Asistanlar kazandı. Tıpta Uzmanlık Kurulu eğitimin performansa kurban edildiğini kabul etti.


  • Ekim 01, 2014
  • 6385

Gaziosmanpaşa (GOP) Taksim İlkyardım Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) Acil Tıp asistanları ile Kanuni Sultan Süleyman EAH Dahiliye asistanlarının kurumlarındaki eğitici yokluğu, eğitim yetersizliği nedeniyle Tıpta Uzmanlık Kuruluna yaptıkları başvurular sonuçlandı.

Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) ilgili kurullara eğitim görevlisi sayısı, fiziki şartlar,  verilen eğitimin yeterliliğine dair yaptığı değerlendirme ziyaretlerinin ardından 30 Eylül 2014 tarihli toplantısında dilekçeleri karara bağlayarak, bu iki kurumun ilgili dallarda uzmanlık eğitimi verme yetkisini 6 aylığına askıya aldı. Bu bölümlerin Eylül 2014 TUS’u için açılmış kontenjanları da iptal edildi.  İlgili bölümlerin asistanları eğitimlerine başka eğitim araştırma hastanelerinde devam edecekler.

Başvuru öncesinde GOP Taksim İlkyardım EAH Acil Tıp asistanları eğitim görevlisi yokluğunda, sürekli şiddet tehdidi ve yoğun iş yükü altında eğitim alamadıkları için iki kez iş bırakmışlar, bu süreç basında da yer almıştı. Bu süreçte İstanbul Tabip Odası hukuki danışmanlık, hastane toplantıları ve eylem desteği ile yanlarında olmuştu. Son yapılan iş bırakmanın ardından acilin yetersizlikleri kabul edilmiş, acil servis tadilata alınmış, tadilat sürecince acil tıp asistanlarının kadroları Bakırköy Sadi Konuk EAH’ye, uzman hekimlerin kadroları ise Bahçelievler Devlet Hastanesi’ne kaydırılmıştı.

Kanuni Sultan Süleyman EAH Dahiliye asistanları yeterli sayıda dahiliye eğitim görevlisi ve acil tıp uzmanının yokluğunda açılmış acil servisin yükünü sırtlanmak zorunda bırakılmışlardı. Eğitim yetersizliği ve çalışma koşullarındaki sorunlar nedeniyle önce hastane yönetimine dilekçe ile başvurmuş, bu girişimden yeterli sonuç sağlanamayınca Bakırköy Kamu Hastane Birliği’ne başvurmuşlardı. Eğitim görevlileri değiştirilmiş, ancak çalışma ve eğitim koşullarında kökten bir iyileşme sağlanmamıştı. Bu süreçte İstanbul Tabip Odası asistan hekimlerin yanında yer almış,  asistan toplantıları düzenlemiş, hukuki danışmanlık vermiş ve yönetimle görüşmüş, asistanların taleplerinin yanında ve sürecin takipçisi olduğunu belirtmişti.

Tıpta Uzmanlık Kurulu’na internet sitesi üzerinden bireysel başvuru yapılabiliyor. Başvuruyu takiben oluşturulan denetleme kurulu hastanede asistan, öğretim sorumluları ve yöneticilerle kurumda görüşme ve denetimlerde bulunuyor. Oluşturulan değerlendirme raporuna göre talep karara bağlanıyor.

http://www.tuk.saglik.gov.tr/nakiller/index.html

Bu kararlar Sağlık Bakanlığı hastanelerinde karlılık üzerinden anlatılan başarı öykülerinin diğer yüzünü ortaya koyuyor: Sevk zinciri olmayan, plansız bir sağlık sisteminde, yığılan hasta yükü, sağlık çalışanlarına şiddet ile savaş alanına dönmüş acil ve polikliniklerde yeterli, nitelikli eğitim almadan, sıklıkla eğitim görevlisi gözetimi de olmaksızın çalışan uzmanlık öğrencileri.

Ama kararların işaret ettiği bir gerçek daha var: Hakkına sahip çıkan kazanıyor.

 


Bu HABERİ Paylaş!