  • Emekli hekimlerin ek ödemelerindeki Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK emeklisi arasındaki farklar ve toplum sağlığı üzerine olan olası etkileri,
  • Sağlıkta şiddet durumunda Birim Temsilcilerinin sorumluluk, görev ve yetkileri,
  • Pınar Saip’in TTB Merkez Konseyi görevi nedeniyle boşalan TK Divan üyeliği için seçim.

Toplantıyı, Divan üyeleri Dr. İrfan Gökçay ve Dr. Ömer Alper Uysal yönetti.

İhtisas süreçlerini tamamlayan temsilcilerimiz Dr. Betül Kaygusuz ve Dr. Tahsin Çınar için kutlama pastası kesilmesi sonrası İTO-TK toplantısı başladı. Dr. Pınar Saip, TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı seçilmesi sebebi ile tebrik edildi. İTO Yönetim Kurulu (YK) Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu söz alarak Dr. Betül Kaygusuz ve Dr. Tahsin Çınar’a temsilcilik faaliyetlerindeki özveri için teşekkürlerini sundu. Ayrıca meslek hayatlarının yeni dönemi için başarılar dilediğini ifade etti.   

Daha sonra yönetim kurulu faaliyet raporunun sunumuna geçildi. İTO YK temmuz ayı faaliyet raporunu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç sundu. Sunumuna temmuz ayında kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anarak başlayan Dr. Oruç sonrasında; vergide adalet ve Filistin eylemleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Dr. Ertuğrul Oruç sunumunda İTO YK’nın hastane ziyaretlerine de yer verdi. Bu kapsamda Kanuni Sultan Süleyman EAH., Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Şişli Hamidiye Etfal EAH., Özel Şişli Kolan Hastanesi ziyaretlerinin hekimlerde yarattığı memnuniyeti anlattı. 112 İl Ambulans Servisi önünde yapılan eyleme desteğimizden bahsedildi.  Türk Pediatri Kurumu ile birlikte bebek ve çocuklara uygulanan hacamat uygulamasının zararlarına ilişkin, İTO’da yapılan basın açıklaması ile ilgili bilgiler verildi.

Sunumun ardından, TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Pınar Saip, TTB’nin Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Dr. Saip, Sağlık Bakanı’na, sağlıkta şiddet ve güvenli çalışma koşullarıyla ilgili raporlar sunulduğunu, deprem bölgesindeki hekimlerin ve sağlık hizmetinin sorunlarının dile getirildiğini aktardı. Ayrıca özel hekimlerin çalışma koşulları ve yeşil pasaport talepleri gibi çok sayıda talebin Sağlık Bakanı’nın önüne konduğunu söyledi.

Dr. Pınar Saip, ardından kürsüye gelerek geçtiğimiz günlerde sonsuzluğa uğurladığımız TK Divanı Eski Başkanı Dr. Tülay Erkan’ın hayatını ve odamıza katkılarını anlatan bir sunum yaptı.

Ek ödeme mevzuatındaki güncel durum ve taleplerimiz başlıklı gündemde; İTO Hukuk Bürosu’ndan Avukat Hazal Pekşen, güncel durum hakkında hukuki değerlendirmeler yaptı. Katsayılar arasındaki eşitsizliklerle ilgili görüşler dile getirildi. Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanması için siyaseten mücadele yürütülmesinin gerekli olduğunun altı çizildi.

Gündem değerlendirmesinde söz alan Dr. Pınar Saip, Sağlık Bakanı’na performans sisteminin doğru bir sistem olmadığının anlatıldığının, maaşların arttırılması, emekliliğe yansıtılması ve performans sisteminin kaldırılması taleplerinin iletildiğini ifade etti.

Farklı hastanelerden meslektaşlarımız yaşadıkları örnekler üzerinden performans sisteminin zorluklarını anlattı. Performans sistemine karşı daha örgütlü, genişletilmiş bir mücadele önerildi.

Ek ödeme ile ilgili de basın açıklamaları ile gündem yaratmanın önemine dikkat çekildi. 22 haftadır devam eden vergide adalet eylemleri örnek gösterilerek, eylemin içeriğinin maaşların artırılması ve performans sisteminin kaldırılması taleplerini de içine alacak şekilde genişletilmesi ve hastanelere taşınması, hekimlerin konu hakkında bilgilendirilmesi görüşü dile getirildi.

Gündem sıralamasında değişikliğe gidilerek TK Divanı üyeliğine seçim gündemi öne alındı.  Dr. Pınar Saip’in TTB Merkez Konseyi görevi nedeniyle boşalan TK Divan üyeliğine Dr. Benan Koyuncu seçildi.

Seçimin ardından, emekli hekimlerin ek ödemelerindeki Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK emeklisi arasındaki farklar ve toplum sağlığı üzerine olan olası etkileri konuşuldu. Dr. Erdinç Köksal, emekli hekimlerin sorunlarına ilişkin bilgilendirme yaptı. Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK emeklisi hekimlerin oranları hakkında bilgi verildi. Ücretlerdeki dengesizlik ve adaletsizlik vurgulandı. Emekli Sandığı kanunu hakkında hukuki bilgilendirme yapıldı. Bu konunun sadece hekimleri değil tüm toplumu ilgilendirdiğine, konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırlanması gerekliliğine değinildi.

Gündem maddelerinden biri de sağlıkta şiddet durumunda birim temsilcilerinin sorumluluk, görev ve yetkileri oldu. Birim temsilcilerinin sorumlulukları hakkında İTO YK üyesi Dr. Ayşen Yavru sunum yaptı. Hukuki süreç anlatıldı, doğru tutanak tutmanın öneminden bahsedildi. Hekimlerin yaşadıklarını tutanakta detaylı bir şekilde anlatmasının yargı sürecinde çok önemli olduğuna dikkat çekildi. İTO’nun şiddetle ilgili broşürlerinin hastanelerde dağıtılmasına ve “TTB Yanımda” uygulamasının yaygınlaştırılmasına karar verildi. Odamızın şiddet konusunda hekimlere sunduğu hukuki destekler anlatıldı. Temsilcilerin şiddet eğitiminin organize edilmesine dair görüşler dile getirildi. Bazı hastanelerde “Çalışan güvenliği komiteleri” olduğu, temsilcilerin o komitelerde yer alabileceği hatırlatıldı.

Toplantının son bölümünde hekimlere heyet raporları üzerinden yapılan baskı ve mobbing konusu tartışıldı. Hekimlerin hastalar için düzenledikleri raporların heyet sevklerinde tıbbi gerekçe dışına çıkacak şekilde soruşturulmasının baskı aracına döndüğü görüşü aktarıldı. Bu konuda Odamıza ve temsilcilere düşen görevlerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!