Göçmen Karşıtı Eylemler Bir An Evvel Son Bulmalıdır


  • Temmuz 03, 2024
  • 366

Kayseri’de Suriyeli bir kız çocuğuna Suriyeli bir göçmen tarafından yapıldığı iddia edilen taciz olayına yönelik tepkiler, suç işlediği iddia edilen kişinin ait olduğu toplumsal grubun tümüne yönelik bir linç hareketine dönüşmüş durumda. İstanbul Tabip Odası olarak Kayseri dışında bazı illere de yayılan bu tür şiddet olaylarını kaygıyla takip etmekteyiz.

İstanbul Tabip Odası olarak, ülkemizde çocuk istismarına karşı duyarlılığın yükselmesi, istismar olaylarının önlenmesine yönelik toplumsal, ekonomik ve hukuki iyileştirmelerin hayata geçirilmesi ve nihai olarak suçluların ve olaya göz yumanların en ağır şekilde cezalandırılmasına yönelik tutumumuz bilinmekte olup, hükümetlerin bu yönde harekete geçmesi için mücadelemiz sürmektedir.

Ancak bir toplumsal grubun toptan suçlu ilan edilerek hedef alınmasını kesinlikle kabul edemeyiz. Ülkemiz ne yazık ki bu tür ırkçı, gerici provokasyonlara tarihinde çokça tanık olmuştur. 6-7 Eylül olaylarından, Maraş katliamına ve 2 Temmuz Sivas katliamına pek çok linç eylemi sayabiliriz.

Dünyanın en fazla göçmen nüfusunu barındıran Türkiye’nin, dünyanın mazlum göçmenlerine kucak açan bir ülke olmak için böyle bir misyon üstlendiğini söylemek isterdik. Ancak açıkça görülmektedir ki siyasal iktidar, savaşın başlangıcından beri politik ve ekonomik olarak iç ve dış siyasette kendi çıkarına bir koz olarak kullanmak için böyle bir göçmen politikası izledi, izlemeye de devam etmekte.

Bugün göçmenlere yönelen şiddet eylemleri hükümetin bu yürüttüğü göçmen politikasının bir sonucudur. Dolayısıyla esas sorumlu, mevcut siyasal iktidardır. Avrupa ülkelerinin gayriinsanî göçmen politikası ve Türkiye’yi (para karşılığı) adeta bir göçmen deposu haline getiren geri kabul anlaşmaları da sorunun temel nedenleri arasındadır.

Ülkemizdeki mevcut ekonomik, siyasal ve sosyal sorunların kaynağı göçmenler değil siyasi iktidarın yanlış politikalarıdır. İstanbul Tabip Odası olarak siyasal iktidardan göçmenlere yönelen bu şiddet eylemlerini durduracak önlemler almasını ve öncelikle ülkemizde bulunan göçmenlerin can ve mal güvenliğini sağlamasını bekliyoruz. Öte yandan, ülkeye kontrolsüz şekilde göçmen girmesini sağlayan ve amacı göçmenlere kucak açmak olmayan politikaların terk edilmesini talep ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası

 

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!