Barış Hemen Şimdi!


  • Ekim 14, 2023
  • 544

Filistin-İsrail arasında 75 yıla uzanan çatışmalarda çok sayıda insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca Filistinli mülteci olarak zorunlu yer değiştirmeye maruz bırakılmıştır. 7 Ekim 2023’de Filistin’in Gazze kenti sınırında Hamas saldırılarıyla başlayan çatışmalarda, aradan geçen kısa zamana karşı binlerce insan ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. İsrail, Gazze’ye dönük kara harekatına başlamasıyla beraber sığınak, okul, hastane ve Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki sığınma alanlarının da boşaltılması, aksi taktirde sadırıya uğrayacağı bildirmiştir.

Uluslararası Af Örgütü tarafından İsrail ordusunun “beyaz fosfor bombaları” ile donatıldığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından da bunların kullanıldığını söylenmektedir. Cenevre sözleşmelerine aykırı şekilde savaş suçlarının işlendiği, zorla yerinden etmelerle Filistin halkının, İsrail’i destekleyen başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından tarihi topraklarından edildiği ve devlet statüsü kazanmasına izin verilmediğini geçmişten bu yana biliyoruz. Son çatışmalarda taraf olan bu ülkelerin de yaşanan savaş suçlarına iştirak ettiği, BM tarafından yapılan uyarıların dikkate alınmadığını tedirginlikle izliyoruz. İsrail Sağlık Bakanı Arbel’in “Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır” diyerek “yaralı Filistinlilere müdahale edilmeyeceğini” açıklaması insanlık suçlarını yeterince ifade etmektedir.

Gazze’de BM verilerine göre 1.1 milyon insan, İsrail’in verdiği kısa süre içinde güneye doğru yer değiştirmeye zorlanmaktadır. Elektrik, su ve temel gıda maddelerine ulaşamayan Gazze halkına tüm dünyanın gözleri önünde ölümden başka seçenek bırakılmamıştır. Çatışmaların bir an önce durması, insani yardım yollarının açılması, yaşam hakkı ihlallerini ortadan kaldıracak şekilde hastanelerin tekrar faaliyete geçmesini bekliyoruz. Bu hukuk ve insanlık dışı ortamın sona ermesini, sivillerin hedef olmaktan çıkarılmasını, çatışma yerine siyasi çözümün önünün açılmasını ve barışı umut ediyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!