Aile Hekimliği Çalışanları Bir Kez Daha Seslendi: Eziyet Yönetmeliğini İstemiyoruz
- Kasım 27, 2024
- 278
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Aile Hekimliği “Eziyet” Yönetmeliği’ne karşı Aile Hekimliği çalışanları 5-7 Kasım’da üç gün iş bırakmışlardı. Geçtiğimiz bir ayda uyarılarının dikkate alınmadığını gören ASM çalışanları 2-6 Aralık tarihlerinde bir kez daha iş bırakma kararları aldı.
26 Kasım Salı günü, AHESEN (Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim-Sen İstanbul Şubesi, Hekim Birliği Sendikası, İSAHED (Tüm Aile Sağlığı, Sağlık Memuru, ATT, Hemşire ve Ebe Derneği), İSTAHED (İstanbul Aile Hekimliği Derneği), İstanbul Tabip Odası ve SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) İstanbul Şubeleri temsilcileri İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında bir araya gelerek bir Basın Toplantısı düzenledi ve 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"nin geri çekilmesi çağrısında bulundu.
2-6 Aralık’ta iş bırakacaklarını ilan eden Aile Hekimliği çalışanları adına ortak açıklamayı İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Dr. Sercan Ahmet Uluç okudu. Ardından toplantıya katılan kurum temsilcileri söz alarak Yönetmeliğin getirdiği sorunlara dikkat çektiler.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu: Basın metninde niçin 3 günlük iş bırakma ve ardından 5 günlük iş bırakma yapıldığı açıklanıyor. Aile hekimliği çalışanları bu yönetmelikten çok dertli ve çözüm bekliyorlar. Şu sanılmasın; çok iyi giden bir aile hekimliği sistemi vardı ve bu yönetmelikle düzen bozuldu, bu nedenle arkadaşlarımız itiraz ediyor. Aslında böyle bir durum yok. Yıllardan beri kronikleşen sorunlar var ve bu sorunların giderilmesi için taleplerimiz her dönem açıklanıyor. Bunun yanında zaten sağlıkta dönüşüm projesinin bir parçası olarak aile hekimliği sisteminin de temelden çok büyük yanlışlıkları var, bunların düzeltilmesi gerekiyor. Herkese eşit ulaşılabilir nitelikli sağlık hizmeti sunan başka bir sağlık hizmeti sisteminin mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak bu taleplerin yanında yeni yönetmeliğin önceki bozuk düzeni dahi aratan bir sistem hazırladığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı, tüm itiraz ve tepkilerimize karşılık, ‘aslında belirtildiği gibi bir hak kaybı yok, aile hekimliği çalışanları daha fazla para kazanacak’ diye propaganda yapıyor. Bizler bunun böyle olmadığını, hak kayıplarının yaşanacağını biliyoruz. Bu yönetmelik sadece çalışanların özlük haklarına değil, aynı zamanda halkın sağlığa erişim hakkına da bir saldırıdır. Buradan yurttaşlarımızı uyarmak istiyorum; GETAT uygulamaları yapabileceksiniz, raporları ücret karşılığında alabilirsiniz diyor. Bunlar vatandaşın sağlık hakkına saldırıdır. ASM’lerde para alınmasının yolunu açan bir durumdur. GETAT tartışmalı bir alandır. Bunların kamu kurumu niteliğinde yerlerde yapılması içler acısı ve mesleki onurumuzu da zedeleyecek işlerdir.
Bakanlık 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinde hasta yığılması olduğunu, bunların 1. basamakta tutulması gerektiğini söylüyor. Şu anda bile hasta yükü kaldırılamayacak durumda iken; bunu daha da arttıracak bir sistem kuruluyor, adına da hastalık yönetim planlaması (HYP) deniyor. Hekimlere dayatılıyor ve yapılmadığı takdirde ücret kaybı ile karşı karşıya bırakılıyor.
2. ve 3. basamakta yaşanan hasta yoğunluğu Bakanlığın sorgulaması gereken bir durumdur. Vatandaş derdine çare bulamadığı için defalarca hastaneye başvuruyor. Yıllık başvuru sayısının 11,4 olduğu dile getiriliyor. Bunun çoğunluğu 2. 3. basamaklarda. Bu da sağlık sisteminin kötü gittiğinin göstergesidir. Bu bir semptomdur; sağlık sistemi çalışmıyor ve bozuktur.
Tek başına bu yönetmeliğin geri çekilmesi yetmez, tartışmayı büyüterek tüm sağlık sisteminin değişmesi gerektiğini söylemeliyiz. Bugün ortaya çıkan yeni doğan skandalı da sağlık sistemimizin çalışmayan ve semptom gösteren noktalarından biridir.
