Aile Sağlığı Merkezi Hekim ve Çalışanları İş Bırakma Eyleminin 5. Gününde Kadıköy’de Buluştu


  • Aralık 06, 2024
  • 577

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 30.10.2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 5-7 Kasım tarihlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları sağlık alanındaki tüm örgütlerle birlikte iş bırakma eylemleri yapmıştı.

Taleplerin yerine getirilmemesi ve çözüme yönelik kararlar alınmaması üzerine ASM hekim ve çalışanları bir kez daha 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük iş bırakma kararı aldı.

2 Aralık 2024 Pazartesi gününden itibaren aile sağlığı merkezi çalışanları, Odamız ve birinci basamak sendika ve derneklerinin katılımı ile taleplerini duyurmak üzere basın toplantıları, basın açıklamaları, yönetmeliğe ilişkin hukuk forumu, müzik dinletesi yaptı, bilgilendirme broşürleri, posterler, kokartlar dağıttı.

5 gün süren iş bırakma eyleminin son gününde, 6 Aralık Cuma günü, Kadıköy Meydanı’nda toplanan hekimler ve sağlık çalışanları eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesini isteyerek Sağlık Bakanını istifaya çağırdı. Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Yönetmelik, aile hekimlerinin performansa dayalı ücretlendirilmesinin önünü açtı. Temel ücretlere kısıtlamalar getirdi. Bunu da garip formüllere bağladı” dedi. Dr. Küçükosmanoğlu konuşmasına şöyle devam etti.

“Büyük katılımla yapılan kasım başındaki 3 günlük iş bırakmaya Sağlık Bakanlığının cevabı şu şekilde oldu: İş bıraktınız kimse hissetmedi. Sağlık Bakanı Yardımcısı, ‘siz bir işe yaramıyorsunuz’ anlamında böyle bir açıklama yaptı. Bu büyük bir hürmetsizliktir. Önceki yıl Erdoğan’ın söylediği gibi ‘giderlerse gitsinler’ sözünün bir benzeridir. ‘Siz bir işe yaramıyorsunuz, hiçbir değeriniz yok’ anlamındadır. Büyük bir hizmet yürüten, birinci basamağı, toplumun sağlık hizmetinin yüzde 70-80’ini yürüten, - daha doğrusu iyi çalışan bir sistemde böyle olması gerekir maalesef böyle olmadığını hepimiz gördük - bir sistemi bu şekilde değersizleştirmek kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun ardında nelerin yattığını biliyoruz. Sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasını, alınır satılır bir hale getirilmesini talep ediyorlar.”

Sağlık emek-meslek örgütlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin konuşma yaptığı eyleme vatandaşlar da büyük destek verdi.

İş Bırakma Eyleminin 4. gününde İstanbul Tabip Odası'nda Toplanarak Eziyet Yönetmeliğini Değerlendirdik 

Aile Hekimliği Çalışanları İş Bırakma Eyleminin Üçüncü Gününde Müzik Dinletisi ve Broşür Dağıtımı Yaptı

İşimize Sahip Çıkıyoruz! İş Bırakma Eyleminin İkinci Gününde İlçe Sağlık Müdürlüklerine Giderek Sözleşmelerimizi İmzaladık

G(Ö)REV'in 1. Gününde İl Sağlık Müdürlüğü Önünden Seslendik: Eziyet Yönetmeliğini Kabul Etmiyoruz!

 


Bu HABERİ Paylaş!