İleri Yaşta Görülen Sağlık Sorunları ve Sağlıklı Yaşlanma Semineri Yapıldı


  • Ekim 25, 2024
  • 1466

İstanbul Tabip Odası (İTO) Emekli Hekimler Komisyonu “İleri Yaşta Görülen Sağlık Sorunları ve Sağlıklı Yaşlanma” eğitim toplantısını 24 Ekim 2024 tarihinde İTO Cağaloğlu binasında yaptı.

Toplantının açılışında konuşan Emekli Hekimler Komisyonu Yürütme Kurulu’ndan Dr. Melahat Cengiz, ülkemizde yaşlı nüfusun 2023 TÜİK verilerine göre yüzde 10,2 ile 9 milyona yaklaştığını ve sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın geçirilen kronik hastalıklar nedeni ile genç nüfusa oranla 5 kat arttığını, buna bağlı olarak program ve eylemliliğin artırılmasının gerekliliğini vurguladı.

Toplantının konuşmacılarından Doç. Dr. Gülru Avcı da geriatrik sendromlar başlığı altında kişinin yaşam kalitesini bozan çeşitli semptom ve klinik durumlar olduğunu, bunların başında kas kütlesinde ve gücünde azalma (sarkopeni), denge bozuklukları, düşme sayısında artış, idrar kaçırma, beslenme sorunları, bası yaraları, düşkünlük (kırılganlık) gibi problemlerin geldiğini söyledi ve tüm bunlarla mücadele edilmesi için erken tanının öneminden bahsetti.

Dr. Avcı, 65 yaş üstü kişilerde düzenli egzersiz yapmanın, yürümenin, beslenmede yeterli protein almanın, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın, kaliteli uykunun sağlanmasının sağlıklı yaşlanma için önemli olduğunu belirtti.

Kemik erimesi taramasının 65 yaş üstünde yapılmasının gerekliliğinden bahseden Dr. Gülru Avcı, D vitamini düzeylerine mutlaka bakılmasını, eksikliğin saptanması halinde giderilmesi ve kemik ölçüm testinin yapılmasını istedi.

Yaşlılarda duygu durum bozukluğu ile demansın karıştırıldığına, depresyonun erişkin depresyonundan farklı belirtiler gösterdiğine dikkat çeken konuşmacı, ayrıca 65 yaş üstüne yapılması gereken grip aşısı, pnömokok aşısı, herpes zoster aşılarının ölüm riskini azalttığını vurguladı.

Prof. Dr. Taner Gören de yaptığı konuşmada; koruyucu adı altında antitrombotiklerin kullanılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekerek, endikasyon dışında kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Çoklu ilaç kullanımının iki veya daha fazla kronik hastalıkta yaygın olduğu ve bunların antikolinerjik etkilerine dikkat edilmesi ve takip edilmesi gerekliliğinden bahsedilen toplantı katılımcıların katkı ve soruları ile devam etti.

Toplantı, katılımcıların eğitim konusunda memnuniyetlerini dile getirmelerinin ardından sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!