Salgında Kaybettiğimiz Meslektaşlarımız ve Yurttaşlarımızın Anısına Saygıyla Anma Törenleri Gerçekleştirdik


  • Eylül 17, 2020
  • 8623

Giderek şiddetlenen ve binlerce insanımızın, onlarca hekim ile sağlık çalışanının ölümüne neden olan COVID-19 salgınında hekimler ve sağlık çalışanlarının yaşadığı ağır sorunlara ve tükenmişliğe dikkat çekmek, kaybettiklerimizi saygıyla anmak üzere tüm ülkede olduğu gibi İstanbul’da da anma etkinlikleri ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Yönetemiyorsunuz! Ölüyor, Tükeniyoruz!” çağrısıyla 17 Eylül 2020’de yapılan etkinliklerde İstanbul’daki merkezi açıklama 12.30’da Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Güray Kılıç, Dr. Osman Öztürk, İTO Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Dr. Süheyla Ağkoç, İTO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Nazmi Algan, İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Zozan Gölbaş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Burak Gürhan’ın yanı sıra çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının yer aldığı anma etkinliği hastane konferans salonu önünde yapıldı.

Etkinlikte Covid-19 sebebiyle yitirilen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının resimlerinin yer aldığı, “Yönetemiyorsunuz! Ölüyor, Tükeniyoruz!” yazılı dövizler taşındı.

Anma etkinliğinde ilk konuşmayı Dr. Süheyla Ağkoç yaptı ve şunları söyledi:

“Bugün ülkemizin dört bir yanında meslektaşlarımız, ekip arkadaşlarımız Covid-19 salgını sebebiyle yitirdiğimiz sağlık çalışanları ve vatandaşlarımızı anmak, pandemideki kötü yönetime dikkat çekmek üzere birimlerinde anma etkinlikleri yapıyorlar. Biz de İstanbul Tabip Odası olarak İstanbul’un en eski, en emektar hastanelerinden, özellikle Avrupa yakasının ağır sağlık yükünü omuzlayan Şişli Etfal Hastanesi önünde anma törenimizi gerçekleştireceğiz. Türk Tabipleri Birliği ve yerellerde tabip odaları hem sağlık çalışanlarının ve hekimlerin özlük hakkı ve insanca çalışma koşulları mücadelesini dillendirmeye devam edecek, hem de pandemi sürecinde yaşanan yönetim sorunlarına dikkat çekmeye devam edecek. Bizler hastalarımıza bakmaya, görev başında olmaya devam ediyoruz. Ancak yaşadığımız tükenmişliğin, yaşanan sorunların görülmesi ve çözüm üretilmesi gerekiyor. Bu tablonun bir kez daha altını çizelim. Türk Tabipleri Birliği de tabip odaları da sözlerinin arkasındadır. Biz hiçbir zaman, sağlık hakkı mücadelesinden de özlük hakkı mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.”

Ardından İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç tüm katılımcıları Covid-19 salgını sebebiyle yaşamını yitiren hekimler, sağlık çalışanları ve vatandaşlar için herkesi 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

Saygı duruşu ardından basın açıklamasını Dr. Güray Kılıç kamuoyuyla paylaştı.

Anma etkinliğinde İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Zozan Gölbaş ve SES Şişli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Burak Gürhan da birer konuşma yaparak destek ve dayanışmalarını ifade ettiler, sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadığı sorunları ve talepleri dile getirdiler.

Etkinliğin kapanış konuşmasını ise Dr. Osman Öztürk yaptı ve şunları söyledi:
“Öncelikle bugüne dek kaybettiğimiz bütün yurttaşlarımız, 39’u hekim 93 sağlık çalışanının acısını yüreğimde hissederek anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Dünya ve Türkiye çok ağır, çok trajik, büyük çaplı ölümlere yol açan bir salgınla karşı karşıya. Biz de Türk Tabipleri Birliği olarak bu süreçte hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve halkın sağlığını korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Bugünkü açıklamamız da bu çabanın bir parçası. Ama ne yazık ki özellikle son günlerde yürüttüğümüz bu faaliyetlerin gerçekleri ifşa etme faaliyetimizin iktidar partisini ve iktidar yanaşmalarını rahatsız ettiğini görüyoruz. Ne kadar rahatsız olurlarsa olsunlar, biz hekimiz, biz sağlıkçıyız. Biz İstanköylü Hipokrat’tan Bergamalı Galen’den bu yana bu topraklardayız. Hayatını topluma adamış bir mesleğin üyeleri olarak bu ülkenin insanlarına hizmet vermeye devam edeceğiz. Ve şunu bilsinler ki Türk Tabipleri Birliği’ne, hekimlere saldıran çok siyasetçi gördük bu ülkede. Ama hepsi gitti biz kaldık. Meslek örgütümüz kaldı. Türk Tabipleri Birliği bizim kutup yıldızımızdır, bizim onurumuzdur. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Şişli Hamidiye Etfal EAH’de yapılan merkezi basın açıklamasının yanı sıra birçok hastane ve sağlık kurumunda bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları da siyah kurdele/yaka kartlarını takarak bir araya geldi, kaybettikleri meslektaşları ve yurttaşlar için saygı duruşları, anma törenleri gerçekleştirdi.

Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası olarak salgına yönelik bilimsel verilere dayanan uyarı ve önerileri toplumun sağlık ve yaşam hakkı için kamuoyu ile paylaşmanın evrensel, yasal ve etik sorumluluğumuz olduğunun bilinciyle çalışmayı sürdüreceğiz. COVID-19 salgınında kaybettiğimiz meslektaşlarımızı unutturmamak, anmak ve başka kayıplar olmasın diye çabalamak ise kaybettiklerimize ve yakınlarına karşı vefa borcumuzdur.

Görevimizin başındayız. İyi ki TTB var!

Basın metni için tıklayınız.


Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH

 

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları EAH

 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

 

Arnavutköy Devlet Hastanesi

 

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi

 

Özel Pendik Bölge Hastanesi

 

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

 

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları EAH

 

Marmara Üniversitesi Pendik EAH

 

MedicalPark Göztepe Hastanesi

 

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi

 

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi

 

Acıbadem Altunizade Hastanesi

 

Silivri Devlet Hastanesi

 

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

 

Ümraniye Hekimbaşı ASM

 

Kartal Toplum Sağlığı Merkezi

 

Beşiktaş 1 Nolu ASM

 

Bayrampaşa Yıldırım ASM

 

Florence Nightingale Kadıköy Hastanesi

 

Anadolu Sağlık Merkezi

 

Özel Liv Hospital Ulus Hastanesi

 

Maltepe Devlet Hastanesi

Bu HABERİ Paylaş!