Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını Düzenleyen Yönetmelik Değiştirildi


  • Ağustos 19, 2010
  • 1876

Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı İptal Edildi
    Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını Düzenleyen Yönetmelik Değiştirildi. 28.04.2007 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını düzenleyen Yönetmeliğin geçici birinci maddesi, 15.05.2007 tarih ve 26523 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan " Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmelik" ile Sağlık Bakanlığınca yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmeliğin iptal olan geçici birinci maddesi kurumlara bir defaya mahsus olmak üzere sınav yapma yetkisi tanıyordu. Bu maddeye dayanarak Sağlık Bakanlığı 26 Mayıs 2007'de yazılı ve 4 Haziran' 2007'de sözlü olmak üzere sınav açacağını duyurmuş ve 14 yan dal eğitim programı için toplam 217 kadro ilan etmişti.
    Sağlık Bakanlığı'nca yan dal uzmanlık eğitimi sınavının yapılacağının ilanının ardından, TTB olarak ülkemizde bulunan tüm tıp fakültelerinden ve uzmanlık derneklerinden konuya ilişkin görüşlerini yazılı olarak istedik. Gelen görüşlerin ışığında Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği'nin geçici birinci maddesinin geçtiğimiz yıl yargıdan dönen yönetmelikle paralellik teşkil ettiğini ve bu durumda sınavın yapılmasının yargı kararlarının ihlali anlamına geleceğini saptadık. Ardından 8 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Tabip Odası ve 9 Mayıs 2007 tarihinde Ankara Tabip Odası tarafından bu alanın tüm tarafları ile birlikte toplantılar düzenlendi.
    Ankara'daki toplantıya Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Sayın Dr. Sinan Yol'da katılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda tarafımızdan geliştirilen öneri genel kabul görmüştür. Önerimiz daha öncede kamuoyu ile paylaşılmış olup birinci aşaması özetle: ÖSYM ile görüşülerek yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavının en erken hangi tarihte gerçekleştirilebileceğinin öğrenilmesi ve bu süre makul olduğu takdirde Yönetmeliğin geçici birinci maddesine dayanılarak açılan sınavın iptal edilerek sınavın ÖSYM'ce yapılmasına olanak tanınması yönünde idi. Buna gerekçe olarak da Sağlık Bakanlığı'nca yapılacağı ilan edilen sınavda belirlenen kadro sayılarının Yönetmeliğin beşinci maddesi dikkate alınmaksızın, kurumların eğitim olanakları ve eğitici sayıları göz ardı edilerek belirlendiği ve bu durumun tıp eğitiminin niteliğinin ciddi biçimde riske edeceği ayrıca bu haliyle sınavın yapılması durumunda bunun Sağlık Bakanlığı'nın gider ayak kadrolaşma çabası olarak algılanacağına dair endişelerimiz idi.
    11 Mayıs 2007 tarihinde ÖSYM Başkanlığı ile yapılan görüşmenin ardından, ÖSYM sınavı 29 Eylül 2007 tarihinde yapabileceğini yazılı olarak Sağlık Bakanlığına bildirdi. Bu gelişme üzerine Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşülerek bu tarihin makul olduğu ve kadroların şişirilerek yapılacak bir sınavın, ÖSYM tarafından yapılacak sınava imkan tanımayacağı bir kez daha vurgulandı. Sağlık Bakanlığı'nın geçici birinci maddeye dayanarak ilan ettiği sınavı durdurması ve ÖSYM'ye kurumsal destek olunarak sınavın 29 Eylül 2007 tarihinde yapılmasının sağlanması gerektiği bildirildi.
    Geldiğimiz noktada yönetmeliğin geçici birinci maddesinin iptal edilerek Sağlık Bakanlığınca ilan edilen sınavın iptali memnuniyet vericidir. ÖSYM tarafından sınavın anılan tarihte gerçekleştirilebilmesi için gerekli kurumsal desteği vermek üzere TTB olarak şimdiden tıp fakülteleri ve uzmanlık dernekleri ile temasa geçmiş durumdayız. Bu süreçte gösterdikleri işbirliği ve hassasiyetten dolayı tüm tıp fakülteleri dekanlıklarına, eğitim hastanelerinde görev yapan klinik şef ve şef yardımcılarına ve uzmanlık derneklerine teşekkürü borç biliyoruz. Sağlık Bakanlığı yetkililerini de takındıkları bu olumlu tavır nedeniyle kutlar, sağlık ortamımızın sorunlarının tüm tarafların görüşleri doğrultusunda çözümü çabalarının içerisinde kendilerini bundan sonra da görme dileğimizi iletiriz.
    Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.
    Türk Tabipleri Birliği
    Merkez Konseyi


Bu HABERİ Paylaş!