İstanbul Tabip Odası Adıyaman Deprem Çalışma Raporu


  • Şubat 22, 2023
  • 1286

6.2.2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremi ertesinde İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu tarafından deprem bölgesinde meslektaşların barınma ve gereğinde sağlık hizmeti sunumları amacıyla başlatılan bağış kampanyası ile on altı adet konteyner, sekiz kabinli iki adet çoklu ihtiyaç kabini (WC), hijyenik ve tıbbi malzeme, kışlık mont, bot, battaniye, konserve, powerbank, fener ve diğer malzeme temin edilmiştir.
Ayrıca çeşitli kurumlardan gelen, web sitemizde belirtilen ihtiyaç listesine uygun çeşitli malzemeler teslim alınarak İTO Cağaloğlu binasında depolanmış, iki kamyonla Adıyaman ve Hatay illerine gönderilmiş, bölgede görev yapan meslektaşlarımız aracılığıyla kullanım ve dağıtımları yapılmıştır.
İzmir’den sevk edilen on altı adet konteynerin ranza, yatak ve diğer iç donanımları da bağışlarla temin edilmiştir.
Kampanyamıza destek vererek bölgedeki hizmetlere katkıda bulunan tüm meslektaş, kurum ve kuruluşlara İTO adına sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz.
“Deprem Destek Grubu” Türk Tabipleri Birliği ile yapılan iş bölümü sonucunda öncelikle üstlendiği Adıyaman ve Hatay illerinde aşağıdaki raporlarda belirtilen çalışmaları yürütmüştür:


İTO Adıyaman Deprem Çalışma Raporu

1. 9.2.2023 tarihinde yerinde inceleme yapmak ve gönderilen malzemelerin koordinasyonu için İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cegerğun Polat’ın da içinde olduğu Dr.Özge Yılmaz, Dr.Sosın Fisli, Dr.Çağdaş Çetin ve Hemşire Çilem Zerya Yapıcı’dan oluşan grubumuz kiralanan karavanla bölgeye ulaşmış, Adıyaman Tabip Odası ile bağlantı kurarak çalışmaya başlamıştır.
Giden ekip tarafından bölgede sağlam olduğu saptanan iki ASM binasından birisi kadın hastalıkları ve gebe takibi amacıyla, diğeri poliklinik hizmeti vermek üzere faaliyete sokulmuştur.
ASM’lerden birisinde, Diyarbakır diş hekimleri odası ile birlikte mobil diş ünitesi kurularak hizmete sunulmuştur.
2. 10.2. 2023 günü ilaç tıbbi malzeme hijyenik malzemeler, powerbank, battaniye, kışlık mont, kaban, ayakkabı, uyku tulumu şişme mat gibi kamp malzemeleri kiralanan kamyonla Adıyaman’a gönderilmiştir.
3. 15.2.2023 günü meslektaşların bağışlarıyla ısmarlanan sekiz adet konteyner Adıyaman’a ulaşmış, merkezde ve Adıyaman 2. Nolu sağlık ocağının yanında hazırlanan alana yerleştirilmiştir. Sekiz konteynerin elektrik, su ve atık su bağlantılarının çoğu tamamlanmıştır. Sekiz adet ihtiyaç kabini (WC) 20.2.2023 tarihinde Adıyaman’a gönderilmek üzere yola çıkacaktır.
4. Üç adet karavan ile bölgede köyler dâhil gezici sağlık hizmeti ve ihtiyaç malzemesi dağıtımı yapılmıştır.
Bölgeye ulaşan İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cegerğun Polat ve ekibinin bölgeden ilettikleri izlenim ve çalışmalarının ayrıntılı raporu aşağıda sunulmuştur:

10 Şubat Cuma:

Yaklaşık bir buçuk günlük yolculuk sonrası iki karavan, dört hekim ve bir hemşire ile kente ulaşıldı. İlk olarak Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de içinde olduğu Sivil Toplum Kuruluşlarının yer aldığı, sağlam kalan az sayıda yapıdan birisi olan Yenipınar Cemevi’ndeki kriz masası ziyaret edildi. Gönüllü sağlık çalışanları ile değerlendirme yapıldı. Şehrin kuzeybatısında, önemli hasar alan ve alevi nüfusun ağrılıkta yaşadığı bu bölgede çevre binalarda da ağır hasar izlendi. Aşevi ve gelen yardımların dağıtıldığı ve birçok kurumun beraber çalıştığı bu birimde genel poliklinik hizmeti veriliyor, bu amaçla büyük bir salonun yarısı kullanılıyor, ilaç dağıtımı yapılabiliyordu.

