Çalışma Yaşamında Beslenme Eğitimi Gerçekleştirildi

İstanbul Tabip Odası (İTO) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından düzenlenen; işyeri hekimlerinin sürekli mesleki gelişimi kapsamındaki eğitimlere devam edildi.

Mayıs ayındaki eğitimin konusu “ÇALIŞMA YAŞAMINDA BESLENME” oldu. 16 Mayıs 2019, Perşembe günü İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen eğitimin hedefleri;

1. Çalışanın işyerinde beslenmesinde ulusal/uluslararası ölçütler standartlar

2.İşyeri beslenme ortamlarının sağlıklılığının sürdürülmesi

3. Besin üretimi/dağıtımı süreçlerinin tümünde görev alan personelin sağlık gözetimi

4. Besin üretilen saklanan sunulan yerlerin özellikleri/standartları

5. Son yıllarda işyerinde beslenme ile ilgili değişikliklerin çalışan sağlığına etkileri

6. Mutfaklar vb. besin üretilen yerlerin kontrolünde kullanılan ölçekler/formların neler olduğu nasıl oluşturulacağı konuları hakkında bilgiler kazanmak olarak belirlenmişti.

Eğitime farklı sektörlerde çalışan birçok işyeri hekim meslektaşımız katıldı. İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Funda Elmacıoğlu'nun belirlenen hedefleri de kapsayan doyurucu sunumundan sonra katılımcıların soru ve katkılarıyla eğitim sonlandırıldı.

Oturumun sonunda; son yıllarda çalışanların işyerlerinde beslenmesine yönelik farklı uygulamaların çalışan sağlığı açısından önemli bir sorun haline geldiği ve bu konuda ulusal bir politikanın benimsenmediği, çalışma yaşamı ile ilgili mevzuatta konuya gerekli önemin atfedilmediği belirtildi.

Birçok işyerinde İLO tarafından belirlenen; 

1.Yemeğin enerji ve besin öğeleri yönünden yeterli ve dengeli olması için yol göstermek veya planlamayı bizzat yapmak,

2.Yemeklerin beslenme ilkelerine, SAĞLIK ve HİJYEN kurallarına uygun hazırlanma, pişirilme ve saklanmasını denetlemek,

3.Beslenme- sağlık ilintilerini dikkate alarak çalışanı ve işvereni bilgilendirmek; gereğinde kişiye özel diyeti planlayarak uygulanmasını sağlamak,

4.Sağlığa zarar verici koşullarda çalışanlara verilecek ek besinler konusunu desteklemek,

5.Satın alınan besinlerin kaliteli olmasında yol göstermek,

6.Gereğinde ev kadınlarının işyerine daveti ve eğitimi; olanaklı ise ev ziyaretleri yapmak temel kuralların uygulanmadığı, bu süreçte işyeri hekimlerine çalışan ve işvereni bilgilendirme yönünden önemli görevler düştüğü dile getirildi.

İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Funda Elmacıoğlu'nun sunumu için tıklayınız



Ara

Twitter'da İstanbul Tabip Odası