Çocuk Felci Salgın Tehlikesi Devam Ediyor


  • Ekim 09, 2014
  • 4154

İstanbul’da 6 ilçede ilk turu 5-11 Haziran 2014’de gerçekleştirilmiş olan çocuk felci aşı kampanyasının 13-20 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılacak olanı 2. turu öncesinde yaşanan sorunları, yapılması gerekenler konusundaki önerilerimizi paylaşmak üzere bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

9 Ekim 2014 Perşembe günü İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında yapılan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakkan Hekimoğlu ve İstanbul Tabip Odası Pratisyen Hekim Komisyonu Üyesi Dr. Naciye Demirel katıldı.

Basın toplantısı Dr. Hakkan Hekimoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Dr. Hekimoğlu; bölgemizde bir savaş durumu yaşandığını, savaşların salgın hastalıkların görülmesi ve yayılmasına zemin oluşturduğunu dile getirdi ve Sağlık Bakanlığı’nın polio aşılama kampanyalarında görüldüğü üzere kısmi adımlar atmasının sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını belirtti. Yürütülen mop-up aşı kampanyası konusunda endişeler taşıdıklarını, pek çok sorun gözlemlediklerini dile getiren Dr. Hekimoğlu Sağlık Bakanlığı’nı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nü bu endişeleri ve getirdikleri önerileri dikkate almaya çağırdı.

Ardından söz alan Dr. Hüseyin Demirdizen ise yaptığı konuşmada; “Türkiye ve bölgemiz sonuçları son derece yakıcı ve yıkıcı olan bir savaş gerçeğiyle karşı karşıya. Sadece son 3 günde 20’nin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Savaşın önemli sonuçlarından biri de bulaşıcı hastalıkların hortlaması ve yayılması. Ne yazık ki liberal ekonomik sistemler bu hastalıklara çözüm üretecek kamusal alanları tahrip etti, kamusal olanakları ortadan kaldırdı, bu yüzden hem vatandaşlar hem de sağlık çalışanları, pazara dönüştürülmüş, metalaştırılmış bir sağlık ortamında çözümsüz bırakılmış, güvensiz bir ortama mahkum edilmiş durumda. Sağlık hizmetlerinin koruyucu, önleyici niteliği tahrip edilmiş durumda. Bugün başka hastalıklarda olduğu gibi kızamık ve polionun kendisi bir sorun olmanın yanında bunlarla mücadelede önemli sorunlar yaşıyoruz. 20 binin üzerinde hekim ve sağlık çalışanı arkadaşımız ASM’lerde çalışıyor ve kendilerine başvuran hastalara poliklinik hizmeti vermeye çalışıyorlar. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin gerektirdiği diğer hizmetleri sağlamak konusunda gerekli zaman, enerji ve insan gücünü sağlamaktan uzak bir ortam söz konusu” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından basın metnini Dr. Naciye Demirel paylaştı. Yapılan açıklamada; “5-11 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan Çocuk Felci Mop-up Destek Aşılaması öncesinde dile getirdiğimiz sorunlar artarak devam etmektedir; Çocuk felci hastalığının görüldüğü, polio virüsün dolaşımının olduğu ülkelerden (Suriye, Irak, Pakistan, Afganistan, Somali, Nijerya…) gelen insanlar sadece kamplarda yaşamamakta, sayısı gittikçe artan ve hareketli bir nüfus olarak özellikle İstanbul’da tüm semtlere daha da fazla dağılmış bulunmaktadır” denildi ve böylesi geniş bir metropolde kampanyanın 6 ilçeyle sınırlanmasının yeterli olmayacağı vurgulandı. Açıklamada Sağlık Bakanlığı’na seslenilerek “Çocuk felci hastalığı riski ve önlemeye yönelik aşılama çalışması konusunda halkımız yeterince bilgilendirilmeli, toplumun aşı çalışmasına katılması sağlanmalıdır”; vatandaşlara seslenilerek “13-20 Ekim tarihleri arasında evlerinize gelecek sağlık çalışanlarımıza 0-59 ay arası aşılı aşısız tüm çocuklarınıza çocuk felci aşılarını yaptırınız, çocuklarınızı çocuk felci hastalığından koruyunuz”; hekimlere ve sağlık çalışanlarına seslenilerek de “Çocuk felci salgınını önleyebilmek için 13-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan çocuk felci destek aşılamasında 0-59 ay arası tüm çocukların aşılanma durumuna bakılmaksızın ek doz oral polio aşısı ile aşılanmasının öneminin farkında olarak her türlü desteği veriniz” denildi.



Basın metni için tıklayınız.

 


Bu HABERİ Paylaş!