Şehrin son durumunu tespit için Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesine gidildi. İl sağlık koordinatörü olarak atanan bakanlık yetkilisi Burak Öztop ile görüşüldü. Adıyamanlı olan yetkili Öztop, aile yakınlarının varlığı nedeniyle ilk gün akşam saatlerinde şehre ulaşmıştı. Kendi gözlemleriyle birlikte süreci anlattı. Konuşmanın özeti her şeyin olması gerektiği gibi yapıldığı yönündeydi. Hava koşulları ve ulaşım zorluklarını gerekçe göstererek 2.gün gece saatlerinde (Salı gece) enkaz çalışmalarının başladığını söyledi. Halkla yapılan görüşmelerde 3.gün (Çarşamba) öğle saatlerinde hissedilir bir çalışma başladığı anlaşıldı. İlk 72 saatin kritik olduğu düşünülürse yaklaşık 56.saatte gerçek anlamda bir kurtarma çalışması yapıldığı anlaşıldı.

Adıyaman batı girişinde sahra hastanesi olduğundan bahseden Burak Öztop, kadın hastalıkları hizmetleri ve doğumhaneyi içeren bir sahra hastanesinin kurulacağını söyledi. Her branştan uzman hekimin hastanede olduğu vurgulandı. Hastane binası duvarında yoğun çatlakların, kırılmalar olduğu tarafımızca gözlendi. İnceleme yapıldığı ve sorun olmadığı söylendi. Acil müdahaleler dışında sevk sisteminin kullanıldığı, az sayıda müdahale yapıldığı, hekim ihtiyacı olmadığı ifade edildi.

Gün içinde iletişim kurulan Sınır tanımayan Hekimler (MSF) grubuyla görüşüldü. Karşılıklı gözlemler paylaşıldı.

Sahra hastanesi olarak koordinatör Burak Öztop tarafından tarif edilen yapı ziyaret edildi. Çadır içinde bir hastanın başında monitör bulunan dört sedyeden ibaret olduğu ve hastane kapsamında bir teknik donanım olmadığı izlendi. Konuştuğumuz sağlık çalışanları beş gündür burada olduklarını, yorgun olduklarını, soğuk nedeniyle uyuyamadıklarını, ancak öğle saatlerinde uyuyabildiklerini ifade ettiler. Birinci basamak poliklinik hizmeti yürüttükleri anlaşıldı. Yan tarafta bulunan eczane Van ilinden gönüllü bir grup tarafından kurulmuş ve önemli miktarda ilaç sıkıntısı yaşamaktaydı. Resmî kurumların herhangi bir desteği olmadığı anlaşıldı. Bizden ilaç talepleri oldu. Gece saatlerinde insanların kaygılı ve soğuktan etkilenmiş olduğu gözlenen çadır kent dolaşıldı.

Binalardan uzakta ve yerinin güvenli olması nedeniyle gece bir okul bahçesinde karavanlarda kalma tercih edildi.

Tespitler:

1- Cem evinde organize edilen kriz merkezi; kendi işleyiş mekanizmalarını oturtmuş, dayanışmacı, kolektif bir alan işlevi görüyordu, kentte genel kabul görmüştü ve bu merkeze yoğun talep vardı. Sağlık için ayrılan yerin ilk günler için tedavi/ilaç ihtiyaçlarını sağladığı anlaşıldı. Akşam saatlerinde gün değerlendirmesine katılım gösterildi.
2- Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesinde önemli bir yoğunluk vardı, uzmanlık alanlarına göre, çoğu görevlendirme ile gelmiş hekimler çalışıyordu, personel eksikliği yoktu. Ancak lojistikleri yetersizdi, herkes yorgun görünüyordu. Sandalyeler üzerinde uyudukları söylendi. Kadın doğum hekimi ile görüşüldü, ameliyathane görüldü. Acil girişimler dışında girişim gerektiren hastalar, miadında gebeliklerde doğum/sezaryen sevk ediliyordu. Hastanenin fiziksel görünümü depremden etkilendiğini düşündürdü. Şehirde kapanacağına dair çokça teyit edilemeyen konuşmalara tanık olundu.
3- Sahra hastanesinin hastane koşullarını sağlamadığı görüldü. Çalışanlar tükenmişti, dönüşü bekliyorlardı, soğuk ve hijyen koşulları üstesinden gelinemeyen sorunlardı.
4- Eczane yetersizdi. Eksikleri giderecek bir muhatap yoktu.
5- Eski üniversite hastanesi arkasında kadın hastalıkları ve doğum için bir sahra hastanesi planı hali hazırda çadır kurmak aşamasındaydı.

