GOP Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ''Acil'' Sorunları
- Nisan 20, 2015
- 4134
Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Acil Tıp hizmetlerindeki aksaklıklar yetersiz altyapı ve yetersiz sağlık çalışan sayısı nedeniyle devam etmektedir.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Samet Mengüç 17.04.2015 tarihinde yaşanan sorunları yerinde görmek ve çözüm yollarını birlikte değerlendirmek üzere GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine ziyarette bulunarak yaklaşık 3 saat süren görüşme ve toplantılar gerçekleştirdiler. Dr. Tükel ve Dr. Mengüç, önce Acil Tıp uzmanı bir hekim ile ardından Dahiliye asistan hekimleri ile yapılan toplantılarda hastanede acil sağlık hizmetleri alanında yaşanan sorunları yerinde tespit ettiler. Ardından da, Hastane Asistan Temsilcisi Dr. Pınar İçel ile birlikte, Hastane Yöneticisi/Başhekimi Doç. Dr. Gökhan Tolga Adaş ve Başhekim Yardımcısının katıldığı, hastanede yaşanan sorunların ve çözüm yollarının konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirdiler.
Bilindiği gibi, daha önce bu hastanemizde, Acil Tıp Kliniğinde yaşanan sorunlar ve Acil Tıp uzmanlık eğitimindeki aksamalar nedeniyle, Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından oluşturulan bir komisyon yerinde inceleme ve değerlendirmelerde bulunmuştu. Bu değerlendirmelerin sonucunda, TUK tarafından hastanenin Acil Tıp uzmanlık eğitimi verme yetkisi önce 6 aylığına geçici olarak, 6 ayın sonunda koşullar değişmediği için kalıcı olarak kaldırılmış, asistan hekimler başka bir hastaneye nakledilmişlerdir. Daha önce Acil Tıp uzmalık eğitimi alanında saptanan eksiklikler, bugün de aynı çerçevede Acil Tıp uzman kadrosu yetersizliği, çalışma koşullarının olumsuzluğu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Son günlerde bu olumsuz çalışma koşulları nedeniyle hastanenin Acil Tıp Kliniğinde üst üste hekim istifaları yaşanmıştır. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde adımların atılmaması ve bunun bir sonucu olarak gündeme gelen istifalar, hastanedeki Acil Tıp hizmetinin verilmesiyle ilgili zorlukları artırmıştır.
Günlük ortalama hasta başvuru sayısı 1000 kişinin üzerinde olan Acil Servis hizmeti birkaç hekimin üzerine kalmış, kongre izinleri de gündeme gelince daha da zorlaşan koşullarda bu hizmeti insanüstü gayretlerle vermeye çalışan meslektaşımız Dr. Pınar Çınar Sert görev anında bıçaklı saldırıya uğramıştır.
Daha çok hasta bakıp daha fazla gelir elde etme üzerine kurulu mevcut sağlık sistemi, hizmet sunumunda yaşanan sorunlar karşısında, bir başka yanlışla günü kurtarmaya yönelik politikalar üretmektedir. Acil Tıp gibi kendine özgü eğitim ve donanım gerektiren bir uzmanlık alanına ilişkin hizmetler, dahiliye, ortopedi, üroloji, KBB gibi diğer dallardan asistan hekimler aracılığıyla verilmeye çalışılmaktadır.
Dr. Tükel ve Dr. Mengüç, başhekim ve başhekim yardımcısıyla görüşmede asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi kapsamında olmayan bölümlerde çalıştırılamayacakları, müfredatta tanımlanmayan uygulamalar içinde olamayacakları konusunu önemle vurgulamışlardır. Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta dönüşüm politikalarının yarattığı Acil Tıp hizmetlerinin verilmesiyle ilgili sorunu asistan hekimler üzerinden çözme çabası içinde olduğu bilinmektedir. GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de, sorunu doğuran koşulları düzeltmek, çözüme yönelik adımlar atmak yerine, Acil Tıp hizmetleri sorununu Dahiliye başta olmak üzere çeşitli uzmanlık dallarından asistan hekimleri, bu alanda çalıştırarak çözme yoluna gidildiği gözlenmiştir.
Diğer önemli bir nokta, yasal olarak, tıpta uzmanlık öğrencisi olarak tanımlanan asistan hekimlerin sağlık hizmetini uzman gözetimi olmadan kendi başlarına veremeyecek olmalarıdır.
Dr. Tükel ve Dr. Mengüç, TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın, tüm hekimlerin yanında oldukları, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının mağdur edilmelerine izin verilmeyeceği, asistan hekimlerin hizmet ağırlıklı çalıştırılmaması ve nitelikli bir uzmanlık eğitimi almalarının sağlanması gerektiği, Acil Tıp hizmetinin gerekli olan altyapı, güvenlikli bir ortam ve yeterli sayıda sağlık çalışanı olmadan verilemeyeceği, bu tür politikaların sağlık hizmetinin niteliğini düşürerek hastalarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirdiği şeklindeki görüşlerini yöneticilere ilettiler. Dr. Tükel ve Dr. Mengüç, son olarak, TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın, hastanede uzmanlık eğitim müfredatının gerekliliklerinin karşılandığı bir eğitim ortamının ve nitelikli sağlık hizmet sunumuna uygun koşulların sağlanması konusunda her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu belirttiler.
İSTANBUL TABİP ODASI