İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Şubat Ayı Toplantı Notları
- Şubat 16, 2024
- 305
İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu (TK) Şubat ayı toplantısı, aşağıdaki gündemlerle, 13 Şubat 2024 Salı günü, saat 19:00'da İstanbul Tabip Odası Kadıköy Bürosu'nda yapıldı.
Şubat ayı toplantı gündemi şu başlıkları oluştu:
• Ocak ayı yönetim kurulu faaliyetlerinin sunulması
• 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri
• Tıp eğitimi bursu
• 6 Şubat depreminin yıldönümü. Neler yapıldı/neler yapılabilir?
• Asistan hekimlerin sorunları
• Sağlık kurumlarından yerel haberler
Toplantı Ocak ayının yönetim kurulu faaliyetlerinin sunulması ile başladı. Bu faaliyetler İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç tarafından sunuldu.
Toplantıda, Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu burs komisyonu çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2018’den beri burs sayısı, miktarı ve bağışçılarında artış olduğunu belirtti.
6 Şubat depreminin yıldönümünde neler yapıldığı ve neler yapılabileceği konuşuldu, depremin yıl dönümünde bölgeyi ziyaret eden Dr. Ertuğrul Oruç, Dr. Pınar Saip ve Dr. Benan Koyuncu tespitlerini ve gözlemlerini aktardı.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) organize ettiği deprem bölgesi ziyaretlerinin çok kıymetli olduğu belirtildi. Deprem bölgesinde görev yapan hekimlerin, sağlık çalışanlarının, diğer kamu personelinin ve bölge halkının sıkıntıları dile getirildi. Özellikle Hatay bölgesindeki yerleşim sorununa dikkat çekildi, sağlık hizmetinin afet bölgesine yönelik hazırlanması gerektiğine vurgu yapıldı.
Asistan hekimlerin sorunları, asistan hekimlerin katılım eksikliği sebebiyle bir sonraki toplantıda konuşulmak üzere ertelendi.
Ek gündem içerisine dahil edilmiş TBMM torba yasasına ilişkin; TBMM Başkanlığı’na 5 Şubat 2024 günü sunulan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 8 Şubat 2024’te TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan iktidar partilerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan geçirildi.
Sağlık ortamı ile ilgili önemli değişikliklerin yapılması hususunda çeşitli görüşler beyan edildi. TTB’nin buna ilişkin haber ve detay içeriği yazısının anlaşılır olduğuna dikkat çekildi. Bu içeriğin hekimin çalışma hayatında ne gibi değişikliklere yol açacağı örneklerle açıklandı. İTO, TTB, Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Eczacılar Birliği başta olmak üzere sağlık alanındaki tüm bileşenler ile bir araya gelerek bu konu hakkında bir çalışma grubunun oluşturulması ve çok detaylı bir çalışma yürütülmesi önerisi yapıldı. Bunun geri dönüşü olmayan, olumsuz sonuçlara sebebiyet vereceğinin hekim camiası ile bir an önce duyurulması önerisinde de bulunuldu.
Diğer bir ek gündem ise “Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” adı altında vergide adalet eylem planları, sebepleri ile birlikte aktarıldı. Bu eylem sürecine vergi dilimine giren hekim ve sağlık çalışanlarının katılması ve dalga dalga büyümesi temennisi paylaşıldı.
14 Mart Tıp Haftası’nda İTO takvimi paylaşıldı. Hangi mekanlarda hangi etkinliklerin olacağı aktarıldı.
TK Divan üyesi Dr. Yekta Can Arslan’ın asistanlık sürecini muvaffakiyet ile bitirerek uzman olması tüm temsilciler ile birlikte sevinçle karşılandı, Dr. Arslan için tebrik ve kutlama pastası kesildi.