Polonez’de Sendikal Hakları İçin Direnen İşçileri Ziyaret Ettik


  • Ağustos 11, 2024
  • 569

İstanbul Çatalca’da faaliyet gösteren işlenmiş gıda üreticisi Polonez fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin direnişi sürüyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak 10 Ağustos 2024 Cumartesi günü şirketin Borusan Lojistik içindeki deposunun önünde basın açıklaması gerçekleştirdik, ardından fabrika önüne giderek direnişteki işçileri ziyaret ettik. Ziyarette, İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç ve İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Emrah Kırımlı yer aldı.

"Halk Sağlığı İçin Gıda Deposunda Denetim İstiyoruz" yazılı pankartımızın Polonez işçileri tarafından  taşındığı basın açıklamasında konuşan Dr. Ertuğrul Oruç, direnişi kırması amacıyla çalıştırılan taşeron işçilerin gerekli sağlık muayeneleri ve eğitimlerinden geçirilmediğini vurguladı. Basın açıklamasını ise Dr. Emrah Kırımlı okudu. Açıklama şöyle:

Polonez’de sendikal hakları için direnen işçilerin yanındayız!

Halk sağlığı için gıda deposunda denetim istiyoruz!

İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez et fabrikasında 146 işçi Tekgıda-İş sendikasına üye olduğu için işten atıldı. Öncelikle işçilerin Anayasa’nın 51. maddesi ile güvence altında olan sendikaya üye olma hakkının çiğnenmesini ve sendikal sebeplerle işten atılmalarını kınıyor, Polonez işçileri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz.

Fabrikanın sendikal sebeple işten attığı işçilerin yerine işi bilmeyen, deneyimsiz ve hijyen eğitimi almamış işçilerle üretim yapması Halk Sağlığı’nı da tehdit etmektedir. İlk günden itibaren bu Halk Sağlığı sorunu ile ilgili olarak ilgili kamu kurumlarını denetim görevlerini yerine getirme çağrımızı yapıyoruz.

Bugün de burada Polonez fabrikasının kiralık depo olarak kullandığı yerdeyiz. İstanbul Tabip Odası olarak Polonez işçilerinden aldığımız bilgi, bu deponun sevkiyat için ana depo olarak kullanıldığı ancak fabrikanın burayı resmî bir deposu olarak göstermediği için denetime gelen kurum ve firmaların burada bulunan tesise uğramadıkları şeklindedir.

İstanbul Tabip Odası olarak bu iddiaları kamuoyu ile paylaşmayı ve önünde bulunduğumuz bu depolama tesisinin Halk Sağlığı açısından denetlenmesi talebini dile getirmeyi bir görev biliyoruz.

Polonez fabrikasında sendikal sebeple işten atılan işçiler, kasabıyla, baharatçısıyla, makinecisiyle, paketlemecisiyle işini en nitelikli şekilde yapan işçilerdir. Hijyen eğitimini tam olarak almış, kişisel bakımlarına özel önem veren ve halkın sağlığını düşünen işçilerdir.

Polonez fabrikası işvereni tarafından sırf sendikalaşmayı engellemek için sonradan işe alınan ve işi bilmeyen işçilerle yapılan üretimde bu özelliklerin hiçbiri yoktur. Halk Sağlığı’nı tehdit eden bu vahim duruma son verilmelidir. Atılan Polonez işçilerinin işe geri alınması, Anayasal sendika hakkına saygı duyulması hem işçilerin haklı talebidir hem de gelinen aşamada Halk Sağlığı’nın bir gereğidir.

Biz İstanbul Tabip Odası olarak Polonez işçileriyle ve Tekgıda-İş sendikası ile dayanışma içindeyiz. Polonez işçisi kendi işleri ve hakları için mücadele ederken, Halk Sağlığı açısından da anlamlı bir duyarlılık göstermektedir.

Ancak Polonez işvereni bu konularda şimdiye kadar herhangi bir adım atmamış, bu duruma devlet kurumları da seyirci kalmıştır.

İstanbul Tabip Odası olarak acil taleplerimiz;

Borusan Lojistik depo tesisinde bulunan Polonez firmasına ait kısımların kamu kurumlarınca denetlenmesi, atılan Polonez işçilerinin geri alınması ve Polonez fabrikasında üretimin Halk sağlığı koşullarına uygun hale getirilmesinin sağlanmasıdır.

Polonez işçileri mücadelelerinde haklıdır. Haklı olanın da kazanacağına inancımız tamdır. Polonez işçileri kazanırsa Halk Sağlığı da kazanacaktır.

İstanbul Tabip Odası


Bu HABERİ Paylaş!