Taksim İlkyardım Yaralı... Hastane Çalışanları İsyanda!


  • Temmuz 26, 2011
  • 2258

26.07.2011

Hastanelerde hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet hız kesmiyor. Bu kez de Taksim İlkyardım Hastanemizin Acil-ortopedi polikliniğinde Ortopedi asistanı Dr. Abdülkadir Polat başına sert bir darbe alarak yaralandı. Asistan arkadaşımızın tedavisi hastanede yapılmış, yaşadığı fiziksel ve ruhsal travmanın sonuçları ile baş başa kalmıştır. Hastanede sağlık hizmetini gece gündüz büyük bir özveri ile sunmaya çalışan diğer hekimler ve sağlık çalışanları sıranın ne zaman kendilerine geleceğini bekler durumdadır.

Bundan önceki Esenyurt Devlet hastanesinde yaşanan şiddet olaylardan çıkardığımız deneyim, Sağlık idaresi, yani Sağlık müdürlüğü ve başhekimlikler tarafından saldırıya maruz kalan hekimlerin kabahatli görüneceği biçimindedir. Ne yazık ki bir hastanelerde hekimler ya da sağlık çalışanlarının şiddette maruz kalmaları durumunda geri kalan hekimlerin ya nöbet sayıları artmakta ya da üzerlerine yüklenen angarya iki katına çıkmaktadır. “Kendilerini niye dövdürttüklerine?”, “vatandaşı niye kızdırdıklarına? ” dair eleştiriler de cabası olmaktadır.

Biz hekimler ve tüm sağlık çalışanları bu hastanede ve tüm sağlık kurumlarında şiddete uğrama kaygısı ile çalışmaktayız. Mesleğimizin, insan yaşamına saygımızın, yeminimizin bir gereği olarak saldırganlar hakkında çoğu kez suç duyurusunda bulunmuyor, saldırganlarımızın acılarını, kaygılarını da anlıyoruz.
Ancak şiddete uğramak kaygısı sağlık ortamında barışı zedelemiştir. Hekimler kaygılıdır. İyi hekimlik yapmak tehlikeli olmuştur.
Hekime ve sağlık çalışanlarına karşı bu şiddet sürdükçe; biz sağlık emekçilerinin kendilerini koruması kaçınılmazdır.
Silahların gölgesinde, saldırganların psikolojik baskısı altında tababet yapılamaz. Sağlık Bakanı ve kamuoyu bilmelidir ki; saldırgan tutumları hastalarımızın sağlığa, sağlık emekçilerine erişimini engellemektedir.

Sağlıkta eşitsizliklere neden olan,

Sağlığı piyasa koşullarına iten,

Hastanelerde izdihama neden olan,

Hastaların acillere doluşmasına zemin hazırlayan ya da hastalara katkı paysız tek yol olarak acilleri bırakan,

Sağlık çalışanlarının kesintisiz, uzun saatler çalışmasına, yorgun ve tahammülsüz olmasına neden olan,

Sağlık ortamında başarısız uygulamaların sorumlusu Sağlık Bakanı’dır.

Sağlık ortamında hekimlere karşı hürmetsiz söylemlerin sorumlusu Başbakan’dır.

Bir vali gibi kapalı kapılar ardında ve korumalarımızla çalışmak istemiyoruz.

Barış içinde hastalarımızı korkmadan özgürce tedavi etmek istiyoruz.

Sağlık Bakanı’nı korumasız olarak Taksim İlkyardım Hastanesi’nde bir gün geçirmeye davet ediyoruz.

Cumhurbaşkanı’nı, Başbakan’ı, İçişleri Bakanı’nı, Adalet Bakanı’nı, İstanbul Valisi’ni, İstanbul Emniyet Müdürü’nü, İl Sağlık Müdürü’nü, Hastane Başhekimlerini görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

Tek bir hastanede bile şiddetin yaşanmadığı, hekimlerin şiddet baskısı hissetmeden tüm sağlık çalışanları ile ekip olarak çalıştıkları huzurlu bir sağlık ortamı istiyoruz.

Aynı zamanda şiddet başta olmak üzere çalışma ortamındaki her türlü keyfiyetin nedeninin çalışanların örgütsüzlüğü olduğunu iyi biliyoruz. Çalışanların sendikalı, örgütlü olduğu, meslek içi eğitimden, çalışma ortamının denetlenmesine kadar tüm süreçlerin sendikalar ve meslek odalarınca denetlenebildiği ya da işbirliği ile planlanabildiği işyerleri daha verimli ve daha insani olacaktır. Bu uygulamalarla şiddet başta olmak üzere sağlıkla bağdaşmayan her türlü tutum engellenebilecektir. Oysa yine bizim bu hastanemizde sadece sendikalaştıkları için, sadece şirketlerin keyfi ve hukuksuz “taahhütnamelerini” imzalamadıkları için işten çıkarılan ekip arkadaşlarımız var. Hekimlere şiddeti olağan karşılayan ve buna zemin hazırlayan anlayışla sağlık emekçilerini keyfi işten atan anlayışın ortak olduğunu biliyoruz.

Şiddetsiz, eşit, erişilebilir, nitelikli sağlık hizmeti için, Asistanlar başta olmak üzere tüm hekimlerin ve ekip arkadaşlarımızın her an saldırıya uğrama korkusu olmadan  sağlık hizmeti sunabilmeleri için ve keyfi işten çıkarmaları durdurmak için,

Taksim İlkyardım Hastanesi’nde uğradığımız şiddete ve hukuksuzluğa karşı İSYAN ediyor ve 26 Temmuz Salı günü sabahtan itibaren hastane bahçesinde toplanarak sorunları çözecek yöneticiler buluncaya kadar çalışmıyoruz!

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!