Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni Düzenlendi


  • Mayıs 24, 2024
  • 456

23 Mayıs 1980'de Mecidiyeköy’deki evinde barış ve demokrasi düşmanlarınca katledilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner'in anısını yaşatmak, insan hakları, barış ve demokrasi alanında çalışma yapanları onurlandırmak ve bu alanlarda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak her yıl düzenlediğimiz “Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni” 23 Mayıs 2024 Perşembe günü İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

2024 yılı ödülü, Akbelen Direnişçilerine, İlhan Sami Çomak'a ve Dicle Müftüoğlu’na verildi.

Törenin açılış konuşmasını İTO geçmiş dönem Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cegerğun Polat yaptı. Dr. Polat, “Dişhekimi Sevinç Özgüner, TTB’nin ve İstanbul Tabip Odası’nın bir mücadele örgütü olduğunu bize her yıl hatırlatıyor, bu nedenle bizim için çok kıymetli” dedi ve sözü İTO Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu’na bıraktı.

Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Dişhekimi Sevinç Özgüner’in TTB Merkez Konseyi’nin ilk kadın üyesi olduğunu hatırlattığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Sevinç Özgüner’i katledilişinin 44. yılında anıyoruz. Her yıl değişik alanlarda verdiğimiz ödüllerin yanında, barış, demokrasi ve insan hakları ödülünü ithaf ettiğimiz Sevinç Özgüner ödülünü, katledildiği gün 23 Mayıs’ta her yıl veriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu yansıtan ödüller oldu. Uzun süreler sonra bakıldığında; 2024’te nasıl bir ülkede yaşadığımızı gösteren bir belge olarak kalacağını umuyorum.”

Törende konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Okan Toygar da, 1978 yılında, 16 Mart Beyazıt Katliamıyla başlayan ve sonrasında Ankara Bahçelievler Katliamıyla devam eden süreci özetledi. Dr. Okan Toygar, “Sevinç Özgüner, muayenehanesinden dönerken çok kez durduruluyor ve ‘neden hastalarına ücretsiz bakıyorsun, sen komünist misin?’ diye tehdit ediliyor. Herkes aslında bu cinayetin olacağını biliyor. Kendisi de biliyor ama uğruna mücadele ettiği değerleri nedeniyle evinden ayrılmıyor ve 23 Mayıs 1980’de de katlediliyor. Katledilen, Sevinç Özgüner, Ümit Kaftancıoğlu, Cavit Orhan Tütengil gibi birçok aydınımız, işçiler, gençler, öğrenciler, bunların hepsi onurlu mirasımızdır” dedi.

"Akbelen direnişi umut oldu"

Dr. Cegerğun Polat’ın Sevinç Özgüner’in hayatını anlattığı sunumun ardından ödül törenine geçildi. Akbelen Direnişçilerine ödüllerini İTO Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu verdi.  Dr. Küçükosmanoğlu,  Akbelen direnişinin herkese umut olduğunu, aynı zamanda da içimizdeki öfkeyi beslediğini söyledi. Ödülü Akbelen Direnişçileri adına, Melahat Çulha, Sevgi Saraçoğlu, Halil İbrahim Demir, Mamo Polat ve Hasan Yorulmaz aldı. Akbelen Direnişçileri yaptıkları konuşmalarda, köylerinin maden yüzünden kokudan, tozdan durulamaz hale geldiğini anlattı. Hayvanlarının öldüğünü, hastalıkların arttığını söyleyen Akbelen Direnişçileri, mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

İlhan Sami Çomak'tan TTB ve İTO'ya mektup

Adil yargılama hakkı gasp edilerek 29 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak’ın ödülünü, onun adında kuzeni Türkan Acar ve editörü Hakkı Zariç aldı. Ödülü, İTO geçmiş dönem başkanı Dr. Nergis Erdoğan verdi. Dr. Nergis Erdoğan ödülü verirken yaptığı konuşmada “Bizim direnmekten, birlikte olmaktan başka şansımız yok” vurgusu yaptı.

İlhan Sami Çomak’ın kuzeni ve görüşçüsü Türkan Acar da İlhan Sami Çomak’la son görüşmesinde ödül hakkında konuştuklarını ve buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade etti.

Çomak’ın editörü, Hakkı Zariç, Sevinç Özgüner’in Nazım Hikmet’in özgürlüğü için imza verenlerden olduğunu hatırlattı ve “Bu memlekette şair olmak her zaman ateşten bir gömlek. İlhan Sami Çomak şu anda hapishanede. Şiirle kendini var etmeye, hapishane duvarlarını yıkmaya çalışıyor” dedi. Zariç,  İlhan Sami Çomak’ın hapishaneden, İTO ve TTB’ye yazdığı mektubu okudu.

"Bu ödül hakikat mücadelesi veren herkese armağan olsun"

Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü’nün diğer sahibi gazeteci Dicle Müftüoğlu oldu.  Müftüoğlu, meslektaşlarıyla ve haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler örgütsel faaliyet olarak gösterilerek tutuklanmıştı. 29 Şubat 2024 tarihinde yurt dışı yasağı konularak tahliye edilen Müftüoğlu adına ödülü, Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer İbrahimoğlu aldı. Ödülü, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Dr. Ümit Biçer verdi.

Gülseren Yoleri konuşmasında, insan hakları mücadelesinin birlikte hareket ederek başarıya ulaşabileceğinin altını çizdi.  Ümit Biçer de Dicle Müftüoğlu’nun hakikat mücadelesini sürdüren, bunun için bedel ödeyen, onu simgeleyen bir isim olduğunu söyledi. Biçer sözlerini “Bu ödül gerçekte o mücadeleyi sürdürme kararlığı olan ve hala bunun için hapis yatan tüm dostlara armağan olsun” diyerek noktaladı.  Müftüoğlu’nun ödül için kaleme aldığı teşekkür mesajını Ömer İbrahimoğlu okudu.

Törende Dişhekimleri Odası’ndan Fatma İnci de söz aldı. Dişhekimi Fatma İnci, Türkiye’nin insan hakları karnesinin çok kötü olduğunu belitti, “Dünyada insan hakları ihlalleri yok olmadı ama bir taraftan da onurlu bir mücadele sürüyor. Sevinç Özgüner’in bıraktığı mirası bu nedenle çok önemli buluyorum” dedi.  

Tören, Pınar Selek’in avukatı ve babası Alp Selek’in konuşmasıyla sona erdi. Selek, İstanbul Tabip Odası’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Sevinç Özgüner’in inançlı tavrını ve mücadeleci kimliğini anlattı.

 

 


Bu HABERİ Paylaş!