Anadolu Kuzey Kamu Hastane Birliği Çalışanları Toplantısı Yapıldı
- Aralık 20, 2012
- 8699
Bilindiği gibi İstanbul İli Anadolu(Kuzey ve Güney) ve Avrupa(Bakırköy, Beyoğlu ve Fatih) yakasında bölgelere ayrılarak 5 Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliği kuruldu. Bu genel sekreterlikler, aralarında bazı üniversitelerin afiliye oldukları hastaneler, eğitim araştırma hastaneleri olmak üzere 54 kamu hastanesini paylaştı. 15 milyonu aşan nüfus ve yaklaşık 2.5 katrilyonu bulan bir bütçeyle dev bir sağlık holdingine dönüşen genel sekreterliklere atanan 500’ü aşan sözleşmeli yöneticilerle bu hastaneler şirket gibi yönetilecekler. Özel sektördeki uygulamaların hayata geçmesi beklenen kamu hastanelerinde çalışanlar tedirginler.
Yaşanan süreçte gözlenen kimi değişiklik ve sıkıntılar şunlar oldu:
1. Yeni yöneticiler ilk iş olarak hastanelerin fiziki yapısında değişikliklere başladılar. Bazı hastanelerde yeni poliklinik ve servisler açmak üzere mekan arayışları başladı. Bu süreçte hekimlerin çalışma yerleri ve dinlenme odalarında da değişiklikler yapıldı. Hekimlerde bazı rahatsızlıklara yol açan bu tip uygulamaların karşılıklı görüşmeler yoluyla, diyalog kanalları açık tutularak ve hastane çalışanlarının görüşleri alınarak yapılmasının uygun olacağı konusunda bir görüş birliği oluşmuş durumda.
2. Bir diğer uygulama ise sağlık çalışanlarının görev yerlerindeki değişiklikler oldu. Geçici görevle çalışanlar kalıcı kadrolarına gönderilmeye başlandı. Genel sekreterler kadro açığı olan yerlere kadro fazlalığı olanları göndermeye başladı. Burada ilin ücra köşelerinde kadro açığı olduğu için ister istemez merkezden perifere doğru bir sağlık çalışanı hareketi yaşanması bekleniyor. Şehir merkezlerinden uzak; Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tuzla, Şile, Beykoz, Sultanbeyli benzeri yerlere gönderilen veya gönderilecek hekimlerde bir huzursuzluk olduğu gözlenmekte. Bu sürecin de hakkaniyetle ve şeffaf bir biçimde sürdürülmesinin esas olduğunu düşünüyoruz. Sürgün korkusu yaşamadan, geçici görevlendirmeyi bir tehdit unsuru gibi kullanmadan hizmet esasıyla yapılacak bazı görevlendirmelerin anlayışla karşılanacağını düşünmekteyiz.
3. Döner sermaye ödemelerinin azalacağı, kesileceği yolunda dolaşan yaygın söylentiler de önemli bir kaygı unsuru olmuş durumda ve hekimler bu konuda da oldukça huzursuz. Aldıkları ücretlere göre kurdukları yaşam düzeyi, harcamalar, borçlanmalar, aylık temel harcamalar ancak azami döner sermaye ödemesi yapılmasıyla karşılanabilmekte. O nedenle bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesi ve döner sermaye kesintisinin sözünün bile edilmemesi gerekmektedir.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu bütün bu sıkıntıları, yeni düzenlemenin hekimlik ve hastane ortamına getireceği değişiklikleri ortaya koymak, fikir alışverişinde bulunmak üzere bölge toplantıları yapma kararı aldı. Bu toplantılardan ilki İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi’ne bağlı Haydarpaşa Numune EAH, Göztepe EAH, Zeynep Kamil EAH, Dr. Siyami Ersek EAH, Ümraniye EAH, Fatih Sultan Mehmet EAH, Beykoz Devlet Hastanesi, Üsküdar Devlet Hastanesi, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları EAH, Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Şile Devlet Hastanesi’nden hekimlerin katılımıyla Kadıköy Büro’da 19 Aralık 2012, Çarşamba akşamı yapıldı.
Açılış konuşmasını Odamız Başkanı Prof. Dr. M. Taner Gören’in yaptığı toplantıyı Genel Sekreter Dr. Ali Çerkezoğlu yönetti. Toplantı öncesi TTB İstanbul Delegesi ve Sağlık Politikaları Yürütme Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç Kamu Hastane Birlikleri konusunda bir çerçeve sunu yaptı.
Daha sonra katılımcılar söz alarak başlıca kaygı ve düşüncelerini aktardı, çözüm önerileri ve eylem planlarını paylaştılar.
Satır başlarıyla ifade edecek olursak hekimler;
• Her hastaya en az 15 dakika süre ayrılmasını,
• Her genel sekreterlik bünyesinde bir İstanbul Tabip Odası irtibat bürosunun kurulmasını ve bu büronun bir yürütme kurulu oluşturmasını,
• Döner sermaye ödemelerinin her ayın 15’inde düzenli ve azami sınırdan verilmesini,
• Kararların üstten değil çalışanların görüşüne başvurarak alttan alınmasını,
• Asistan eğitiminin kesintiye uğramamasını,
• Eğiticilere ve uzmanlık eğitimine gerekli özenin gösterilmesini,
• Sağlık çalışanlarının sağlığına ve iş güvenliği esaslarına dikkat edilmesini,
• Şiddete yol açan etkenlerin bertaraf edilmesini istiyorlar.
Bölge toplantıları önümüzdeki hafta da sürecektir. Sırasıyla;
Bakırköy Bölgesi: 25 Aralık Salı, 18.00, Hava-İş Genel Merkezi Toplantı Salonu Bakırköy
Beyoğlu ve Fatih Bölgesi: 26 Aralık Çarşamba, 17.30, İTO Cağaloğlu Binası
Anadolu Güney Bölgesi: 27 Aralık Perşembe, 18.00, Prof.Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi Maltepe’de yapılacaktır.
Tüm hekimleri toplantılara katılarak sorunlarını aktarmaya ve geri bildirimlerde bulunmaya davet ediyoruz.
İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu