Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete seyirci kalmayacağız!


  • Eylül 09, 2011
  • 2119

Birçok arkadaşımızın da bildiği gibi dün ve önceki gün hastanemizde meydana gelen şiddet olayları için buradayız. Bir asistan arkadaşımız acil serviste bir hasta yakını tarafından silahla tehdit edilmiş, hemen ertesi gün ise gastroenteroloji servisinde bir hemşire arkadaşımız ise hasta yakınlarının sözlü hakaretine uğramış ve darp edilerek rapor almak zorunda kalmıştır.

Bu tür olaylar ne yazık ki neredeyse hemen her gün ve her sağlık kurumunda yaşanır oldu. Sıradanlaştırılan ve tüm sorumluluğu o anda sağlık hizmeti sunarken şiddete maruz kalan hekimde, hemşirede yani sağlık hizmeti sunan çalışanda görülen bu şiddet eğiliminin nerelerden kaynaklandığını ve nasıl meşrulaştığını çok iyi biliyoruz.
 Siyasilerin popülist demeçleri, hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı saygısız ve hürmetsiz söylemleri, saldırganları ne yazık ki cesaretlendirmektedir.

Ne yazık ki bu popülist söylemler ile sağlık ortamında yaşanan her türlü aksaklık, yoğunluk ve yorgunluğun kaynağı sağlık çalışanları gibi gösterilmektedir.

Ayda ortalama 8-10 nöbet tutan, polikliniklerde bir günde onlarca hasta bakan, servislerde hastaların bütün tedavilerinden sorumlu tutulan, nöbet ertesi izin kullanamayan ve kesintisiz 36 saat hekimlik hizmeti vermek zorunda bırakılan asistanlardan, sağlık sisteminin tüm aksaklık ve yetersizliklerini de ortadan kaldırmaları bekleniyor.
Sağlık çalışanlarının tüm eksiklik ve aksaklıklara karşın özveriyle sundukları sağlık hizmeti göz ardı edilerek verilen bu emek popülist söylemlere kurban edilmektedir.

 Tıbbi bir gerekliliği olsun ya da olmasın hasta yakınlarınca talep edilen her şeyi, istendiği anda ve istendiği şekilde gerçekleştirmeyen  her hekimin, her sağlık çalışanının, her an saldırıya uğrayabileceği bir sağlık ortamı yaratılmıştır.
Hiçbir hastanede tek bir şiddet ve saldırı olayının yaşanmadığı, sağlık çalışanlarının hastaların tedavilerini düzenlerken, tıbbi ihtiyaçları ve nitelikli sağlık hizmetinin gereklilikleri dışında bir baskı hissetmedikleri, hastaların, hasta yakınlarının ve hekimi ile birlikte ekip hizmetini sunan tüm sağlık çalışanlarının huzurlu bir biçimde hizmet sundukları bir sağlık ortamı istiyoruz.

İstediğimiz çok şey değil. Sağlık hizmetinin sunulduğu her yerde akıldan bile geçirilmemesi gereken saldırganlığın sağlık hizmetinin sunulduğu hastanelerden kökünün kazınmasını, bunu ortadan kaldıracak bir toplumsal iklimin yaratılmasını, sağlık çalışanlarına karşı öfke ve saldırganlığı arttıracak söylem ve tutumların terk edilmesini ve bu saldırganlığın tavizsiz bir biçimde ve ağır cezalarla hukuksal yaptırımlara tabi kılınmasını istiyoruz. Tüm hastanelerde sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmasını bekliyoruz. Daha fazla geç kalmadan tüm sağlık yöneticilerini bu konuda tedbir almaya davet ediyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!