Ekonomik sosyal desteksiz tam kapanma olmaz


  • Hekim Sözü Mayıs-Haziran 2021
  • 480

PDF formatında okumak için tıklayınız.

“Ekonomik Sosyal Desteksiz Tam Kapanma Olmaz” çağrısıyla 27 Nisan 2021, Salı günü 13.00’da İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen basın toplantısına İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Genel Sekreter Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Osman Öztürk ve Dr. Güray Kılıç katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Dr. Pınar Saip COVID-19 pandemisinin ülkemizde geldiği kaygı verici boyutu hatırlattı ve “tam kapanma” olarak duyurulan tedbirlerin ekonomik, sosyal bir destek programıyla birlikte düzenlenmedikçe yeterli olmayacağını vurguladı. Özellikle işçilerin; imalattan, tedarik sektörüne dek kapalı alanlarda çalışmaya devam ettiğine değindi ve açıklanan “kapanma” tedbirlerinin aslında ülkeyi yaz turizmine, turist girişine hazırlamak amacı taşıdığını belirtti. Dr. Pınar Saip alınacak kapanma tedbirlerinin, sosyal devletin gereği olarak vatandaşları, çalışanları, esnafı destekleyen programlarla birlikte uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Basın metnini ise Dr. Osman Öztürk kamuoyuyla paylaştı. “Ekonomik sosyal desteksiz tam kapanma olmaz” çağrısıyla yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:
“Eksik, yanlış, tutarsız politikalar, başarısız salgın yönetimi nedeniyle ülkemizde kontrol altına alınamayan COVID-19 pandemisi bugünlerde üçüncü ve en büyük pikini yapıyor. Gelinen noktada Türkiye nüfus yoğunluğuna göre Dünya ölçeğinde en fazla vaka sayısına sahip ülke konumundadır. Alınmayan tedbirlerin, lebaleb parti kongrelerinin, insanlar en yakınlarına veda edemezken siyasetçilerin katıldığı kalabalık cenaze törenlerinin bedelini başta sağlık çalışanları olmak üzere bütün yurttaşlarımız ödüyor. Türkiye sağlık sistemi çöktü. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz.”
“Her şey başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere herkesin gözü önünde oldu. Tüm uyarılarımıza rağmen gereken önlemleri almak yerine SALGINı değil ALGIyı yönetmeye, on binlerce insanın öldüğü bu felaketten “başarı hikayesi” çıkarmaya çalıştılar.
“Ve geldik bugüne... Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 26.04.2021 günü hayatını kaybeden 353 yurttaşımızla birlikte COVID-19 nedeniyle şimdiye kadar yitirdiğimiz insanlarımızın sayısı 38.711’e; aynı gün tespit edilen 37.321 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 4.667.281’e yükseldi. (Başta belediyelerin açıkladığı geçen yıllara göre ‘fazladan ölümler’ ve yapılan gerçekçi analizler ise ölüm sayılarının Bakanlığın açıkladığının üç katı kadar olduğunu gösteriyor.)”
“Dün Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle 29 Nisan 2021 Perşembe saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’a kadar ‘tam kapanma’ uygulamasına geçildiği duyuruldu. Öncelikle bugün itibarıyla gelinen aşamanın bütün sorumluluğunun ülkeyi yönetenlerde olduğunu belirtmek isteriz. İkinci olarak; aylardır bütün uyarılarımıza rağmen gerekli önlemleri almayanlar bu sürede ölen bütün yurttaşlarımızın vebalini taşımaktadırlar.”


Bu İÇERİĞİ Paylaş!