Vergide Adalet Eylemlerimiz 22 Haftadır Sürüyor: Vergide Adaletsizlik Son Bulana Dek Susmayacağız!


  • Ağustos 07, 2024
  • 250

Sağlık çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla %15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden beri Türkiye genelinde başlattığımız vergide adalet eylemleri 22 haftayı geride bıraktı.

7 Ağustos 2024 Çarşamba günü Türkiye'nin dört bir yanındaki Aile Sağlığı Merkezlerinde ve diğer sağlık birimlerinde 'Vergide Adalet İstiyoruz!" demek için bir araya geldik. İstanbul'daki eylemimiz ve basın açıklamamız Eyüp Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezi önünde yapıldı. Açıklamayı İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu'ndan Dr. Turan Karakaş okudu. Açıklama şöyle:

VERGİDE ADALET EYLEMELERİMİZ 22 HAFTADIR SÜRÜYOR
ÇALIŞANLARIN ALEYHİNE OLAN VERGİDE ADALETSİZLİK SON BULANA DEK SUSMAYACAĞIZ!

Bugün 7 Ağustos 2024 Çarşamba. Sağlık çalışanları, Türkiye’nin dört bir yanındaki aile sağlığı merkezleri önlerinde, hastane bahçelerinde, vergi dairelerinin kapısında 22 haftadır “Vergide Adalet İstiyoruz” sloganlarını yükseltiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’ye getirilen yeni vergi kanunu ile vergide adaleti sağlamak yerine halkın sırtına yeni vergiler yükleyerek tarafını belli etmiştir.
TÜİK %61,8, ENAG %100,8; Birileri Doğru Söylemiyor.

TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesaplamaları temmuz ayında da düşük gösterilince, Bakan Şimşek “Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8’e geriledi” demiştir. Bakanın sözleri inandırıcı olmadığı gibi, yoksullaşan ücretli kesimin nefes alacak hali kalmamıştır. Kamuoyunu yanıltan, refah vadeden açıklamalar artık tahammül edilemez hale gelmiştir.

Her geçen gün kârlarını sürekli artıran birçok şirketin zarar ettiği gerekçesiyle vergi ödemediği teşvik ve destek aldığı, vergi muafiyetlerine ve vergi aflarına uğradıkları ortaya çıkınca Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Bakanlık, zarar beyan eden 735 şirket hakkında incelemenin sürdüğünü, mükelleflerin isterse açıklama yapabileceğini söyleyerek vergi adaletsizliğini kabul etmiş ama bu şirketlerin teşhir edilmesine tepki göstermiştir.

Sürekli artan mal ve hizmet fiyatları karşısında çalışanların buharlaşan ücretleri, açıklanan düşük enflasyon oranları (Enflasyon Araştırma Grubu - ENAG da temmuz ayı enflasyon verilerine göre 12 aylık artış %100,88) ile ücret artışları düşük kalırken, artan vergi yükü karşısında asgari yaşam koşullarını sağlamak zorlaşmıştır.

Artık herkesin öğrendiği gibi, vergi ödemeyen, hazineden teşvik alan, borçları silinen şirketleri koruyan kollayan hükümetin ücretliden yüksek vergi aldığı bu durumun böyle devam edemeyeceği açıktır.

Halkın Patates Almaya Bile Gücü Kalmadı!

• Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan %35 vergi almak vergide adaletsizliğin en açık örneğidir.
• Bakan Şimşek’in açıkça itiraf ettiği gibi; ayda milyonlarca lira harcayanlardan vergi almayıp yediğimizden içtiğimize, evimizden elektriğimize, telefonumuzdan internetimize her şeyimizden vergi alınması adaletli midir?
• Bu ülkede vergilerin %80’inin biz ücretli ve sabit gelirlilerden alınması vergide adalet midir?
• Milyarlarca lira kâr eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken, biz çalışanlardan %35 vergi alınması adaletli midir?
• Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı %38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise %14,92 ile patateste olmuştur. Halkın artık patates almakta bile zorlanması adaletli midir?
• Bir avuç sermayedar her gün milyonlarca lira harcarken, milyonlarca vatandaşın ay sonunu getirmede zorlanması adaletli midir?

Halkın Sesini Kısmak, Instagram’ı Yasaklamak Gerçekleri Karartmaya Yetmez!

Halkın sesini soluğunu kısmak için sosyal medya platformu Instagram'a bile erişime kapatan hükümetin, ücretlilerin emeğiyle geçinen halkın ekonomik insani taleplerini, vergide adalet isteklerinin büyümesine engel olmayacağını biliyoruz.

Yılın ilk ayından itibaren, tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimleri nedeniyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yılsonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesi talebinde ısrarlıyız.

Buradan ve Türkiye’nin dört bir yanında ağır yoksulluk altında yaşayan tüm yurttaşlarımızı, vergide ve gelirde adalet için 22 haftadır çarşamba günleri sürdürdüğümüz eyleme katılmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla.

İstanbul Tabip Odası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri


Bu HABERİ Paylaş!