Felsefe Etkinlikleri 25: Güncel (Sanat) Nedir? Güncellik Üzerine Eleştirel Yaklaşımlar


  • Kasım 01, 2017
  • 2442

Sevgili Felsefe Dostları Merhaba,

İstanbul Tabip Odası Felsefe etkinliklerine gösterdiğiniz sıcak ilgi nedeniyle toplantı sayısını ayda ikiye çıkardık. Salon uygunluk durumuna göre toplantılarımızı Cağaloğlu merkez binada veya Kadıköy büromuzda yapacağız. Kasım ayının ilk toplantısı sanat felsefesi çerçevesinde olacak. Konuk konuşmacımız Mehmet Şiray bu konuda çalışmaları olan değerli bir akademisyen.*

Şiray 12 Kasım'da yapacağı konuşma için şunları söylüyor; "Konuşma felsefe ve sanatta güncelliğin ne olduğuna ilişkin farklı tartışmaları gündeme getirerek, her çağda güncelliğin olabileceğine ilişkin bir tutum takınacaktır. Konuşma süresince güncelliğin Nietzsche'ci anlamda zamana aykırı olması güncel sanat açısından ne anlama gelmektedir? Eleştirel sanatın formülü bugün neden terk edilmektedir? Güncel sanatın formülü nedir? gibi sorular gündeme getirilecek ve eleştirel olarak irdelenecektir."

Evet gerek şu sıralar İstanbul'da devam etmekte olan İstanbul Bienali'nde, gerekse günümüzde çağdaş sanat müzelerinde, galerilerde ve sanat fuarlarında karşılaştığımız, alışkın olduğumuz klasik/modernist estetik kural ve beğeninin dışında kalan sanat eserlerine/işlerine dair çokça sorduğumuz soruları birlikte tartışmak ve anlamaya çalışmak için bu toplantının güzel bir fırsat olacağını düşünüyoruz.

Sanatın ve sanatçının tanımının değiştiği, izleyicinin ve mekanın işin içine girdiği, piyasanın hiç olmadığı kadar sanat üzerinde belirleyici olduğu, 1990'lar sonrası tam bir kırılma yaşanılan sanat alanında sorular çok fazla… Hegel'in henüz 20. yüzyıl başında işaret ettiği gibi sanatın sonu sanatın hakiki felsefi doğasına ilişkin bir farkındalığa erişilmesini içerir mi?** Güncel sanat, sanatın sonu mu sahiden?

Güncel/çağdaş sanata dair sorularınızla bekliyoruz sizi.

Sevgi ve saygılarımızla,

İstanbul Tabip Odası

 

Güncel (Sanat) Nedir? Güncellik Üzerine Eleştirel Yaklaşımlar

Konuşmacı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şiray

Tarih: 12 Kasım 2017, Pazar 

Saat: 11.30 

Yer: İstanbul Tabip Odası KADIKÖY Büro

*Mehmet Şiray

1972 yılında Eskişehir'de doğdu. Lisansını ODTÜ Felsefe Bölümü'nden, Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi'nden ve Doktora derecesini de Johannes Gutenberg Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi alanları arasında Estetik, Sanat Felsefesi, Çağdaş Felsefe, Yapısalcılık ve Post-Yapısalcılık ile Edebiyat Kuramlarını sayabiliriz. Bilkent, Kadir Has, Işık, Üsküdar ve Johannes Gutenberg Üniversitelerinde asistanlık ve öğretim üyeliği yapmıştır; halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

**Danto Artur C., Sanatın Sonundan Sonra

 


Bu HABERİ Paylaş!