Soma Katliamını Unutmadık Unutturmayacağız!


  • Mayıs 14, 2024
  • 369

İstanbul Tabip Odası, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Soma Katliamı'nın 10. yılında basın açıklaması gerçekleştirdi. 13 Mayıs 2024, Pazartesi günü TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi önünde bir araya gelinerek bir anma programı düzenlendi. Yaşamını yitiren madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan anmada “Kömürün karası yüreğimin yarası”, “Madende ölmek kader değildir” sloganları atıldı.

Eylemde konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yasemin Demirci “Hiçbir işçinin canı sermayenin kar hırsından daha önemsiz değildir. Ölen her bir işçi için etkin bir soruşturma yürütülene kadar yeni yönetim olarak da bu sürecin takipçisiyiz” dedi.

Bileşenler adına ortak açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı okudu. Avcı “Soma’da hayatını kaybeden madenci ailelerini savunan Can Atalay içeride fakat onları öldürenler elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Can Gürkan 15 yıl ceza alıp serbest bırakılırken Can Atalay hâlâ tutsak” dedi ve açıklamaya şöyle devam etti:

"Hükümet tarımı, inciri, pamuğu bitirdi. Sonra da köyde yaşayan insanları madende fabrikada tedbirsiz yerlerde çalışmaya ya da açlığa mahkum etti. Hiçbir önlem alınmayan ocakta 301 madenciyi ölüme terk ettiler. Bu işçiler Aliağa’da, Esenyurt’ta Ermenek’te velhasıl her yerde ölüme mahkum edildi. İşçinin canını korumak için önlem alırken hiç devleti gördünüz mü? Devleti Somalıya tekme atarken gördük. Bugünkü iktidar hanlarını saraylarını korumayı biliyor işçinin canını korumayı bilmiyor. İşçiler Soma’da Ermenek’te ölürken birileri zengin oldu. Bu düzenin özeti budur.

2020 yılında Anayasa Mahkemesi kararıyla sorumlu olan kamu görevlilerinin yargılanmasının önü açıldı. Hayatını kaybedenlerin yakınları zamanaşımı kararıyla dosyaların kapatılmasından kaynaklı kaygılarına şahidiz. Yargılamanın sonucunda ne olacağını göreceğiz.

Katliamın 10’uncu yılında taleplerimizi hatırlayalım:

Madenler kamulaştırılmalı ve kamu eliyle yürütülmeli.

Madencilik politikaları ve yasaları doğayı ve insanı koruyacak şekilde düzenlenmelidir.

Çözüm maden işçilerinin kamu emekçisi olarak görülmesi gerekir.

Sendikalaşmanın önü açılmalıdır.

Somalıların davası bizim davamızdır. Hesap soracağız. Yaşasın işçilerin birliği!"


Bu HABERİ Paylaş!