Arkadaşlarımızla dayanışma içindeyiz. İş bırakmayı biz de dayanışma ile karşılıyor ve kokartlarımızla, basın açıklamalarımızla, aile hekimliği çalışanlarının yanında olacağımızı ilan ediyoruz. Tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya çağırıyorum.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Pınar Saip: Bu yönetmelik, 1. basamak sağlık hizmetlerinin ticarileşmesini hızlandıracaktır. Yeni doğan skandalında da gördüğümüz gibi bu tarz ticari çeteleşmenin nelere yol açacağını gördük. Sağlık sisteminin en önemli ayağı olan 1. basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin bu tür prim usulü işletme şekline dönüştürülmesi, halk sağlığı açısından ciddi bir problemdir. Bu yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesi gerekiyor çünkü 1. basamak sağlık hizmetlerinin prime dayanmayan, tek maaş şeklinde, emekliliğe yansıyan, güvenceli bir şekilde sunulması gerekmekte. Bu hizmetin devlet tarafından sunulan, deprem güvenli yerlerde, çalışanların maaşlarının devlet tarafından karşılandığı bir 1. basamak sağlık hizmeti sağlanabilir. Bu mümkündür Türkiye koşullarında. Prim usulü çalışılan işletmelere gerek yoktur. Türk Tabipleri Birliği olarak 1. basamak sağlık hizmetlerini sağlayan Aile Hekimliği çalışanlarının verdiği mücadeleyi destekliyoruz ve diğer basamakların da desteklemesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.
AHESEN (Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası) Dr. Ahmet Erdal Uğurlu: Bu yönetmeliği ilk duyduğumuzdan beri; istişare yapılmadan, fikir telakisine girilmeden hazırlanan bu yönetmeliğin bilim dışı olduğunu, uygulanamayacağını, sahada çalışanlar olarak biliyoruz. Biz işimizi gücümüzü bırakıp bugün buraya geldiysek amacımız, 1. basamak sağlık hizmetlerinin akla ve bilime uygun, uygulanabilir bir şekilde yapılandırılması. Bunun için tabii ki biz sahadaki aile hekimliği çalışanlarından ve meslek örgütlerimizden görüş alınması gerekir.
Hastalık Yönetim Planlaması (HYP) için hazırlanan özel programa hasta verilerinin yüklenmesi isteniyor. 1. basamakta kullanılan bütün işlemler ve ücretlendirme bu programa veri girilmesi için. Biz hastalık taramaları yapmayız demiyoruz, bizim görevimiz, zaten yaparız ama makul şekilde bilimsel ortamda yapacağız. Şu anda da kullandığımız programa zaten hasta kayıtlarını işliyoruz.
Bakanlık kendi çıkardığı yönetmeliği savunamıyor. İlaç kısıtlamasına dair vatandaş sorularını yanıtlayan bakanlık bürokratları, ilaçları eskisi gibi alabileceklerini söylüyor. GETAT uygulamaları 1. basamak koruyucu sağlık hizmetini ticarileştirmektedir. Biz bu uygulamaları reddediyoruz. Merdiven altı tabir edilen birçok yerde aile hekimlikleri mevcut ve arkadaşlarımız penceresiz, havalandırmasız, izbe yerlerde çalışırken, bununla ilgilenmesi gereken bakanlık aile sağlığı merkezlerini ticarethaneye dönüştürmeyi hedefliyor.
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası Dr. Ahmet Tabduk Mehlepçi: 30 Ekim 2024 tarihinde bir gece ansızın bu yönetmelik çıkarıldı. Bu yönetmelik; bugüne kadar zaten orada çalışan hekimlerin, orada çalışan ve yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş alan hemşire arkadaşlarımın gayretiyle yürütülen bir sistemin “daha ne kadar kötüye gidilebilir” diye düşünülerek oluşturulduğu bir tasarıdır. Siz daha aşı tedarikini sağlayamıyorsunuz, siz daha aile planlaması malzemesi gönderemiyorsunuz, 2. ve 3. basamakta randevu problemini, muayene problemini çözemiyorsunuz. Gelmiş bir eziyet yönetmeliği çıkarmışsınız, bununla bizleri tehdit ediyorsunuz. Bu yönetmelik devam ederse, 1. basamak sağlık hizmetleri tamamen çökecek. Sahada çalışan arkadaşlarım bu sistemin içinde kalmak istemiyorlar. Sayenizde aile sağlığı merkezleri kapanacak!
