PHE Çalışması: Geçirilmiş COVID-19 enfeksiyonu belli bir düzeyde bağışıklık sağlasa da bireyler hala virüsü taşıyıp yayabilir


  • Ocak 15, 2021
  • 2392

Son çalışma geçirilmiş koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonunun en az 5 ay boyunca bir miktar bağışıklık sağladığını gösteriyor. Ancak kişiler virüsü yine de taşıyabilir ve yayabilir.

Yapılan son Public Health England (PHE) çalışması, COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş kişilerin birkaç ay boyunca yeniden enfeksiyona karşı korunmasının muhtemel olduğunu gösteriyor. Buna karşılık uzmanlar, bağışıklığı olanların virüsü yine de burunlarında ve boğazlarında taşıyabilecekleri ve bu nedenle başkalarına bulaştırma riski olabilecekleri konusunda uyarıyor.

PHE, Haziran ayından bu yana Birleşik Krallık'ta on binlerce sağlık çalışanını yeni COVID-19 enfeksiyonu ve eski antikorların varlığı açısından düzenli olarak test ediyor.

SIREN çalışmasını yürüten PHE bilim insanları, geçmiş enfeksiyonların bir sonucu olarak doğal olarak kazanılan bağışıklığın, daha önce hastalığı olmayanlara kıyasla yeniden enfeksiyona karşı %83 koruma sağladığı sonucuna vardılar. Bu koruma ilk hasta olduktan sonra en az 5 ay sürüyor gibi görünüyor.

SIREN çalışması, korumanın daha uzun süre devam edip etmeyeceğini değerlendirmeye devam edecek olsa da, mevcut sonuçlar ilk dalgada hastalığa yakalanan kişilerin artık tekrar yakalanmaya açık olabileceği anlamına geliyor.

Çalışma sırasında 18 Haziran ve 24 Kasım arasında antikorlar testi pozitif çıkan 6.614 katılımcıda 44 potansiyel reinfeksiyon tespit edildi. Bu da bize yeniden bulaşmaya karşı %83'lük bir koruma oranını veriyor.

PHE ayrıca, antikorların COVID-19 ile hastalanmaya karşı bir miktar korumaya sahip olmasına rağmen, bu bireylerin bazılarının yüksek düzeyde virüs taşıdığını ve virüsü başkalarına bulaştırmaya devam edebileceği konusunda uyardı.

Bu nedenle, virüsün başkalarına yayılmasını önlemek için daha önce COVID-19 geçirilmiş olsa bile herkesin kurallara uymaya devam etmesi ve evde kalması önem taşımaktadır. Virüs bulaşma olasılığını azaltmak için elleri düzenli olarak yıkamaya, maske giymeye ve fiziksel mesafeyi gözetmeye devam etmek gerekmektedir.

SIREN çalışmasının yürütücüleri bu ilk raporun COVID-19 aşılarından antikor veya diğer bağışıklık tepkilerine yönelik hiçbir kanıt sağlamadığı ve bunların etkinlikleri hakkında herhangi bir sonuca varılmaması gerektiğini belirtiyor. SIREN çalışması, bu yılın ilerleyen dönemlerinde aşı yanıtlarını da değerlendirecektir.

SIREN araştırma lideri Profesör Susan Hopkins şu noktaları vurguladı:

‘’ Bu çalışma bize COVID-19'a karşı antikor korumasının doğası hakkında bugüne kadarki en net resmi verdi, ancak insanların bu erken bulguları yanlış anlamaması çok önemlidir.’’

‘’Artık virüse sahip olan ve antikor geliştirenlerin çoğunun yeniden enfeksiyondan belli bir oranda korunduğunu biliyoruz. Ancak bu koruma tam değil ve korumanın ne kadar sürdüğünü henüz bilmiyoruz. En önemlisi, insanların hala virüsün aktarımına katkı sağlayabileceğine inanıyoruz.’’

‘Hastalığı geçirdiğikten sonra ciddi enfeksiyonlar geliştirme olasılığınızın çok düşük olsa da virüsü edinip başkalarına bulaştırma riskinizin bulunduğundan emin olabilirsiniz.’’

Çalışmanın arka planı: PHE’nin SIREN (SARS-CoV-2 Bağışıklık ve Yeniden Enfeksiyon Değerlendirmesi) çalışması, çalışmanın Haziran ayında başlamasından bu yana 102 NHS kuruluşundan, klinik personel ve klinik olmayan roller dahil 20.787 sağlık çalışanı üzerinde düzenli antikor ve PCR testi gerçekleştirdi. Bu katılımcılardan 6.614'ünün çalışmaya dahil edilme sürecinde COVID-19 antikorları için pozitif test etti.

Çalışma tarafından belirlenen 44 potansiyel yeniden enfeksiyondan mevcut doğrulayıcı kanıt miktarına bağlı olarak 2'si "mümkün" ve 42’si "muhtemelen" olarak belirlendi. 44 vakanın tümü doğrulanırsa, yeniden enfeksiyondan %83 korunma oranı elde edilirken, yalnızca 2 "mümkün" yeniden enfeksiyon doğrulanırsa, oran %99 olacaktır. Bu aralığı netleştirmek için daha fazla araştırma devam etmektedir.

Her iki mümkün' yeniden enfeksiyon vakası da pandeminin ilk dalgası sırasında COVID-19 semptomları yaşadığını bildirdi, ancak o sırada test edilmedi. Her iki hasta da semptomlarının ikinci seferde daha az şiddetli olduğunu bildirdi. 44 potansiyel yeniden enfeksiyon vakasının hiçbiri ilk dalga sırasında PCR testine tabi tutulmadı, ancak çalışmaya dahil edilme noktasında tümü COVID-19 antikorları açısından pozitif olarak tespit edildi.

Çalışma, bağışıklığın ne kadar süreceğini, aşıların etkinliğini ve bağışıklığı olan kişilerin virüsü ne ölçüde taşıyıp bulaştırabileceğini keşfetmek için 12 ay boyunca katılımcıları takip etmeye devam edecek.

İnt. Dr. Ali İhsan Nergiz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Kaynak:https://www.gov.uk/government/news/past-covid-19-infection-provides-some-immunity-but-people-may-still-carry-and-transmit-virus


Bu HABERİ Paylaş!