11 Şubat Cumartesi:

Sabah Fatih mahallesindeki 19 no.lu Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimi ile görüşüldü. Söz konusu ASM’yi açmayı planladığı öğrenildi, katkı sunabileceğimiz iletildi.
Karapınar cem evi ziyaret edildi, aktif saatlerde yerinde sağlık hizmeti gözlendi. Adıyaman Tabip Odası (ATO) yöneticileri Dr.İsmail Tosun ve Dr. Erdoğan Altunbaş ile görüşüldü ve şehrin farklı noktaları birlikte dolaşıldı. Çalıştıkları ASM’nin mühendis kontrolünden geçtiğini söyleyen oda yöneticileri meslektaşlarımızın işyerleri olan ASM’ye gidildi. Üç katlı bir bina ve farklı işlevleri olan ASM’de acil sağlık hizmetler istasyonunun daha izole ve deprem olasılığına karşı daha güvenli olduğu görüldü. Sağlık birimi olarak açmaya karar verildi ve temizlendi. Önceki gün kadın hastalıkları ve doğum için yapılan tespitler dikkate alınarak muayenehane hekimleriyle iletişim kuruldu. Jinekolojik tanı işlevi gören transabdominal ve transvajinal fonksiyonları olan bir adet USG temin edildi. Jinekolojik masa ve jeneratör sistemi temin edilerek çalışmaya başlandı. Aynı yerde birinci basamak sağlık hizmeti verilmeye başlandı. Aynı akşam gönüllü sağlık çalışmaları koordinasyon toplantısına katılım sağlandı. Diğer çalışma gruplarının, tabip odalarının çalışma planı ve yaptıkları ile ilgili değerlendirme yapıldı.

MSF ile ilerleyen saatlerde tekrar görüşüldü. İzlenimler ve planlar konusunda ortak yürütülebilecek işler üzerine konuşuldu. Üç gün sonrası için yeniden görüşme planı yapıldı. İlerleyen saatlerde üç hekim, bir hemşire ve bir teknik elemandan oluşan üçüncü karavan ekibimiz geldi. Dr.Hüseyin Gazi Yaman, Dr.Cafer Balcı, Dr.Muhammet Kemal Kadakal, Hemşire Mehmet Arslan ve lojistik için Hakan Barut tan oluşan ekiple değerlendirme yapıldı.

12 Şubat Pazar:

Binanın elektrik ve su sorunu giderildi. Açtığımız birimde hizmet vermeye devam edildi. Sosyal medya ve diğer iletişim araçları ile Kadın Hastalıkları polikliniğinin duyurulması sağlandı. On yedi gebe muayenesi yapıldı, dokuz birinci basamak hastası muayene edildi. Hastaların polikliniğe gelmeksizin yakınları ile ilaç talepleri olduğu görüldü, kronik hastalıklar için ilaç talepleri hastaya telefon ile ulaşılarak ve önceki ilaç fotoğrafı istenerek karşılandı.

Gebe ve Kadın Hastalıkları polikliniği:

Kentin bu konuda seçeneksiz olması ve travmanın getirdiği ek riskler nedeniyle Gebe ve Kadın Hastalıkları polikliniği önem kazandı, bu nedenle yapılan çalışmalarda ayrı bir başlık olarak özel bir yeri oldu. Soğuk ve barınma koşullarındaki olumsuzluklara hijyen koşullarının yetersizliği eklendiğinde kadın ve çocuklar için dezavantaj daha da artmış durumdaydı. Yürütülen çalışmada muayene edilen gebe sayısından çok, psikolojik destek ve ihtiyaçların giderilmesi ön plandaydı. Mama, çocuk bezi gibi desteklerin kadınlar üzerinden paylaşılması daha etkili oldu.

