Vergide Adalet Eylemlerinin 40. Haftasında Çapa'dan Seslendik: Asgari Ücret Oyununa, Gelir ve Vergi Adaletsizliğine İtiraz Ediyoruz!
- Aralık 11, 2024
- 687
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları vergide adalet eylemlerinin 40. haftasında bu kez İÜ. İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Hastanesi’nden seslendi. İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 11 Aralık 2024 Çarşamba günü yaptığı ortak eyleme İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayşen Yavru ve Dr. Emrah Kırımlı da katıldı. Eylemde konuşan Dr. Emrah Kırımlı şunları söyledi:
"Geçen kış başladık. Mehmet Şimşek’e defalarca seslendik; vergide ve gelirde adalet istediğimizi söyledik. Kendisi de vergi kaçakçılarının olduğunu her ay milyonlarca lira kazananlar olduğunu söyledi, bizim baskılarımızla. Ama ne yazık ki onlardan vergi almayı henüz başaramadı. 30 sene önce buradan mezun olduğumda bu binalar yıkılıyordu, 30 senede yapamadılar. Vergilerimizi nerelere harcadıklarını biliyoruz. Biz çalışanlar 3 liramızın 1 lirasını vergiye veriyoruz, sermaye için veriyoruz. Bununla da yetinmediler, eziyet yönetmeliği diye bir şey çıkarttılar, halkın cebindeki üç kuruşa yine göz koydular."
Eylemde okunan ortak basın açıklamasıysa şöyle:
SAĞLIK ÇALIŞANLARI 40 HAFTADIR VERGİDE ADALET İSTİYOR
MİLLETVEKİLLERİNDEN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE GELİRDE VE VERGİDE ADALET İÇİN ÇABA GÖSTERMELERİNİ BEKLİYORUZ
Bugün 11 Aralık 2025 Çarşamba. Vergide adalet eylemlerimizin 40. haftasındayız.
TBMM Genel Kurulu'nda başlayan 2025 yılı bütçe görüşmelerinde çalışanların yaşadığı ekonomik kayıplar karşısında vergi kesintilerinin düşürülmesi ve gelir artışı için milletvekillerinin gösterecekleri çabayı önemsiyoruz.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “talepteki dengelenme, reel dengelenme, beklentiler, fiyat davranışları ve maliye politikası eş güdümünün dezenflasyon sürecine destek verdiğini” söylemiştir. Karahan’ın bahsettiği “talep dengelenmesi”; halkın alım gücünün düşmesi ve temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelmesidir. Enflasyon hızının algı yaratmakla azalmayacağını biliyoruz.
Asgari ücret oyununa, gelir ve vergi adaletsizliğine itiraz ediyoruz!
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) hazırladığı “Asgari Ücret Araştırması 2025” raporuna göre; Türkiye’de çalışanların yarısı asgari ücretli, kayıtdışı çalışanların yaklaşık yarısı asgari ücretin yarısı ve altında ücret alıyor, asgari ücretliler ise 2005’ten bu yana 20 Cumhuriyet altını kaybetti.
Kriz koşullarında çalışanlara yönelik yüksek vergi uygulamalarının hükümet tercihi olduğunu biliyoruz. “Halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” söylemleri ile yanıltmaca sürerken, asgari ücretin 72 bin 156 TL olan yoksulluk sınırının çok altında açıklanacağını görüyoruz.
Toplumun sağlıklı olması için her insanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelire sahip olması gerekir. Tanık olduğumuz ise yoksulluğun ve buna bağlı sağlıksızlığın her geçen gün derinleşmesidir. Bu nedenle, bütçe görüşmelerine katılan milletvekillerini bu derinleşen yoksulluğa seyirci kalmamaya, gelirde ve vergide adalet için çaba göstermeye çağırıyoruz.
“Eziyet Yönetmeliği”ne karşı mücadelemiz sürecek!
Birinci basamak sağlık hizmetlerindeki “Eziyet Yönetmeliği” dayatmalarına karşı sağlık çalışanlarının taleplerine duyarsız kalan, hatta yapılan eylemleri değersiz göstermeye çalışan Sağlık Bakanlığı’nın tutumunu kabul etmiyoruz.
Aile sağlığı merkezi çalışanlarının performans sopasıyla mesleki bağımsızlığını ve onurunu kıran, ekonomik kayıplar getiren, halkın sağlık hakkını kısıtlayan, aile sağlığı merkezlerini parayla hizmet veren yerlere dönüştüren uygulamalara izin vermeyeceğiz.
“Eziyet Yönetmeliği”ne ve bilimsel değeri olmayan tedavilerin birinci basamak birimlerine getirilmesine karşı duracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.
- haftada hükümete bir kez daha soruyoruz:
- Sağlık çalışanlarının vergisini ne zaman %15’e sabitleyeceksiniz?
- Birinci basamak sağlık hizmetlerini hacamat merkezlerine dönüştürmekten vazgeçecek misiniz?
- Birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarına “Eziyet Yönetmeliği” dayatmasından vazgeçecek misiniz?
- Halkın ilaç tedavisi dâhil sağlık hakkını kısıtlamak, paralı sağlık hizmeti vermekten vazgeçecek misiniz?
Sağlık çalışanları olarak 40 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürdüreceğiz.
Saygılarımızla.
İstanbul Tabip Odası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri