Kimse öyle şeyleri konuşmuyor artık - Deniz Devrim Dede*


  • Hekim Sözü Kasım-Aralık 2021
  • 1026

“Bu kolay bir şey değil… Yaşadıklarım… Yaşadıklarımız…”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık” adlı oyunu bu sezonda sahneye taşıdı. Şirin Gürbüz’ün yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda bugüne kadar bu topraklarda yaşanmış en büyük kolektif travmalardan birinin, 12 Eylül Darbesinin, hayatlarımızdaki iz düşümlerine odaklanılıyor. O dönemde yaşanılan acılarla parçalanmış bir ailenin  üç kuşak hikâyesi üzerinden,12 Eylül’ün sadece hapishanelerde, işkencehanelerde acı çektirilen insanların değil hepimizin öyküsü olduğuna işaret ediyor.

“Unutulmasın istiyorum. Bir daha yaşanmasın istiyorum. Bu kadar…” diyen Leyla, ailesinin geçmişi ile yüzleşmek ve hikâyesini anlatabilmek için hayatını değiştiriyor ve yola çıkıyor. Bunu yaparken hepimize bizleri kuşatan gerçeklikleri hatırlatıyor. Birebir tanık olunmasa da yaşanan toplumsal acıların ve öfkenin yaşamları nasıl da gölgeleyebileceğini, bu gölgelerin gündelik hayatlarımızdaki karşılıklarını, ilişkilerimize varana dek etkileyebileceğini bir kez daha gösteriyor. Her birimizin bambaşka birer “12 Eylül Hikâyesi” olduğunu hatırlatıyor.

Yönetmen Emre Koyuncuoğlu, olayları uzaktan izlemek ve bize dokunmayacağını düşünmek yerine bu olaylara başımıza gelen olarak, yani kendi gerçeğimizde yarattıklarını fark ederek bakmamızı öneriyor ve darbenin gölgesini bugüne düşürüp birbirlerini yeni tanıyan iki kız kardeş Leyla ve Zehra’nın sevgisi ve dayanışması üzerinden geleceğe bir öneri sunuyor.

Sahne tasarımının ve suya yansıyan görsel efektlerin de dikkat çektiği oyun Şehir Tiyatroları sahnelerinde gösterilmeye devam ediyor.

* Dr., Aile Hekimi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!