Hastalarımıza Açık Mektup: “Onaylı Randevu Sistemi” Sorunlarınızı Çözmeyecek


  • Mayıs 13, 2024
  • 729

Değerli Hastalarımız,

Sağlık Bakanlığı, “Onaylı Randevu Sistemi”ne geçti. İstanbul’da kamu hastanelerinde uzun süredir randevu bulmakta zorlanıyordunuz. Ancak bu yeni randevu sistemi de sorunlarınızı maalesef çözmeyecek. Aksine, zaten kısa olan muayene süreniz daha da kısalacak, verdiğimiz sağlık hizmetinin niteliği düşecek.

Bu sistemle Sağlık Bakanlığı, randevuların hastalar tarafından onaylanmasını sağlayarak her ne kadar iptal edilen randevular sayesinde yeni randevu imkânı sağlayacağını iddia etse de, gerçekte durum farklı. Randevu alabilen, randevu alıp onaylamayı başaramayan, randevu alamayan tüm hastalarımız polikliniklere yığılacak, bir kargaşa ortamı doğacak.

Böylece derdinize derman bulmakta zorlanmaya devam edeceksiniz.

Yaşanacak sorunların sorumlusu doktorlar değil, Sağlık Bakanlığı'dır

Sağlık Bakanı diyor ki: “Hastanelerde hastalar randevusuz da bakılabilecek”. Zaten doktorlar olarak elimizden geldiğince hastalarımıza randevusuz da bakmaya çalışıyoruz. Ancak biz de insanız ve bir kapasitemiz var. Ayrıca her bir hastamıza belli bir süre ayırmamız gerekiyor. Sağlık Bakanı, bunları bilmiyor değil. O, kendi sorumluluğunu biz doktorlara yıkma derdinde. Siz hastalarımızla biz doktorların karşı karşıya kaldığı bir ortam yaratıyor.

Yaşadığımız ve çalıştığımız yerlerde ciddi olmayan sağlık sorunlarını çözebilmeliyiz

Çözüm, hastalarımızın muayene süresini kısaltmakta, doktorları daha fazla çalıştırmakta değil. Her hastayı hastanelere başvurmasını teşvik etmekte de değil. Hastaneler daha fazlasını kaldırmıyor. Yapılması gereken yaşadığımız ve çalıştığımız yerlerde ciddi olmayan sağlık sorunlarını yerinde çözmek. Bunun için Aile Sağlığı Merkezleri’ni ve İşyeri Sağlık Birimleri’ni insan gücü ve altyapı olarak güçlendirmek, ciddi yatırım yapmak gerekiyor. Böyle bir sisteme geçilirse hastane kuyrukları biter. 

Hastalarımızın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz

Biz İstanbul Tabip Odası olarak, hastalarımızın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı’nı, siz hastalarımızın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını engellemeyecek çözümler bulmaya çağırıyoruz. Çözüm randevu sistemini değiştirmekte değil; ücretsiz, nitelikli, kamu eliyle verilecek bir sağlık sistemini inşa etmekte.

Lütfen, bu süreçte yaşanacak muhtemel kargaşa ortamında biz doktorlara ve sağlık çalışanlarına karşı anlayışlı olalım ve destek verelim.

Saygılarımızla.

İstanbul Tabip Odası

YÖNETİM KURULUMUZUN "ONAYLI RANDEVU SİSTEMİ" İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ


Bu HABERİ Paylaş!