 

İki birim daha açılması planlandı. Bu amaçla tek katlı ve bahçeli bir bina olan 19 no.lu ASM ye gidildi. ASM hekiminin zarar görmeyen binada aktif hizmet verdiği görüldü. Eksikleri konuşuldu, ilaç konusunda destek olundu. Yıkımın olduğu ancak yıkılmayan bir ya da iki katlı evlerde yaşamın devam ettiği bölgedeki 14 no.lu ASM’nin hekimlerinden birisine ulaşıldı, hekimden binanın anahtarı alındı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) inceleme yaptıktan sonra ASM içine girildi, yere düşen dolaplar düzenlendi, duvar yıkıntıları temizlendi. Alt katın belirli bir bölgesi sınırlandı, iki poliklinik alanı oluşturuldu. Elektrik ve su bağlantısı için temaslar kuruldu. Ana merkezimizden ilaçlar taşındı. Yine şehir merkezinde Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından kurulan eczaneden ek ilaçlar temin edildi. ASM’ nin açıldığı sosyal medya kanalları üzerinden duyuruldu. Gün içinde beş hasta muayene edildi.

Cem Evi’ndeki kriz masasının şehrin yukarı bölgesinde bir çadır kent kurma planı olduğu bilgisiyle çadır alanına gidildi. Sağlık hizmetlerinin nasıl planlanabileceği konuşuldu. Diyarbakır Tabip Odası ile ortak bir çalışma planlandı. Lojistik destek verileceği belirtildi.

Sağlık çalışanlarının konaklayacağı konteyner birim için yer saptandı. Yeşil alan olarak planlanan ve boş olan arazinin çevredeki binalarla deprem ilişkisi üzerine uzman görüşü alındı. Konteyner planı ve amaçları için Adıyaman Tabip Odası ile konuşuldu.

Akşam saatlerinde diğer gün planı üzerine konuşuldu. Çadırların ikili üçlü gruplar halinde olduğu, en fazla bazı boş arazilerde 10 adet çadır grupları olduğu gözlemi paylaşıldı. Çadırların enkaz/hasarlı ya da iyi durumda olan evlerine yakın şekilde kurulduğu gözlemi üzerine İnsanların çadır bölgesini terk etme eğiliminde olmadığı düşünüldü. Araç sorunu olmasının buna katkı sağladığı da düşünüldü. Bu nedenle gezici mobil ekip çıkarılması planlandı.

13 Şubat Pazartesi:

Kadın hastalıkları polikliniği işleyiş ve şehirde bilinirlilik açısından işlevsellik kazandı, belirli rutinde hasta görüldü. İlaç sıkıntısı TEB üzerinden giderildi. 14 nolu ASM de hizmete devam edildi. Hasta yoğunluğu olmadığı görüldü. Çevrede yıkılmış binaların varlığı, ulaşım zorluğu ve ASM’nin açık olma ihtimalinin göz ardı edilmiş olmasının etkili olduğu düşünüldü. Mobil ekip için karavanın muayene masası amacıyla kullanılacak bir bölümü düzenlendi ve tüm gruplardan ilaçlarla donatıldı. Ekibimize yeni katılan Dr.Abuzer Ocak ve Vet.Hem Berivan Yapıcı Ocak’ın katılımıyla mobil ekibimiz şehirde dolaşmaya başladı. Yaklaşık altı saat lokal çadırlar ve en fazla 10 adet olabilecek çadır öbekleri dolaşıldı. İnsanların ilaç gereksinimleri yanında sağlık ihtiyaçları olduğu görüldü. Kronik hastalık ilaçlarının evlerinde ya da enkazlarda kalması, bitmiş olması gibi sebepler ön plandaydı. Soğuk havanın etkisiyle ortaya çıkan yakınmalar vardı. Mobil ekip başlangıçta planladığımız bir yöntem değildi. Mevcut koşulların değerlendirilmesi, çadır gezileri ile yapılan tespitler sonrası daha etkili olacağı düşünüldü. Bu ilk pratikle doğruluğunu kanıtladı. Temin ettiğimiz oyuncaklar çocuk hastalarımıza hediye edildi. İlk gruptan üç hekim arkadaşımız akşam saatlerinde ayrıldı.

 

14 Şubat Salı:

Kadın hastalıkları ve gebe poliklinik için Diyarbakır’dan hekim arkadaşımız geldi. Yaklaşık 40 gebe takibi yapıldı. Eksik ilaçlar temin edildi. Düşük riski olan gebelikler saptandı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde sağlık müdürlüğü çevre sağlığı birimi desteklendi. Klorlama çalışmaları planlandı. Muayene hizmetleri iki ASM birimi ve iki karavan mobil birim ile verildi. Sahada ilaç ihtiyacı ve muayene gereksiniminin devam ettiği görüldü. İTO’nun ulaşan paketleri tasnif edildi, yerleştirildi. KLİMİK derneğinin ziyaretinde kentin durumu, enfeksiyon hastalıkları ve salgın riskleri için yapabileceklerimiz üzerine konuşuldu. Konteyner birim ve diğer organizasyonlar için TTB-ATO ile toplantı yapıldı. Koordinasyon için planlamalar yapıldı. İlk gruptan bir hekim daha İstanbul’a döndü.

