Odadan Onay Almaksızın Çalışmaya Başlayan İşyeri Hekimlerine Duyuru


  • Temmuz 05, 2010
  • 3705

Odadan onay almaksızın çalışmaya başlayan işyeri hekimlerine duyuru

     DANIŞTAY 10. DAİRESİNİN VERDİĞİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINDAN SONRA, ARA DÖNEMDE, TABİP ODASINDAN ONAY ALMAKSIZIN İŞYERİ HEKİMLİĞİNE BAŞLAYAN BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZIN, MESLEK ÖRGÜTÜMÜZE, ONAY ALMAK ÜZERE BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR. AKSİ HALDE SSK TARAFINDAN VERİLEN İŞYERİ HEKİMLİĞİ YETKİLERİNİN DE İPTALİ SÖZ KONUSU OLACAKTIR.

     16.12.2003 günlü, 25318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ve 25.12.2003 tarihli, 3-222 Ek sayılı "hekim yetkili" konulu SSK Genelgesi'nin yürürlüğe girdiği dönemde Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası tarafından dile getirilen, bu düzenlemelerin hukuka aykırı olduğu, bu düzenlemelere dayanılarak yapılan işyeri hekimliği sözleşmelerinin hak kayıplarına yol açabileceği, meslek örgütünden onay almadan işyeri hekimliği yapan hekimlerin daha sonra mağdur olacağı vb. yöndeki çok sayıdaki uyarı ve hatırlatma konusundaki haklılığımız, bir kez daha, yargı tarafından da saptandı.

     Hatırlanacağı gibi Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 02.12.2004 tarihli kararı ile önce İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'in 4. maddesindeki işyeri hekimi tanımı ile 18., 19. ve 20. maddelerinin yürütmesi durdurulmuş, böylece işyeri hekimi tanımı ve özetle işyeri hekimi sertifika yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yerine getirilmesi hususlarını düzenleyen maddelerin hukuka aykırılığı saptanmıştı.

     Hemen ardından, Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, Tabip Odaları tarafından düzenlenen eğitim programına katılarak işyeri hekimliği sertifikası alan ve bu gerekçe ile SSK tarafından yetki verilmeyen hekimler adına açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararları alınmıştı. Danıştay 10. Dairesinin 25.02.2005 tarihli kararı ile 3-222 Ek sayılı SSK Genelgesi'nin 1. maddesinin "D" fıkrasının 3. fıkrasında yer alan "bu genelgenin yayımı tarihinden önce Türk Tabipleri Birliği tarafından düzenlenmiş olan işyeri hekimliği sertifikaları geçerli olup, bu tarihten itibaren işyeri hekimliği eğitim programı ve sertifikalandırma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacaktır" ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

     Yine aynı dönem için de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından, Türk Tabipleri Birliği İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönetmeliğinin hukuki geçerliliğini koruduğu sonucuna ulaşılmıştı.

     Son olaraksa, gecikmeli bir karar ile olsa da, Danıştay 10. Dairesinin 25.08.2005 tarihli kararı ile 3-222 EK sayılı genelgenin 1/A-a-b ve 1/B maddelerinin yürütmesi durduruldu. Böylece adı geçen genelgenin hekimlerden istenen evrakların düzenlendiği

     "1-A Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Hekimler;
     a) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan hekimlerin bu işyeri için yetki taleplerinde,
     -İşyeri hekimliği sertifikası,
     -İşveren ve işyeri hekimi arasında imzalanan sözleşme örneği,"
     b) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan ve özel bir işyerinde işyeri hekimi olarak çalışmak isteyen hekimlerin yetki taleplerinde,
     -İşyeri hekimliği sertifikası,
     -İşveren ve işyeri hekimi arasında imzalanan sözleşme örneği,"
     ile
     1-B Özel bir işyerinde tam gün işyeri hekimi olarak çalışmak isteyen hekimlerin bu işyeri için yetki taleplerinde:
     - İşyeri hekimliği sertifikası,
     -İşveren ve işyeri hekimi arasında imzalanan sözleşme örneği yeterlidir"

     hükümlerinin yürütmesi, "Genelgenin 1/A-a-b ve 1/B maddeleri anılan Yönetmeliğe paralel düzenlemeler getirdiğinden, Genelgenin bu maddelerinde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır" gerekçesiyle durduruldu.

     Kısacası bu karar ile Tabip Odalarından çalışma onayının alınmasını zorunlu tutmayan maddelerin de yürürlüğe durdurulmuş oldu. Böylece, işyeri hekimlerine, SSK tarafından yetki verilmeden önce, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasası'nın 5. maddesine uygun olarak, tabip odası onayı alınması zorunluluğunun devam ettiği, yargı kararıyla da doğrulandı.

     Ayrıca bu karar ile idari işlemin yürütmesi, başından itibaren durdurulmuş olduğundan, bu arar dönemde, Tabip Odası onayı olmaksızın verilen hekim yetkilerinin de, Tabip Odaları tarafından değerlendirilmesi gerekecektir. Meslek örgütümüz tarafından, ilgili hekimlere onay verilmemesi durumunda ise, SSK yetkisinin de, SSK tarafından iptali söz konusu olacaktır. Bu nedenle ara dönemde Tabip Odası onayı olmadan SSK hekim yetkisi almış olan hekimlerin, onay için ivedilikle başvurmaları zorunludur.

     Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!