Raporları ücretli hale getireceğinizi açıklıyorsunuz! Biz satılık değiliz. 2-6 Aralıkta da mücadelemize devam edeceğiz, susmayı düşünmüyoruz.
Hekim Birliği Sendikası Dr. Cahit Emre: Eziyet Yönetmeliğini hekimlik meslek onuruna hakaret olarak görmemize neden olan pek çok husus var. Bunlar içinde bir tanesi var ki; daha önce eşi benzeri görülmemiştir. Hekimin hastasının tedavisinde kullanacağı ilaçları belirlemesi hürriyetine el uzatılmasından söz ediyorum. Yani reçetemize yapılan müdahaleden. Sağlık Bakanlığı bize her alanda müdahale edebileceğini gösteriyor.
Onurumuz olan hekimlik pratiğimize müdahale edilmesine bugün izin verirsek korkarım ki yarın uğruna mücadele edeceğimiz bir hekimlik mesleği kalmayacaktır. 1. 2. ya da 3. basamak diye ayırmadan tüm meslektaşlarımı 2-6 Aralık’ta iş bırakmaya çağırıyorum. Mesleğimizin onuru için!
İSTAHED (İstanbul Aile Hekimliği Derneği) Dr. Çınla Nişli Kaya: Bugün yine buradayız. Çünkü Sağlık Bakanlığı sesimizi bastırmaya çalışıyor. Eziyet Yönetmeliğini kabul etmiyoruz. 3 gün iş bıraktık, yetmedi 5 gün daha iş bırakacağız. Eğer sözümüzü dinletmeye yetmezse süresiz de iş bırakacağız!
Bugün aile hekimliğinde çalışanlar, buradan ayrılsam ne iş yaparım diye düşünüyor. Emin olun yakında sisteminizde çalışacak hekim, hemşire, ebe bulamayacaksınız.
Sn. Sağlık Bakanı zaten oturmuş olan 1. basamak ile uğraşacağınıza, kanser şüphesi ile gönderdiğimiz hastaların hastaneden randevu almalarını, MR ve USG’lerini 6 ay 1 seneden önce çektirebilmelerini sağlayın. Sn. Bakan gebe, bebek, çocuk takiplerini Avrupa standartları ötesinde yapan aile hekimliklerimizle uğraşacağınıza, önce yeni doğan skandallarına karışan hastane sahiplerini soruşturun. Sn. Bakan önce bebeklerimizin aşılarını düzgün temin edin. Önce Aile Sağlığı Merkezlerine doğum kontrol yöntemlerini gönderin. Sn. Bakan önce sağlıkta şiddeti önlemek adına göreve geldiğinizden beri ne yaptığınızı açıklayın. Reçete yazacak zaman bırakılmayan muayene sürelerine rağmen hastalarımızdan 6 ayda bir veri toplamamız isteniyor. Bu takiplerin verileri umarız ki sigorta şirketlerinin eline geçmeyecek şekilde korunuyordur.
Biz güvenli bir ortamda, onurlu bir şekilde, iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Hastalarımıza gerçekten nitelikli sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Susmuyoruz, birleşiyoruz ve kazanacağız.
İSAHED (Tüm Aile Sağlığı, Sağlık Memuru, ATT, Hemşire ve Ebe Derneği) Vildan Aydın: Yeni yönetmelikle birlikte köleleştirilen bir meslek grubunu temsilen buradayım. Ebe ve hemşireler bağımsız bir meslek grubu olduğu halde ücretlendirmeleri hekim muayenesi üzerinden planlanmıştır. Bu da disiplinler arası çalışmanın sekteye uğramasına yol açacaktır. ASM sisteminde ebe ve hemşirelerin yeri kalmamıştır. Zaten açlık sınırının altında olan ücretlerimizi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Meslektaşlarımız, istifa dilekçeleri ceplerinde alacakları maaşı bekliyorlar. Amaç koruyucu sağlık hizmeti ise, yönetmelik geri çekilmelidir. Aksi durumda ebesiz, hemşiresiz, hekimsiz bir sağlık uygulamasını kiminle yapacağını bakanlık belirleyecektir.
SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) İstanbul Şubeleri Fikret Bulut: Sağlık Bakanlığı Eziyet Yönetmeliği ile hekimle hastanın arasına parayı koyuyor, hemşireyle hekim arasına performansı koyuyor. Eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesi için desteklerinizle, sesimizi duyurmak için iş bırakıyoruz. Bizler; nitelikli, bilimsel, ücretsiz, ulaşılabilir, anadilinde sağlık hizmeti vermek ve almak istiyoruz. Sağlık hakkının parça parça satılmasının hep birlikte karşısında duralım. Ayrıca 30 Kasım’da konfederasyonumuz KESK’in Ankara’da düzenleyeceği “Geçinemiyoruz” mitingine tüm halkımızın ve meslektaşlarımızın katılımı için çağrıda bulunuyoruz.