15 Şubat Çarşamba:

İki ASM ve üç mobil birim ile Kadın Hastalıkları ve Gebe polikliniğine devam edildi. Devlet hastanesinde Kadın Doğum Polikliniğinin açıldığı öğrenildi, bu nedenle başvuru sayısı azaldı, on iki gebe muayene edildi. MSF ile tekrar görüşme yapıldı. Diğer koordinasyon alanları ile iletişime devam edildi.
Bağış konteyner birimlerimizden dört adeti geldi ve hazırlanan yerlerine yerleştirildi. Çalışmalarda odak nokta haline bu birimin organizasyonu geldi. Akşam değerlendirme toplantısı yapıldı. Planlamalarda yeni duruma göre mobil hizmetlerin birkaç gün daha devamı kararlaştırıldı. 14 nolu ASM ye aktif hizmet için gidilmemesi kararlaştırıldı. Sağlık bakanlığının artık hizmet verebileceği öğrenildi. Akşam saatlerinde İstanbul’dan iki hekim gönüllü olarak İTO aracılığıyla ekibe katıldı.

16 Şubat Perşembe

Dört konteyner birimi daha kente geldi ve yerlerine yerleştirildi. Alt yapı ve diğer tedarikler planlandı. Üç karavanla mobil birimlerde çalışmaya devam edildi, yakın köylere gidildi. Köylerin sağlık ihtiyaçlarının yoğun şekilde devam ettiği görüldü. Kullanılan araçların fiziksel kapasitesi nedeniyle sınırlı ziyaret yapılabildi. Kadın Hastalıkları ve gebe izlem polikliniğinde on beş gebe muayene edildi. Rutin hizmetler sırasında kullanılan ASM binasında sağlık bakanlığının yoğun hareketliliği izlendi. Hafta başında ASM’lerin açılacağı ve görevlendirmelerle çalışma yürütüleceği öğrenildi. Mobil bir diş ünitesinin nakli planlandı. Aynı merkezde basit diş çekim ve müdahale olanakları yaratılabileceği düşünüldü. İstanbul, Diyarbakır ve Adıyaman diş hekimleri odalarıyla iletişime geçildi.

17 Şubat Cuma

Sabah MSF’den gönüllülerle beraber güne başlandı. Kahvaltı ve kent için yapılabilecekler konuşuldu. Türk Psikiyatri Derneği’nden İki psikiyatri uzamnı hekim arkadaşımız ( Dr.Zerrin Oğlağu ve Dr.İmbat Taşkın) İTO aracılığıyla Adıyaman’a geldi. Gün içinde neler yapabilecekleri üzerine saha gezisi yapıldı. Psikososyal destek için kendi planlamalarını yaptılar. İTO üzerinden gelen bir diş hekimi (Dt.Ciwan Temel) ve bir hekim arkadaşımızla diş ünitesi kuruldu ve ilan edildi, gün içinde hastalar muayene edildi. Aynı gün Ağız ve Diş hastanesinde poliklinik açıldı. Diş hekimi İki mobil grup tekrar hizmet için sahaya çıktı. Kadın Hastalıkları ve gebe izlem polikliniğine devam edildi, on üç gebe muayene edildi.
Konteyner birimin alt yapı çalışmalarına başlandı. Lojistik merkez olarak Diyarbakır kullanıldı. Bir hekim arkadaşımız astım atağına girdi ve Urfa’ya nakli sağlandı. İki hekim ve bir hemşire arkadaşımız İstanbul’a döndü.

