2024 14 Mart Tıp Haftası Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü Sahipleri Belli Oldu


  • Mart 06, 2024
  • 801

 

İstanbul Tabip Odası 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet/Teşvik Ödülü ile ilgili olarak ödül jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda;

  • Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN,
  • TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi,
  • Temiz Hava Hakkı Platformu

HİZMET Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ödül töreni 17 Mart 2024 Pazar günü, saat: 11.45’de İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy Yerleşkesi’nde yapılacaktır.

GEREKÇELER:

Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan

1957 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Zeki Kılıçaslan, 1980’de temel tıp eğitimini tamamlamış ve 1984 yılında ise Göğüs hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı unvanını kazanmıştır. 1989 yılında çalışmaya başladığı İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında 1994 yılında profesör unvanını kazanmış ve halen burada çalışmaktadır.

Yaşamını halkın sağlığına adamış olan Zeki Kılıçaslan, bu amaçla mesleğiyle ilgili veya değil sayısız çalışma ve hizmete imza atmıştır. Hocamızı daha çok ülkemizde Verem ve Silikozis hastalıkları ile mücadeleye yaptığı değerli katkılar ile biliyoruz. Ancak kendisi toplum sağlığını korumak ve geliştirmek adına işçi sağlığı, göçmen sağlığı, çevre ve ekoloji vb. birçok alanda da kıymetli işler yapmış veya yapılmasına katkıda bulunmuştur. Halk Sağlığını çok sektörlü, çok disiplinli bir alan olarak gören Kılıçaslan halk sağlıkçıları diğer disiplinlerle ve sosyal bilimler, yerel yönetimler gibi farklı sektörlerden gönüllülerle bir araya getirmeye ve birlikte üretmeye çabalamıştır.

Hocamız, meslek hayatı boyunca halk sağlığına verdiği değerli katkıların yanı sıra geçtiğimiz yıl deprem bölgesinde halk sağlığı hizmetlerine, içinde bulunduğu çeşitli kuruluşlar aracılığıyla verdiği destek nedeniyle Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülüne layık bulunmuştur. Özellikle, depremden etkilenen çocukların sağlık hakkına erişimlerinin desteklenmesi adına yaptığı katkılar çok değerlidir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 1980’li yıllarda başladığı faaliyetlerine 1992 yılında kurumsal bir kimlik kazandırarak bir meslek odası olarak devam etmiştir. Bir meslek örgütü olmasına rağmen yalnızca üyelerinin mesleki gelişimi ve özlük hakları için değil, Anayasal bir hak olan çevre sağlığı hakkı ve ekoloji için de mücadele etmektedir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Odanın misyon ve vizyonu ile temel amaçları doğrultusunda İstanbul özelinde çalışmalarını yürütmektedir. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da İstanbul’un çevre sorunlarına ilişkin bilgilendirme faaliyetlerini sürdürmüş, uyarı ve önerilerini de çeşitli panel ve söyleşiler, basın açıklamaları ve raporlar üzerinde kamuoyuna sunmaya çalışmıştır. Odanın, her yıl olduğu gibi 2023 yılında da su ve atık su, atık yönetimi, hava kirliliği, toprak kirliliği, gürültü ve mega projelerin yarattığı etkiler açısından İstanbul’un çevre durumunu ele aldığı İstanbul Çevre Durum Raporu, önceki raporlardan farklı olarak, olası bir depremde yaşanabilecek altyapı sorunları ve çevresel tahribatını da irdeleyen çok kıymetli bir belgedir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 6 Şubat depremleri deprem sonrası etkilenen bölgenin çevre sağlığı sorunlarına ve özellikle asbest riskine dikkat çekmiş ve bu kapsamda Hatay ilinde kalıntılar üzerinde asbest incelemesi yapmıştır. Bu çalışmayı, Deprem Sonrası İnşaat ve Yıkıntı Atıklarında Asbestin İncelenmesi: Hatay Örneği adlı rapor ile kamuoyuna sunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bu çalışma ile Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet ödülüne layık bulunmuştur.

Temiz Hava Hakkı Platformu

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), aralarında Türk Tabipleri Birliğinin de bulunduğu, doğa koruma ve sağlık alanında çalışan 15 sivil toplum kurumu ve meslek örgütünün bir araya gelmesiyle 2015 Haziran ayında kuruldu. Platformun amacı, başta enerji ve sanayi kaynaklı çevresel kirleticilere bağlı olarak ortaya çıkan hava kirliliğinin azaltılması, halk sağlığının korunması ve temiz hava hakkının savunulması için çalışmalar yapmaktır.

Kurulduğu yıldan bu yana temiz hava hakkı için mücadele eden Platform, bu kadar farklı yapının bu kadar uzun süre birlikte üretim yapmayı başardığı nadir bir örneklerden birisidir. Platform, her yıl yayımladığı “Kara Rapor” ile ülkemizin hava kirliliği karnesini sunmakta, hava kirliliği ile ilişkili sağlık sorunlarına dair güncel bilimsel bilgiyi aktarmakta ve ülkemizin tamamı ve 81 ili için hava kirliliğine atfedilen ölümleri hesaplayarak kamuoyunun dikkatine sunmaktadır. Bunun dışında temiz hava hakkı için çok sayıda etkinlik, bülten, basın açıklaması ve kampanyalar yürütmüştür.

Platformun Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülüne layık bulunmasına neden olan çalışması, ülkemizde geçtiğimiz yıl meydana gelen 6 Şubat Depremleri sonrası, depremden etkilenen bölgelerde, depremle ilişkili ikincil afetler ve hava kirliliği sorununa dikkat çekmesidir. Bu kapsamda Platform, depremden etkilenen bölgeler için önemli bir halk sağlığı tehlikesi ihtiva eden asbest riskine de dikkat çekmek istemiş ve bölgede asbest varlığını tespit etmek adına TTB ile ortak bir çalışma yürütmüş ve Ekim 2023’te sonuçları bir rapor ile kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunmuştur.


Bu HABERİ Paylaş!