Dr. Melike Erdem’in Katili Sağlık Sistemi
- Kasım 28, 2014
- 4229
ALO 184 hattına gelen bir şikayet sonrası açılan soruşturma üzerine, 2 yıl önce 30 Kasım günü görev yaptığı İstanbul (Samatya) Eğitim Araştırma Hastanesi’nin 6. Katından atlayarak intihar eden Dr. Melike Erdem anısına bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.
28 Kasım 2014 Cuma günü İstanbul EAH Acil Servisi önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları hastane bahçesinde “Sağlıkta Dönüşüm Ölüm Getirdi”, “Melike’nin Katili Sağlık Sistemi” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirildi.
Dr. Melike Erdem’in hayatını kaybettiği noktaya gelindiğinde SES Aksaray Şube’den Ersoy Adıgüzel bir konuşma gerçekleştirdi. Ersoy Adıgüzel konuşmasında “Bizler Melike’nin dostları, çalışma arkadaşları olarak Melike’yi anmak, onun nezdinde, sağlıkta şiddet kurbanı olan tüm sağlık çalışanlarını, hekim arkadaşlarımızı anmak üzere buraya toplandık. Melike dün gibi aklımızda, Melike’nin ölümünün sorumlusuolanlar da aklımızda ve onlardan hesap sormayı sürdürmek için de buradayız” dedi.
Ardından sağlıkta şiddet kurbanı olmuş tüm sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel yaptığı konuşmada; “Bugün burada 2 yıl önce genç yaşında kaybettiğimiz Dr. Melike Erdem’i anmak için bir araya geldik. Dr. Melike Erdem SABİM ihbar hattına gelen bir şikayet sonrasında geçirdiği soruşturmanın ardından, elinde soruşturma evraklarıyla kendisini 6. Kattan boşluğa bıraktı. Elindeki o soruşturma evrakları zanlıyı işaret ediyor, o zanlı sağlık sistemidir. Ağır çalışma koşullarını yaratan, güvencesiz çalışmayı dayatan, şiddeti yaratan sağlık sistemidir onun ölümüne yol açan. Sadece Melike Erdem değil, Dr. Mustafa Bilgiç Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden öldü. Sağlık çalışanı Zafer Açıkgözoğlu lağım sularında çalıştırıldığı için hayatını kaybetti. Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan şiddete uğradı. Son olarak Dr. Atakan Karanfil ağır çalışma koşulları sebebiyle hayatını kaybetti; Silivri’nin ücra köşelerinde çalıştığı için. Son yasal düzenlemelerle aile hekimleri 7 gün 24 saat çalıştırılmak isteniyor. Bu sistem ağır koşullar getiriyor, güvencesizlik getiriyor. Bunun karşılığında Bakanlığın yaklaşımı halkımızla, hastalarla doktorları karşı karşıya getirmek. Soruşturmalarla çalışanlar üzerinde baskı oluşturmak. Melike’ler, Ersin’ler bizim için semboldür. Mücadelemize yol gösterecektir. Bu sağlık sisteminin, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ortadan kalkması için atacağımız bütün adımlarda kaybettiğimiz arkadaşlar bize yol gösterecektir” dedi.
Ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise konuşmasında; “Bizi her gencin ölümü sarsar. Ancak Melike meslektaşımızın ölümü 4-5 misli sarsmıştır. Çünkü Melike Sağlıkta Dönüşüm Programı şehididir. Sağlıkta Dönüşüm Programı vatandaşın gözünü boyamaktan ibarettir. Bu amaçla hekimler insanlıkdışı koşullarda çalıştırılıyor. Türkiye’nin her yerinde sağlık çalışanı intihar oranları arttı. Hekimlerin sağlığını bu derece bozan, onları hiçe sayan, onların ölümüne yol açan bu hükümet, bu yönetim vatandaşın sağlığını düşünebilir mi? Elbette hayır” dedi.
SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol konuşmasında; “12 yıldır AKP Hükümetinin sürdürdüğü Sağlıkta Dönüşüm sürecinde sağlık çalışanları itibarsızlaştırıldı. Halkımız sanki sağlık hizmeti alıyormuş görüntüsü yaratıldı. Öyle ki acillere nüfusumuzun 1,5 katı oranında hasta başvurusu yarattı bu tablo. Angarya işyükü altında ezilmeye devam ediyoruz. Bizim istediğimiz nitelikli bir sağlık hizmeti verebilmek. Melike Erdem de bu angaryalar altında ezilen, onurlandırılması gerekirken itibarsızlaştırılan arkadaşlarımızdan biriydi. Bunu onuruna yediremediği için canına kıydı. Biz bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından basın açıklaması İstanbul EAH çalışanlarından Celal Akgün tarafından okundu. Açıklamada; “Evet, Melike’nin intiharının üzerinden 2 yıl geçse de ne ağır çalışma koşullarımız değiştirildi ne de 184 Sabim kapatıldı. Yeni Melike’ler ölmesin. Çözüm bizim ellerimizde. Bir olalım sorunlarımıza sahip çıkıp çözüm yollarını ertelemeden birlikte bulalım. Bulalım ve insanca çalışma ve yaşama hakkımızı kazanalım ki yeni kurbanlar vermeyelim. Tek başına, bireysel tepkiler veya intiharlar çözüm değildir! Sorunlarımızın çözümü mücadele etmektir! Emekçilerin kördüğüm olmuş yaşamlarında kurtuluş kapısını hep birlikte arayalım” denildi.
Burada Raşit Tükel, Selçuk Erez, SES Aksaray Şube Başkanı Ayhan Erol konuşma yaptılar.
İstanbul EAH çalışanlarından Dr. Celal Akgün basın açıklamasını okudu.
Ardından karanfiller bırakıldı.
Basın Açıklaması İçin Tıklayınız