DR.RANA BEŞE POLİKLİNİĞİ AÇILDI


  • Ağustos 25, 2010
  • 24358

İlerleyen yaşına rağmen hala gönüllü olarak çalışan Kadıköylülerin Rana Abla'sı Dr. Rana Beşe'nin adının verildiği poliklinik açıldı.

Kuyubaşı'ndaki polikliniğin açılış töreni 11 Mart Perşembe günü gerçekleştirildi.

Dr. Rana Beşe, Zeynep Kamil Hastanesi’nde Şef Muavini ve Şef olarak 20 yıl çalıştı. 1979 yılında emekli oldu. Beşe, Bahariye’de açtığı muayenehanesinde özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarını ücretsiz tedavi etti. Kadıköy’ün çeşitli mahallelerinde özellikle Ana Çocuk Sağlığı alanlarında yıllarca gönüllü doktorluk yaparak, birçok anne ve çocuğuna şifa verdi.

17 Ağustos 1999 depremi döneminde de Kadıköy Belediyesi’nin deprem bölgesine gönderdiği sağlık ekibinin başında günlerce dinlenmeden sağlık hizmeti vererek gönüllere taht kurdu.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Dr. Rana Beşe'ye vefalı hizmetlerinden ötürü bir plaket ve çiçek takdim etti. Öztürk ve Beşe kurdeleyi birlikte keserek, polikliniği açtılar.

        RANA ABLA
         -Dr. Rana Beşe Ablam’a Saygıyla  -

  Gençliğinde çalışkan, yapıcı yaratıcı
  Öğrencilik yıllarında, sınıfının baş tacı.

  Hiç vakit geçirmedi,  ihtisasa başladı
  Bu güzel mesleğini Uzmanlıkla taçladı.

  Yıllar boyu çalıştığı Zeynep Kamil adres oldu
  Çocuğunu kapanlar onu orada buldu.

  Siyasete girince örnek oldu herkese
  “Rana Abla” diyorlar, dinle nefes nefese.
   
  Paraya hiç bakmadı, sosyeteyi takmadı
  Varsa yoksa mesleği, onu hiç bırakmadı.

  Seksenini geçse bile gönüllü çalışıyor
  Rana Abla hekimlere bir örnek oluşuyor.

  26 Şubat Cuma, bir kanadı kırıldı
  Nejat Bey’i kaybettik, yüreğimiz buruldu.
  
  Hayatın gerçeği bu, bazı sayfalar acı
  Sağlıklı, mutlu yıllar hepimizin baş tacı.

  Fedakârca çalıştın yıllar, aylar, günlerce
  Adın hep yaşayacak bu binada yıllarca!

      Dr. Erdinç Köksal
           11 Mart 2010

     

Dr. RANA BEŞE
 
Kadıköy’ün “Rana Abla”sı,  bir hekim olarak, 57 senelik meslek hayatında hep dar gelirlinin, çaresizlerin ve sıkıntı içinde yaşayanların yanında olmuş, hayatı boyunca onlara kucak açmıştır.  

1927 yılında Eceabat’ta doğan Rana Beşe,  tahsiline İstanbul’da  devam etmiş, 1947’de İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra,  ideali olan  İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girmiştir.
 
Daha genç bir Tıbbiye talebesiyken, gerek çalışkanlığı, gerek Münazara Ekibindeki başarıları ve sosyal konulara yaklaşımıyla Tıp Fakültesi Talebe Cemiyetine seçilmiş,  ayrıca İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği’nde görev almış ve daha sonraki yıllarda da İstanbul Tabip Odası’ Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmıştır.

Fakülteyi 1953 yılında bitiren Rana Beşe,  hiç vakit kaybetmeden  ihtisasa başlamış ve Zeynep Kamil Hastanesinde Çocuk Hastalıkları Uzmanı ve Klinik Şefi  olarak 22 yıllık hizmet verdikten sonra 1979’ da emekliye ayrılmıştır.

Dr. Rana Beşe,  çevresinin ısrarı ile politikaya da atılmış 1984 yılında Kadıköy Belediyesi Meclis üyeliğine, daha sonra da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanlığına seçilmiştir. Kadıköy Belediye Başkanlığına da aday gösterilen Dr. Beşe,  Av. Selami Öztürk lehine feragat ederek yine hastalarına dönmüştür.  Dr. Beşe’nin,  şimdiki Başkan Av. Selami Öztürk’le dostlukları ve sosyal demokrat çizgide çalışmaları devam etmektedir.

Dr. Beşe,  özellikle şehirden uzak,  yeterince sağlık hizmeti  alamayan Küçükbakkalköy ve Fikirtepe gibi kenar Mahallelerde gönüllü olarak başlattığı ana ve çocuk sağlığı hizmetine, 25 yıldır aralıksız devam etmektedir.

Gönlü insan sevgisiyle dolu olan Dr. Rana Beşe’yi, 1979 Gölcük Depreminde, Kadıköy Belediyesi Sağlık Ekibinin başında görüyoruz. 72 yaşında olmasına rağmen deprem bölgesinde aralıksız iki ay çadırda hizmet veren Kadıköy’ün  “Rana Abla” sı, depremzedelerin “Rana Ana” sı oluvermiştir.

Son yıllarda iki defa kalça kırığı geçiren ve geçtiğimiz günlerde eşi  Nejat Beşe’yi kaybeden Dr. Rana Beşe,  gönüllü olarak yaptığı hizmetleri  aksatmamış olup halen Kadıköy Belediyesi varoşlarında çalışmaya devam etmektedir.

Kadıköy Belediye Başkanlığı, yıllardır devam eden bu hizmetlere cemile olarak, halen görev yaptığı Eğitim Mahallesi Sağlık Birimine “Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği” adını vermiş ve 11 Mart 2010 tarihinde yapılan bir törenle Polikliniğin açılışı yapılmıştır.  
  
Halkla beraber seçkin bir kalabalığın da hazır bulunduğu açılışa,  İstanbul Tabip Odası da katılmış ve Dr. Rana Beşe’yi genç hekimlere örnek olarak göstermiştir.

Yaşamı boyunca Atatürk’ü rehber edinen, laik ve demokratik cumhuriyet ilkelerinden taviz vermeyerek yaşamını sürdüren Dr. Rana Beşe’ye nice sağlıklı ve mutlu yıllar dileriz.

Dr. Erdinç Köksal


Bu HABERİ Paylaş!