Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık-VIII 4 Mayıs-31 Mayıs Raporu


  • Haziran 02, 2020
  • 3676

Ülkemizde devam eden Koronavirüs pandemisiyle ilgili 4 Mayıs-31 Mayıs haftalarına dair değerlendirmelerimizi ve İstanbul’daki sağlık kurumlarında çalışan meslektaşlarımızdan topladığımız bilgi ve gözlemlerimizi ve paylaşmak istiyoruz:


1- Mayıs ayı içinde İstanbul’da görev yapan dahiliye uzmanı Dr. Tahir Bababeyli, Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nde görev yapan genel cerrahi uzmanı Dr. Uğur Ertuğrul, Bahçelievler İlke Hastanesi’nde görev yapan genel cerrahi uzmanı Dr. Salih Cenap Çevli, özel bir OSGB’de görev yapan emekli sağlık memuru Hayri Dabur COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ailelerinin ve tüm sevenlerinin acılarını paylaşıyor bütün sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.

2- Nisan ayı içinde geçirdiği bir ameliyat sonrasında vefat eden, ilk yapılan PCR test(ler)inin negatif geldiği bildirilen radyoloji uzmanı Dr. Sinan Kakı’nın COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklandı.

3- Hastanelerden derlediğimiz bilgiler yatan hasta sayıları azalmakla birlikte dalgalanmalarla devam ediyor.

4- Sağlık Bakanı’nın itirafıyla “Türkiye’nin Wuhan’ı” olan İstanbul’da kurulan İl Pandemi Kurulu’nun şimdiye kadar sadece üç kez toplandığı, aynı zamanda Kurul üyesi olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından ifade edildi.

5- Amerika’da New York Times gazetesi COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybeden 100 bin ABD vatandaşının isimlerini sütunlarına taşıdı. Türkiye’de ise hala şimdiye kadar hayatını kaybeden 4.540 yurttaşın ismi yok. Akşamdan akşama yayınlanan istatistiklerde sadece birer rakam olarak anılıyorlar.

6- Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin (video konferans yöntemiyle) katıldığı törenle hizmete açıldı. Kamu Özel Ortaklığı Modelinin “yerli ve milli” bir proje değil, yeni tip bir kapitülasyon modeli olduğu bir kez daha görüldü.

7- Pandemi “bahanesi”, sahra hastanesi “gerekçesi” ile Rönesans Holding’e yaptırılan Yeşilköy ve Sancaktepe Acil Durum Hastaneleri hizmete açıldı. Hastanelerin hangi “acil durum”lar için kullanılacağı belirsizliğini sürdürüyor. (Yeşilköy’deki hastanenin daha bir hafta önce tabelası “Yeşilköy Çok Amaçlı Acil Durum Hastanesi” idi.)

8- Siyasi iktidar vatandaşları ekonomik, sosyal olarak destekleyip en az 14 günlük süreyle evde kalmalarını sağlamak yerine parçalı sokağa çıkma yasağı uygulamasına devam ediyor. Bu yasakların pandeminin seyri üzerinde nasıl bir etki yaptığı açıklanmamakla birlikte uygulamanın öncesinde ve sonrasında toplumsal hareketliliğin daha da arttığı istatistiklerle ortaya kondu.

9- Uyarılarımıza rağmen siyasi iktidarın doğru terminoloji yerine sıkıyönetim dönemlerindeki gibi “sokağa çıkma yasağı” tanımlamasını kullanmasının zararlı sonuçları son günlerde açık olarak görüldü. COVİD-19’u bir asayiş sorunu olarak algılayan polisin “yasağı ihlal eden” vatandaşlara yönelik şiddet görüntüleri kameralara yansıdı.

10- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca COVİD-19 Pandemisiyle ilgili bilgileri toplumdan, meslek örgütlerinden, bilim çevrelerinden saklamaya Mayıs ayı boyunca da devam etti. Kendileriyle yapılan röportajlarda bizatihi Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri bile bilgilere ulaşamadıklarını ifade ettiler.

11- Yanlış bir şekilde “normalleşme” olarak ifade edilen “yeniden açılma” süreci bütün ikazlara rağmen 11 Mayıs’tan itibaren AVM’lerin açılmasıyla başlatıldı. Bu adımın sonuçlarının nasıl olduğu görülmeden 1 Haziran’dan itibaren tedbirlerin büyük ölçüde kaldırılacağı açıklandı.

12- Salgın on ikinci haftasını doldururken COVİD-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar giderek büyüyor, hastanelerdeki “normalleşme” sürecinde ”eski normal”e dönme ihtimali endişe yaratıyor.

13- Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Müdürlüğü Direktörü 28 Mayıs’ta Türkiye’nin Avrupa’da son 14 günde kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beş ülke arasında olduğunu açıkladı.

14- Sağlık Bakanı pandeminin kontrol altına alındığını söylemesine karşın (Bakanlık sadece PCR testi pozitif vakaları esas alsa da) 31 Mayıs akşamı açıklanan sayılara göre Türkiye dünyada vaka sayısında onuncu, ölüm sayısında on altıncı sırada bulunuyor.


Sonuç olarak;

COVİD-19 ilk olarak geçtiğimiz yılın sonunda Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkmış, Türkiye’de ilk olarak 10 Mart’ta tespit edildiği açıklanmıştı. Aradan geçen iki buçuk aylık sürede özellikle hastanelerimizde gerekli hazırlıkların yapılmamış, gerekli önlemlerin alınmamış olmasının bedelini ne yazık ki hekimler, sağlık çalışanları ağır bir şekilde ödemeye devam ediyorlar.

Mayıs sonu itibarıyla hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında daha öncesine göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürürken erken başlatılan “normalleşme” sürecini İstanbul halkının sağlığı açısından ciddi kaygıyla izliyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

 

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!