Taner Damcı’dan... Kara okyanusun kıyısında - Yasemin Demirci*


  • Hekim Sözü Kasım-Aralık 2021
  • 1524

Kitap bir doktorun yaşamına ışık tutmakla kalmıyor. Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, pandeminin yarattığı tahribatı bunun yanısıra anneliği, sevgiliyi, kadını ve yaşam mücadelesini ele alış biçimleriyle bir solukta okunan, büyük bir ustalıkla yazılmış ve son zamanlarda okuduğum en iyi öykülerden biri.

Kitap köşemizde; bir önceki sayımızda “Sahte bilim ve şarlatanlık. Neden satın alıyoruz?” yazısı ile konuk ettiğimiz Taner Damcı’nın Eylül 2021’de yayımlanan “Kara Okyanusun Kıyısında” adlı kitabını paylaşıyoruz. Kitap pandemide ön cephede savaşan doktorlardan biri olan Özgür’ün yaşamına perde aralıyor. İnsanların yaşamını kurtarmaya çalışırken kendi yaşamlarını yitiren sağlık çalışanlarına adanmış bir kitap, “Kara Okyanusun Kıyısında”.

12 Eylül darbe günlerinde Özgür henüz iki yaşındayken babası Kemal hakkında arama kararı çıkar. Baba Kemal bir gün evden çıkar ve sonrasında kendisinden haber alınamaz. Basın Yayın Yüksekokulu’ndaki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Özgür’ün annesi Saniye ise artık yaşamın zorluklarını tek başına üstlenmiştir. Saniye Harbiye’de bir avukatlık bürosunda sekreterlik yaparak büyütür Özgür’ü. Doğduğundan beri zor bir yaşamı olan, buna karşın zekâsı, çalışkanlığı, kendince geliştirdiği yaşam felsefesi ve direnciyle zorlukların üstesinden gelebilen güçlü bir kadındır Özgür.

Özgür ile Murat evlenir. Bu evlilikten Deniz isminde bir çocukları olur. Çocuklarının zihinsel engelli olduğu anlaşıldıktan bir süre sonra Murat, Özgür’den ayrılarak kendisine daha bireysel bir yaşam kurar. Özgür, Deniz’in sorumluluğunu tek başına üstlenmek zorunda kalır. Tabii annesi Saniye en büyük destekçisidir. Özgür’ün çocuğu Deniz, kitapta özel bir karakterdir. Bu karakter ile kusursuzluğun mümkün olmadığı, engelli çocukların toplumun budist felsefesindeki “wabi sabi”si olduğu, yani güzelliği kusurlarda bulan bir düşünceyle, engellilerin toplumu daha anlayışlı, düşünceli ve insancıl hale getirdiği gösterilmektedir.

Zamanla aynı hastanede çalışan Doktor Faruk ile Özgür arasında özenli, incelikli, duygusal bir ilişki başlar. Pandeminin tüm dünyayı sarstığı günlerde Özgür’ün çalıştığı hastanede de seferberlik olur. Uzun yorucu nöbetler, tükenmişlik duygusu ve üzerine bir de çalışma arkadaşlarından hayatını kaybedenler vardır Özgür’ün günlerinde...

Bu yorucu ve yıpratıcı dönemde Özgür sadece mesai arkadaşlarını değil sevdiklerini de pandemi nedeniyle yitirir. Böylelikle kara bir okyanusun kıyısına düşer. Özgür bu kara okyanustan çıktığında bugüne dek şu kadim öğretiyi yaşayarak anlayan sayısız insandan biri olacaktır: “İyi ve kötü her şey geçici, insan ise yalnızdır.”

Kitap bir doktorun yaşamına ışık tutmakla kalmıyor. Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, pandeminin yarattığı tahribatı, bunların yanı sıra anneliği, aşkı, kadını ve mücadeleyi anlatıyor. Bir solukta okunan, büyük bir ustalıkla yazılmış ve son zamanlarda okuduğum en iyi romanlardan biri, “Kara Okyanusun Kıyısında”. Küçük bir uyarı okurken gözyaşlarınız için mendilinizi yanınızda hazır bulundurun.

Pandemide kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızın ve sağlık emekçilerinin anılarına saygı ve hürmetle…

 

* Dr., Hekim Sözü Yayın Kurulu Üyesi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!