18 Şubat Cumartesi

Mobil hizmetlere ara verildi. İTO üzerinden gelen bir Nöroloji uzmanı ekibe katıldı. Hastanelerde ihtiyaç için talepte bulunuldu, ihtiyaç olmadığı söylendi. Mevcut kliniğin düzenlenmesi ve sahanın yeniden değerlendirilmesi sağlandı. Sağlık birimleri dolaşıldı. İhtiyaçlar saptandı. Akşam saatlerinde yeniden yapılan değerlendirmede Sağlık hizmeti sunum ihtiyaçlarının azaldığı tespit edildi. Yeni hekim döngüsü kurmadan önce sağlık bakanlığı hizmetlerinin ne kadar oturacağı ve uzun vadede şehrin ihtiyaçlarının ne olacağı konusunda yeni tespit ve çalışmalara gereksinim olduğu görüşünde uzlaşıldı, durum İTO Yönetim Kurulu ile paylaşıldı. İki hafta sonrası için yeni bir değerlendirme planlandı. Meslektaşlarımızın kalması ve Adıyaman tabip Odası kurumsal yapısının yeniden oluşturulması için planlanan konteyner yaşam alanı için çalışmaların devam edeceği ve destekleneceği vurgulandı.

19 Şubat Pazar

Halk sağlığı gözlem raporlarını düzenleyecek TTB ODSH adına iki hekim arkadaşımız ( Dr.Ümit Şahin ve Dr.Ali Demircan) gelişi planlandı. Diyarbakır’a gelen ekibe araç temin edildi. Bir hafta Adıyaman’da kalacak ekip için lojistik ihtiyaçlar giderildi. Psikososyal çalışma yapan iki psikiyatristin konaklama koşulları sağlandı. İTO sağlık biriminin malzemeleri toplandı. Kullanılan ASM binasında bir odada güvence altına alındı. Karavanlar Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun’a teslim edildi. Dönüşler planlanarak akşam saatlerinde şehirden ayrılındı.

Eksikleri giderilen Kadın Hastalıkları ve doğum polikliniği ile diş polikliniğinin devam koşulları sağlanmasıyla beraber merkezde 23 Şubat Perşembe günü itibariyle hizmetin tekrar başlması planlandı.

Hatay
Hatay ili Antakya ilçesi TTB Olağan Dışı Koşullarda Sağlık Hizmeti (ODSH) ve TTB Halk Sağlığı Kolu’nun gözlemleri bölgeye dair önemli bilgiler vermekte, aşağıdaki saptamalarda bulunmaktadır:

Önemli Acil Halk Sağlığı sorunları
1. Birinci basamak sağlık hizmeti hiç yoktur
2. Tetanoz aşısının olmaması en önemli sorunlardandır. Sahada depremden kaçarken yaralanmış ve tetanoz aşısı olmamış çok kişi görülmüştür.
3. Çocukluk çağı aşıları yapılamamaktadır.
4. Çöplerin toplanması yeterli ve uygun değildir ve çöp toplama alanı çadır alanlarına yakındır.
5. Tuvalet ve hijyen sorunu nedeniyle dizanteri riski vardır.
6. Beton yıkıntılarının arasında çadır kentlerin olması risk oluşturmaktadır.
7. Çalışanların sadece baret kullandıkları gözlenmiştir, asbest ve toz için N 95 maske kullanılması gereklidir.
8. Cenazeler sokakta ve morglar dışında hastane depolarında bekletilmektedir.
9. Çadır zeminlerinin toprak olması hem çok soğuk hem de bulaşıcı hastalık riskini artırmaktadır.

İstanbul Tabip Odası Hatay İli Çalışmaları

1. Depremin ikinci günü Dr. İncilay Erdoğan ve Dr. Coşkun Canıvar’n öncülüğünde bir hekim grubu kiralanan panelvanla yola çıkarak Hatay Samandağ’a gitmişlerdir. Daha sonra İTO üyesi aracılığıyla on yedi hekim görevlendirme yazıları ve ulaşımları sağlanarak doğrudan Samandağ ve Hatay’a gönderilmiştir. Halen yedi arkadaşımız bu bölgede görev yapmaktadır.
2. 17.2. 2023 tarihinde dört konteyner Antakya merkezde Sevgi parkına yerleştirilmiştir, elektrik su ve atık su bağlantıları için çalışmalar devam etmektedir.
3. 17.2. 2023 tarihinde ilaç, tıbbi malzeme, boyunluk atel, aerochamber, nebülizatör ve oksijen tüpü, su tankı, hijyenik malzemeler kamp malzemeleri ve konserve bir kamyonla Hatay’a gitmek üzere yola çıktı ve bölgeye ulaştı, malzemelerin dağıtımı bölgede bulunan gönüllüler tarafından organize edildi.
4. Halen Antakya’da İTO tarafından temin edilen altı konteyner, bir karavan, Samandağ’da bir karavan bulunmaktadır.


Bu HABERİ Paylaş!