TAM GÜN YASASI HALK SAĞLIĞINI DA ETKİLEYECEKTİR


  • Ağustos 25, 2010
  • 1759

İstanbul Tabip Odası bugün, AKP Hükümetinin, başta TTB ve Tabip Odaları olmak üzere uzmanlık derneklerinin ve sağlık örgütlerinin yapmış oldukları tüm itirazlara rağmen çıkarttığı Tam Gün Yasası’nın yaratacağı sakıncaları bir kez daha vurgulamak adına İstanbul Tabip Odası’nda bir basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu ve Dr. Ayşegül Bilen’in katıldığı açıklamada, Tam Gün Yasası’nın sadece hekimlerin özlük haklarını zedelemediğini aynı zamanda halk sağlığına önemli bir darbe indirdiği vurgulandı.

 


TAM GÜN BASIN AÇIKLAMASI 26.01.2010

Değerli Basın Emekçileri,
 
Hükümet başta TTB ve Tabip Odaları olmak üzere hekim örgütlerinin ve uzmanlık derneklerinin, sağlık alanındaki diğer meslek odalarının ve sağlık sendikalarının bütün uyarılarına rağmen, kamuoyunda "Tam Gün" yasası olarak bilinen yasayı Meclis'ten geçirmiştir.
 
Yasanın Meclis'te görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinden gelen değişiklik önergelerinin hiçbirini dikkate almayan Hükümet, yasayı, doğuracağı sakıncalara ilişkin bütün uyarıları duymazdan gelerek, Meclis'teki sandalye üstünlüğü sayesinde, yasalaştırmıştır. Ancak Hükümetin bu uyarıları kulak arkası etmesi yasanın sakıncalarını ortadan kaldırmıyor. Meclis'ten geçmiş bulunan yasa Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra:
 
■İyonlaştırıcı Radyasyonla çalışan sağlık personelinin günlük çalışma süresi 5 saatten 7 saate çıkacaktır.

■Bir saatlik nöbet karşılığı olarak uzman hekime 5, 73 TL, pratisyen hekime 5,15 TL ödenecektir. Bu ödemeler döner sermayesi bulunan kuruluşların döner sermayesinden yapılacaktır.

•Vakıf üniversitelerinde çalışan hekimler, üniversite dışında çalışabilecektir, ancak kendi branşlarında SGK ile anlaşma var ise SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarında; kendi branşlarında SGK ile anlaşma yok ise SGK ile anlaşması bulunmayan kuruluşlarda ve kendi muayenehanelerinde çalışabilecektir.

•GATA Komutanlığına bağlı eğitim hastaneleri ile tıp fakültesinde öğretim üyesi ve hekim ihtiyacı nedeniyle talep halinde Yükseköğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlerin isteği sorulmaksızın görevlendirme yapılabilecektir.

•Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlık sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması halinde TSK Sağlık Komutanlığının talebi üzerine üniversite öğretim üyeleri ile kamu sağlık personelinden haftanın belli günleri veya belirli vakalar için yine hekimlerin istemine bakılmaksızın görevlendirme yapılabilecektir.

•Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayesi bulunan sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler, günlük mesai süresi ve nöbet süreleri dışında ayrıca fazla çalışma yaparsa döner sermayeden performansa dayalı ek ödeme alacaktır.

•Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayesi bulunan kuruluşlarda çalışan hekimlere peşin döner sermaye ödemesi yapılacaktır. 

•Kurum hekimleri ile tıp fakültelerinde çalışan hekimlere peşin döner sermaye ödemesi yapılmayacaktır.

•Üniversiteler dahil kamu ve özel sağlık kuruluşları ile özel muayenehanelerinde çalışan bütün hekimler, zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaktır. Yaptırmayanlar 5.000.TL idari para cezası ödeyecektir.

•Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları ile üniversitelerin sağlık kuruluşları birlikte kullanılmaya başlanacaktır.

•Peşin döner sermaye ödemesi almaya başlayacak hekimlerden gelirlerinin yüzde yirmisi oranında emeklilik için ilave prim kesilmeye başlayacaktır. Hekimler kamuda emekli olmadan ayrılır ise ödedikleri bu primleri geri alamayacak ve bu primler emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacaktır.

Bütün bunlar daha ilk günden ortaya çıkacak sorunlara gebe uygulamalar olup, Hükümet bunlara karşı hiçbir önlem almamış ve sağlık ortamını tam bir kaos içine atmıştır.
Biz hala yanlıştan geri dönülebilecek bir noktada olunduğunu, Cumhurbaşkanı'nın yasanın sakıncalarının giderilebilmesi amacıyla hala yasayı yeniden görüşülebilmesi için Meclis'e geri gönderebileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla meslek örgütümüz TTB gerekli girişimleri yapacaktır. İstanbul Tabip Odası olarak son ana kadar Hükümeti ve halkımızı yasanın sakıncaları konusunda uyarmaya devam edeceğiz.
 
İTO YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!