İstanbul Tıp Fakültesi Eylemde


  • Haziran 02, 2011
  • 8350

İstanbul Üniversitesi Hastanesi asistan ve uzman hekimler, diş hekimliği doktora öğrencileri ve sağlık personeli geçtiğimiz gün (01.06.2011)başta performans sistemi olmak üzere, esnek çalışma saatleri gibi uygulamaları protesto etmek üzere İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası önünde bir araya geldi.

İstanbul Üniversitesi Asistan Hekim İnisiyatifi’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eyleme İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de katıldı. Performans sisteminin sağlık hizmetleri içerisinde yeri olmaması gereken bir kavram olduğunu ve derhal son verilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Prof. Dr. Gören’in konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Asistan Hekim İnisiyatifi adına hazırlanan basın açıklaması As. Dr. Uğur Çıkrıkçılı tarafından okundu.

Açıklamada, yaptıkları işin öneminin farkında olduklarını ancak kesintisiz 33 saat çalışma şeklinin nitelikli sağlık hizmeti sunumunun önünde ciddi bir engel olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca nitelikli sağlık hizmetinin verilebilmesi ve doğru bir eğitim için yerine getirilmesi gereken koşullar şöyle sıralandı:

1-      Asistan görev tanımlamasının tam olarak yapılması ve çalışma saatlerinin resmi olarak açıklanması

2-      Eğitim ve araştırma programlarının her bir anabilim dalı için ayrı bir düzenlemeye bağlı olarak ve performans
baskısından kurtarılarak yeniden düzenlenmesi, eğitimin mesai saatleri içinde yapılması

3-      Performans uygulamasının tüm hekimler üzerine yaptığı baskı, güven bunalımı ve karmaşanın önüne geçilmesi, üniversite hastanelerinin birinci amacı olan eğitim ve araştırmaya öncelik verilmesi amacıyla performans uygulamasından vazgeçilmesi

4-      Esnek mesai saatlerine son verilmesi, haftada 56-60 saatten fazla mesai yapılmaması

5-      Nöbet sonrası izin hakkının kullandırılması

6-      Mevcut yasal mesai saatlerine uyulması ve mesai dışı çalışmanın engellenmesi

7-      Polikliniklerde hekim başına hasta sayısının 30 (otuz) olarak sınırlandırılması ( acil hastalar hariç)

8-      Her bölüme rapor ve evrak işleri için bir sekreter alınması

9-      Ücretlendirmedeki adil olmayan paylaşımının düzeltilmesi

10-  Asistan hekimlerin akademik kurullarda ve hastane yönetiminde temsil edilmesi, kararlarda oy hakkına sahip olması

11-  Asistan eksikliği olan bölümlerdeki ihtiyacın giderilmesi, asistan sayısının artırılması ve iş yükünün azaltılması

12-  Bu sorunların çözümü için öğretim üyeleri, uzman ve asistan hekimlerden oluşturulacak bir komisyon kurulması

13-  Yabancı uyruklu asistan hekimler ve diş hekimliği doktora öğrencilerinin maaşsız ve sağlık güvencesiz çalıştırılmasının durdurulması, bu meslektaşlarımızın sağlık sigortası primlerinin hastane yönetimleri tarafından ödenmesi, kendilerine nöbet ücreti ve döner sermaye gelirlerinden pay verilmesi

14-  Haklarımızı kazanabilmek amacıyla yaptığımız bu girişimden sonuç alınamaması durumunda gündeme gelecek işi bırakma eylemi nedeniyle hiçbir uzman, asistan hekim ve sağlık personeline soruşturma açılmayacağının yazılı olarak bildirilmesi

Açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi:

“Bundan sonra sesimiz çıkmayacak zannedenler yanılıyorlar. Çok ses çıkaracağız. Haklarımızı alana ve taleplerimiz gerçekleşene kadar, bu sesi duymayanların duyacağı kadar çok ses çıkaracağız.
Tıpkı Hacettepe, Dokuz Eylül, Trakya, Çukurova ve Akdeniz Tıp Fakültelerindeki arkadaşlarımızla başlayan, asistanların haklarını arama mücadelesinde olduğu gibi.
 
Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde iş bırakmaya kadar varan eylemleri yapacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Basın Açıklaması İçin Tıklayınız.




Bu HABERİ Paylaş!