Okunan ortak basın açıklaması şöyle:
Eziyet Yönetmeliğini İstemiyoruz!
Görüyoruz ki Sağlık Bakanlığı 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmelikle kendi çalışanlarına eziyet etme konusunda ısrar ediyor ve geri adım atmıyor.
Diğer yandan Bakanlığın dört bir koldan sahada bu yönetmeliği güzelleme derdine düştüğünü ve ASM ziyaretleri yaptığını duyuyor, hayretle takip ediyoruz.
Bu güzellemeleri yaparken şunları da söylüyor musunuz çok merak ediyoruz!
Kayıtlı hasta sayınızı düşürüyoruz, üstüne 6 ayda bir size başvurmayan kişiler için yarı ücret vereceğiz burdan bakanlık olarak her ay milyarca liranızı maaşlarınızdan keseceğiz diyor mu mesela ??
Size kayıtlı hastalarınız yılda 7’den fazla hastaneye başvurursa bunun sorumlusu sizsiniz biz bakanlık olarak bu sayıları düşüremedik siz düşüreceksiniz yoksa ek ödeme alamazsınız diyor mu ??
Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinde yazan hekimin tedavide özgür olması maddesini pek kaale almadık yazdığınız ilaca göre size ek ödeme verip vermemeye karar vereceğiz diyor mu ??
Günde 60-70 hasta bakıyorsunuz bu poliklinik sayılarıyla kronik hastalık takibi yapmak mümkün değil ama yapamazsanız size ek ödeme vermeyeceğiz üstüne sözleşmenizi yenilemeyip işinize son vereceğiz diyor mu ??
Hastalarınızın usulsüz istekleri olsa bile onları memnun etmek zorundasınız, müşteri memnuniyeti temel prensibimiz yoksa ek ödeme alamazsınız diyor mu ??
Matematik sınırlarını zorlayarak size özel formül yazdık. Bu formüle göre size ek ödeme verip vermemeye karar vereceğiz diyor mu ??
Size ödenen aylık maaş hakkettiğiniz tek kalem ücret değil her ay sizin performansınıza göre değişecek parça parça ödemelerin birleşimi ile oluşacak ve aldığınız ücretin üçte biri ancak emekliliğinize yansıyacak, emeklilik ikramiyenizle bir araç bile alamayacaksınız, maaşınız da yoksulluk sınırının altında olacak diyor mu ?
Yeni yönetmeliğe göre yaptığımız maaş simülasyonunda Türkiye ortalaması maaşınız düşüyor, imkansızı başarıp 6 ayda bir tüm hastalarınızın size başvurmasını sağlarsanız, hastalarınızın 7’den fazla hastaneye başvurmasını engelleyebilirseniz, az antibiyotik- ağrı kesici - mide ilacı yazarsanız, herkesi memnun ederseniz, kapıya gelen her hastaya bakıp üstüne kronik hastalık izlemlerini yaparsanız ancak o zaman maaşınızı arttırırız diyor mu??
Aklımızla, emeğimizle dalga geçmekten vazgeçin !!
Meslek onurumuzu, mesleki saygınlığımızı ayaklar altına almanıza asla müsaade etmeyeceğiz.
Uyarılarımızı dikkate almamaya devam ettiğiniz için 5-7 Kasım 3 günlük iş bırakma sonrası bu kez 2-6 Aralık’ta 5 gün iş bırakıyoruz.
Bu iş bırakmalarımızın tek sorumlusu bize başka çözüm yolu bırakmayan Sağlık Bakanlığıdır.
Biz Aile Hekimliği çalışanları olarak bu yönetmelikle çalışmayı reddediyoruz ve bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadelemize devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini burdan bakanlığa ve tüm kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz.
Saygılarımızla.
AHESEN (Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası)
Birlik Dayanışma Sendikası
Genel Sağlık İş Sendikası
Hekim-Sen İstanbul Şubesi
Hekim Birliği Sendikası
İSAHED (Tüm Aile Sağlığı, Sağlık Memuru, ATT, Hemşire ve Ebe Derneği)
İSTAHED (İstanbul Aile Hekimliği Derneği)
İstanbul Tabip Odası
SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) İstanbul Şubeleri