Felsefe Toplantıları 42-Nedensellik


  • Nisan 19, 2019
  • 1694

Sevgili Felsefe Dostları,

Gündelik hayatı kavrayışımızdaki etkileri felsefi düşünceyle ve dille derinleşen, hem doğa bilimlerinde hem felsefede önemlı ana kavramları tartışmaya devam ediyoruz. Einstein'in Görelilik kuramıyla ve Kuantum mekaniğiyle değişen "Zaman" ve "Gerçeklik" kavramlarını son iki toplantımızda ele almıştık. Bu kez konumuz 20. yüzyıl başında kuantum mekaniğinin sarsıcı etkisiyle değişen "Nedensellik".

Konuklarımız iki kültürden; felsefe alanından Mehmet Barış Albayrak, fizik dünyasından Tonguç Rador olacak.

“Felsefede ve Fizikte Zaman" toplantısında tanıştığımız, etkileyici konuşmasının yankıları zihinlerimizde devam eden değerli akademisyen Tonguç Rador konuşmasının içeriğini "Nedenselliğin klasik ve modern fizikteki yerini ve etkilerini irdeleyeceğiz. Pek çok detay dışarda kalacak olsa da genel hatların tam bir sunumu amaçlanıyor" diyerek özetliyor.

Toplantılarımızda ilk kez konuk etme şansını bulduğumuz değerli felsefeci Mehmet Barış Albayrak ise konuşma içeriğiyle ilgili şöyle diyor; “Bu konuşmada, nedensellik kavramının felsefedeki farklı anlamlarından söz edilecektir. Nedensellik salt bir doğabilimsel determinizm dışında nasıl ele alınabilir? Nedensellik insana özgü bir kavram mıdır? Yoksa doğanın değişmez bir özelliği midir? Bu gibi sorular, nedenselliğe farklı bakış açıları getiren Leibniz, Hume ve Kant gibi düşünürlerin temelinde tartışılacaktır.”

29 Nisan Pazartesi akşamı Kadıköy'de görüşmek dileğiyle.

İstanbul Tabip Odası

 

İTO 42. Felsefe Toplantısı

Felsefede ve Fizikte "Nedensellik”

Konuşmacılar: Tonguç Rador, Mehmet Barış Albayrak 

Moderatör: Demet Parlar

29 Nisan 2019, Pazartesi

Saat: 19.00

Yer: İstanbul Tabip Odası KADIKÖY binası

 

Mehmet Barış Albayrak: İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Felsefe lisansı yaptı. Yüksek lisansını yine Tübingen Üniversitesi'nde Kant üzerine yazdığı tez ile tamamladı. Daha çok Alman İdealizmi ve Alman Romantizmi dönemiyle ilgileniyor. Çeviri ve editörlük çalışmalarının yanında alternatif eğitim tarihiyle ilgileniyor.

Tonguç Rador: Lisans ve master Boğaziçi Üniversitesi, 1994 ve 1996. Doktora Boston Üniversitesi, 2001. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde profesör.

Demet Parlar: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptı. Şu anda özel sektörde çalışmakta. 2015 yılından bu yana İstanbul Tabip Odası Felsefe toplantılarını düzenliyor.


Bu HABERİ Paylaş!