Eziyet Yönetmeliğini Aile Sağlığı Ebe ve Hemşireleriyle Beraber Protesto Ettik
- Aralık 24, 2024
- 403
Aile sağlığı ebe ve hemşireleri “Eziyet Yönetmeliği”ni İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto etti. 24 Aralık 2024, Salı günü düzenlenen eyleme İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Emrah Kırımlı da katıldı.
Çok sayıda aile hekiminin destek verdiği eylemde konuşma yapan Dr. Osman Küçükosmanoğlu, sağlık işinin bir ekip işi olduğunu vurgulayarak, “Bu haksızlığa karşı mücadele de bir ekip işidir. Mücadeleyi de ekip olarak birlikte yürüteceğiz ve bu sistemi yıkıp yeni bir sağlık sistemi kurduğumuzda hep beraber, el ele ekip çalışmasının nasıl olacağını göstereceğiz” dedi.
Eylemde okunan basın açıklamasındaysa 1 Kasım 2024'te yayımlanan aile hekimliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin hem vatandaşa hem çalışana eziyet olduğu belirtildi.
Açıklamada "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan 6 ayda bir zorunlu hasta takibi ile asıl işimiz olan koruyucu sağlık hizmeti aksayacaktır. Sağlıklı bireylerin gerekmediği ve istemediği halde doktor kontrolüne zorlanması ile kaynak israfı ve iş kaybı oluşacak, sağlık harcamalarında gereksiz artış yaşanacaktır. Bu kısmını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de özellikle duyurmak istiyoruz. Sorunlar yumağına yol açan bu eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesi için alanlarda taleplerimizi aile hekimlerimizle birlikte anlatmaya çalışsak da Bakanlığın öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip kulağını tıkadığına bir kez daha şahit olduk" denildi.
Yönetmeliğin, ne halka ne hekimlere ne de ebe ve hemşirelere fayda sağlamayacağı, ASM'lerin ticarileştirilmesinin önünü açacağı ve iş güvencesini ortadan kaldıracağı vurgulanan açıklama şu ifadelerle son buldu:
"Bizi duymadınız bizi görmediniz bizi dinlemediniz. Sağlık hizmetlerinde ek ödeme ve performans ödemelerinin adaletsizliğine dikkat çekmeye çalıştık. Katsayı, taban ve tavan maaş, teşvik adaletsizliğini vurguladık. Bizler bu ülkenin fakültelerinden mezun olmuş, sınavlara tabi tutulmuş, atanmış birer kamu meslek profesyonelleriyiz. Yoksulluk sınırı altında kalan bir ödemeyi hak etmiyoruz. Sağlık çalışanından her konuda yetinmesi, yetirmesi beklenmektedir. Biz artık yetinemiyoruz. Bu ülkede yıllardır aile planlaması malzemesi temin edilememektedir. Doğum kontrol hapı yok, aylık iğne yok, üç aylık iğne yok, ria yok, kondom yok! Buna rağmen bizlere baskı yaparak, tutanak tutarak, 15-49 yaş kadın izlemi yapılması istenmektedir. Aylardır aşı dolaplarımız boş, aşımız yok!
Kamu binası olmayan, dükkândan bozma, güneş ışığı bile almayan yerlerde çalışmaya çalışmaktan yorulduk. Olmayan aşı yapamadığımız için savunma vermekten yorulduk. Olmayan malzemeyle aile planlaması hizmete vermeye çabalamaktan yorulduk. Bulunamayan randevu ile kanser taraması yapmaya çalışmaktan yorulduk. Biz artık çok yorulduk."