Temsilciler Kurulu Ocak Ayı Toplantı Notları


  • Ocak 25, 2021
  • 1997

Temsilciler Kurulu Ocak ayı toplantısı 14 Ocak 2021, Perşembe akşamı zoom üzerinden yapıldı. Odamız Hukuk Bürosu avukatlarından Hazal Pekşen’in de katıldığı toplantı, İTO Başkanı Dr. Pınar Saip’in Yönetim Kurulu faaliyetlerini sunumu ile başladı.

Ek ödemelerin iki ayda bir yayınlanan yönetmeliklerle belirlenmesinin performans sitemi yanında ek bir sıkıntı yarattığı, işbirliği protokolü çerçevesinde imzalatılmak istenen sözleşmelerin öğretim üyelerinin hekimlik pratikleri ve ücretlerini başhekimin insafına bıraktığı konuşuldu.

Ardından Avukat Hazal Pekşen, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan bilgilendirmede; gerek çalışanlarının gerekse hastalarının kişisel verilerini tutan tüm kurumlarda, verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan kişinin veri sorumlusu olacağı; veri sorumlusunun, kişisel verilerin hukuka uygun olarak işlenmesini sağlayacak bütün gerekliliklerin yerine getirilmesinden de sorumlu olacağı belirtildi. Kanunda aydınlatma, ilgilinin rızasını alma, verilerin korunması ve veri sorumlusu siciline kayıt olma gibi kimi yükümlülüklerin düzenlendiği, VERBİS’in veri sorumluları ile veri sorumlularının irtibat kişilerinin ve işlenen verilere ilişkin kategorik bilgilerin (veri envanteri) kaydedileceği bir sicil olup hastalara ait kişisel verilerin gönderilmediği dile getirildi. Veri sorumlularının, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen süreden önce bu sicile kaydolmak zorunda olduğu, 6698 sayılı Kanun kapsamında veri işleyen muayenehane hekimleri için son kayıt tarihinin ise 31.03.2021 olduğu belirtildi. Konuyla ilgili olarak bu tarihten önce hukuk bürosu tarafından, yapılması gerekenlere ilişkin ayrıntılı bilgilendirme metni hazırlanarak, üyelerle paylaşılacağı bilgisi de aktarıldı.

Bir sonraki gündemde son günlerde plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı olarak muayenehanesinde çalışan hekimlere, estetik amaçlı uygulamalarında KDV oranının % 18 olarak belirlenmesi ve vergi cezaları çıkarılması ele alındı. Konuyla ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği tarafından Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na yazı gönderilerek uygulamadaki haksızlığın giderilmesinin istendiği söylendi. Fatura kesmek suretiyle özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlere geçmişe dönük olarak yapılan vergi denetimlerinde, hekimlerin, bu şekilde kesilen faturaların “işgücü teminine” ilişkin olduğu ve KDV oranının %18 olması gerektiği yönünde bildirimler aldığı bilgisi paylaşıldı. Avukat Hazal Pekşen, bu durumun sadece 26.11.2016 tarihine kadar kesilen faturalar için geçerli olduğunu, bu tarihten sonra Bakanlar Kurulu’nun kararı gereği, bu şekilde çalışanlar yönünden de KDV oranının % 8 olacağı bilgisini aktardı.

Son gündemde ise sağlık çalışanlarına aşı yapılması ve önümüzdeki süreçte toplumun aşılanmasının önemli olduğuna, bu konuda TTB’nin katkılarının ve yol göstericiliğinin değerine vurgu yapıldı.


Bu HABERİ Paylaş!